Προβληματισμός από τα κρούσματα ανθεκτικής φυματίωσης

krousmata_fimatiosis

Προβληματισμός από τα κρούσματα ανθεκτικής φυματίωσηςΠροβληματισμό προκαλεί η αύξηση των περιστατικών φυματίωσης – και ιδίως των ανθεκτικών μορφών της νόσου – η οποία επανεμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια βρίσκοντας απροετοίμαστες και αθωράκιστες τις δομές υγείας. Σαράντα νέα κρούσματα φυματίωσης, εκ των οποίων τα πέντε ανθεκτικής μορφής, διαγνώστηκαν το 2012 στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, όπου λειτουργεί το μοναδικό οργανωμένο πνευμονολογικό κέντρο στην πόλη, με τρεις πνευμονολογικές κλινικές (μία πανεπιστημιακή και δύο του ΕΣΥ).

Ωστόσο, η διάγνωση της ανθεκτικής φυματίωσης δεν μπορεί να γίνει στη Θεσσαλονίκη επειδή δεν υπάρχει το κατάλληλο μηχάνημα, ενώ λόγω της έλλειψης υλικών σήμερα υπάρχει αδυναμία διάγνωσης ακόμη και της απλής φυματίωσης. Η αδυναμία πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας που έχει ως συνέπεια να μην υποβάλλονται σε θεραπεία ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ευνοεί τη διασπορά της νόσου.

“Έχουμε αύξηση των περιστατικών φυματίωσης, εκείνο όμως που μας προβληματίζει είναι η ποιοτική διαφοροποίηση, διότι εμφανίζονται ανθεκτικές μορφές της νόσου. Επειδή για πολλά χρόνια δεν υπήρχαν κρούσματα ή ήταν ελάχιστα η επανεμφάνιση της φυματίωσης μας βρήκε απροετοίμαστους. Εδώ και δύο χρόνια μείναμε πίσω στη θωράκιση. Ζητήσαμε να προμηθευτούμε στο νοσοκομείο Παπανικολάου ένα μηχάνημα, με το οποίο να μπορούμε να κάνουμε διάγνωση της ανθεκτικής φυματίωσης άμεσα και όχι να χρειάζονται 10 μέρες, όπως γίνεται σήμερα, που η διάγνωση γίνεται στην Αθήνα. Αυτές τις 10 ημέρες ο ασθενής θα πρέπει να μείνει απομονωμένος σε ξεχωριστό χώρο του νοσοκομείου για να μη διασπείρει τη νόσο. Και όχι μόνο δεν έχουμε τέτοιο μηχάνημα, σήμερα δεν έχουμε καν τα υλικά για να κάνουμε τη διάγνωση της απλής φυματίωσης” αναφέρει ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Πνευμονοπαθειών και Επαγγελματικών Παθήσεων Θώρακος, καθηγητής πνευμονολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Κωνσταντίνος Ζαρογουλίδης.

 

 

 

pathfinder.gr

Share

Be the first to comment on "Προβληματισμός από τα κρούσματα ανθεκτικής φυματίωσης"

Leave a comment

error: