Λοιμώξεις- Ιώσεις
Η πιθανότητα από δω και πέρα, να προσβληθείτε από κάποια ίωση είναι μεγάλη, αν σκεφτείτε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 200 είδη ιών, που κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Αυτό είναι κι ένας λόγος, άλλωστε, που δεν μπορεί να παρασκευαστεί ένα εμβόλιο που να καλύπτει ολόκληρο το φάσμα των ιώσεων.
Στο πλαίσιο της πρόληψης, η βιταμίνη C …
…θεωρείται ένα συμπλήρωμα διατροφής που ενισχύει τη συνοχή του βλεννογόνου της μύτης και του φάρυγγα, από τα οποία -κατά κύριο λόγο- εισβάλλουν στο σώμα μας οι ιώσεις του χειμώνα. Αν νιώθετε, λοιπόν, ότι σας περιτριγυρίζει η γρίπη, πάρτε 1-2 γρ. βιταμίνης C, αφού οι ειδικοί πιστεύουν ότι έτσι περιορίζεται κατά 1/3 η ένταση των συμπτωμάτων της γρίπης.
-Φαρυγγίτιδα
Σε περίπτωση που αυτή είναι ιογενούς αιτιολογίας, δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα το ιδιάιτερο και κυρίως να μην πάρετε αντιβιοτικά. Θα σας βοηθήσουν πολύ οι γαργάρες με αντισηπτικά ή και με αλατόνερο, όπως και τα ζεστά ροφήματα.
Αν, όμως, είναι βακτηριδιακής αιτιολογίας, τότε οι αμυγδαλές σας θα πονούν, θα κοκκινίσουν και θα γεμίσουν πύον. Σε τέτοιες περιπτώσεις, πρέπει να συμβουλευτείτε οπωσδήποτε γιατρό, ο οποίος -ανάλογα με τα αποτελέσματα της εξέτασης που θα σας κάνει. Ίσως συστήσει αντιβίωση, αφού ο στρεπτόκοκκος τύπου Α (που προκαλεί συνήθως αυτό το είδος της φαρυγγίτιδας ) μπορεί να οδηγήσει σε ρευματικό πυρετό με τα επακόλουθά του.
-Χειλίτιδα
Πρησμένα και σκασμένα χείλη που πονάνε, είναι τα συμπτώματά της. Οι περισσότεροι την ξέρουμε πιο απλά σαν το σκάσιμο των χειλιών. Η θεραπεία της είναι απλή. Αρκεί ένα ενυδατικό και μαλακτικό προϊόν για τα χείλη. Για να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα, μη διστάσετε να δοκιμάσετε διάφορες μάρκες. Ανανεώνετέ το κάθε δυο ώρες. Και μην ξεχνάτε ότι δεν πρέπει ποτέ να «δαγκώνετε» τα σκασμενα χείλη σας, γιατί τότε η φλεγμονή επιδεινώνεται.
–Επιχείλιος έρπης
Πρόκειται για τις μικρές φουσκάλες που εμφανίζονται στα χείλη μας και προκαλούνται από τον ιό του έρπητα. Συνήθως, η εμφάνισή τους σημαίνει πτώση της άμυνας του οργανισμού μας, εξαιτίας κάποιου στρες ή στενοχώριας ή λόγω του ότι μας περιτρυγυρίζει κρυολόγημα ή γρίπη. Ο επιχείλιος έρπης προλαμβάνεται με την τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος (με τακτική σωματική άσκηση, μένοντας μακριά από στενοχώριες ή άγχη και με τη λήψη 2 γρ. βιταμίνης C την ημέρα). Επίσης, για τη θεραπεία του υπάρχουν και οι κατάλληλες αλοιφές που θα συστήσει ο γιατρός.
Μακριά από … μικρόβια & ιούς
–Πλένετε καλά και συχνά τα χέρια σας (είναι ο κυριότερος τρόπος αποφυγής της λοίμωξης). Χρησιμοποιείτε νερό και σαπούνι και επιμείνετε (για 15- 30 δευτερόλεπτα), κυρίως στην περιοχή των νυχιών, ανάμεσα στα δάχτυλα και στους καρπούς. Μετά, να τα σκουπίζετε με πετσέτα μιας χρήσης.
-Αποφεύγετε να αγγίζετε με τα χέρια σας το πρόσωπό σας και ιδιαίτερα τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας ύστερα από χειραψίες και κοινωνικές επαφές.
–Αποφεύγετε τα κλειστά μέρη με πολύ κόσμο και κακό αερισμό, όπως καφενεία, λεωφορεία, κ.τ.λ.
-Ζητάτε από συγγενείς και φίλους να μη σας επισκέπτονται στο σπίτι εάν έχουν «ίωση».
-Αερίζετε συχνά και καλά το σπίτι σας.
-Αποφεύγετε τη σωματική επαφή (φιλιά, χάδια, κ.ά.) με ανθρώπους με κρυολόγημα.
–Υιοθετήστε μια υγιεινή διατροφή (ο χειμώνας δεν είναι η εποχή για εξαντλητικές δίαιτες). Να τρώτε καθημερινά πορτοκάλια (η βιταμίνη C φαίνεται ότι προφυλάσσει από το κρυολόγημα).
-Να κοιμάστε καλά.
–Να ασκείστε με μέτρο.
Προσοχή!
–Κάποιες κατηγορίες ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων εμποδίζουν τη δράση του εμβολίου κατά της γρίπης, δηλαδή την παραγωγή αντισωμάτων έναντι του ιού της γρίπης. Στις περιπτώσεις αυτές και εφόσον υπάρχει επιβεβαιωμένη επιδημία στην περιοχή που ζείτε ή υπάρχει κάποιος ασθενής με γρίπη στο σπίτι σας, τότε ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει να πάρετε για προφύλαξη αντιγριπικά φάρμακα.
-Αντίθετα, η προληπτική λήψη κοινών αντιβιοτικών, όχι μόνο δεν θα σας προφυλάξουν από τις λοιμώξεις, αλλά αντίθετα θα σας εκθέσουν σε παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα.
Μαρία Ορφανίδου
Be the first to comment on "Προλάβετε χειμωνιάτικες ασθένειες"