Απαλλάξτε τα πόδια σας από το πρήξιμο που τα κάνει να υποφέρουν, ιδίως στη ζέστη…
Σίγουρα κι εσείς κάποτε θα διαπιστώσατε ότι τα πόδια σας, από τη μια στιγμή στην άλλη, δεν μπορούσαν να χωρέσουν στα παπούτσια σας. Πρόκειται για μια εμπειρία που έχουν σχεδόν όλες οι γυναίκες και αρκετοί άντρες χωρίς συχνά να έχει προηγηθεί κάποιο άλλο σύμπτωμα. Μάλιστα, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, τα πρησμένα πόδια είναι ένα τόσο συνηθισμένο φαινόμενο που συνήθως δε του δίνουμε καμιά σημασία!
Τι να είναι όμως τα οιδήματα αυτά; Οι αγγειολόγοι λένε πως δεν είναι τίποτε άλλο παρά το ορατό πρόβλημα μιας φλεβικής ανεπάρκειας, που πρέπει πάντα να διερευνάται.
Αρτηρίες, φλέβες, κ.τ.λ.
Πώς εμφανίζονται όμως τα οιδήματα; Για να το καταλάβουμε αυτό θα πρέπει να δούμε πρώτα πώς κυκλοφορεί το αίμα μας στα κάτω άκρα: οι αρτηρίες που ξεκινούν από την καρδιά μας, τροφοδοτούν με αίμα –πλούσιο σε οξυγόνο- τα όργανα και τους ιστούς του σώματός μας. Οι φλέβες, με τη σειρά τους, επιστρέφουν το αίμα –φτωχό τώρα πια σε οξυγόνο, αλλά πλούσιο σε διοξείδιο του άνθρακα- πάλι πίσω προς την καρδιά. Ενώ όμως οι αρτηρίες βοηθούνται στο έργο τους από την ώθηση που δίνει η ίδια η καρδιά, οι φλέβες είναι πιο… απομονωμένες, κι έτσι η κυκλοφορία που φέρνει το αίμα στην καρδιά γίνεται με περισσότερη δυσκολία. Με κάθε βήμα μας, η πίεση που ασκούμε στους ιστούς δίνουν την απαραίτητη ώθηση στις φλέβες για να προχωρήσει το αίμα προς την καρδιά βοηθούμενο και από τη μυϊκή σύσπαση της γάμπας, που κλείνει τις διεξόδους κι έτσι το αίμα δεν ξανακατεβαίνει στα πόδια.
Όταν το αίμα δεν μπορεί ν’ ανέβει προς την καρδιά
Ωστόσο, μερικές φορές για διάφορους λόγους, το αίμα παραμένει μέσα στις φλέβες, όπου αρχίζει να συσσωρεύεται σε όλο και μεγαλύτερη ποσότητα. Το αποτέλεσμα; Το αίμα αυτό να μην μπορεί ν’ ανέβει προς την καρδιά, κι έτσι οι φλέβες να διαστέλλονται και, σιγά-σιγά, να χάνουν την τονικότητά τους. Τότε, ένα μέρος από το πλάσμα του αίματος –που αποτελείται κυρίως από νερό- διαπερνά τα τοιχώματα των φλεβών και κατεβαίνει στα κάτω άκρα, όπου και παραμένει δημιουργώντας το πρήξιμο των ποδιών.
Το καλοκαίρι, οι φλέβες διαστέλλονται
Γιατί όμως η μεγάλη θερμοκρασία τους καλοκαιρινούς μήνες κάνει τα πόδια μας να πρήζονται περισσότερο; Οι φλέβες μας εκείνο που προσφέρουν κυρίως είναι ότι διατηρούν τη θερμοκρασία του σώματός μας. Όταν λοιπόν έξω κάνει κρύο, συστέλλονται για να περιορίσουν τη ροή του αίματος και επομένως την απώλεια θερμότητας. Αντίθετα, όταν κάνει ζέστη, διαστέλλονται για ν’ αυξήσουν τη ροή του αίματος κι έτσι να μειωθεί η εσωτερική θερμοκρασία. Το καλοκαίρι, λοιπόν που κάνει πολύ ζέστη, οι φλέβες διαστέλλονται αφήνοντας να περάσει μεγαλύτερη ποσότητα αίματος. Όταν όμως το αίμα δεν μπορεί να γυρίσει πίσω στην καρδιά, τότε το πρόβλημα με το πρήξιμο των ποδιών επιδεινώνεται.
Προσοχή!
Όταν λέμε ζέστη δεν εννοούμε μόνο την υψηλή θερμοκρασία εξαιτίας του ήλιου, αλλά και τα θερμά μπάνια, την αποτρίχωση με καυτό κερί, τη σάουνα, το χαμάμ και το σολάριουμ για τεχνητό μαύρισμα.
Το πρήξιμο δεν είναι το μοναδικό σύμπτωμα
Τα οιδήματα στα πόδια σπανίως εμφανίζονται μόνο με ένα πρήξιμο. Συνήθως συνοδεύονται κι από ένα αίσθημα βάρους, κάποιο «κάψιμο», νυχτερινές κράμπες και πόνο. Σημάδια δηλαδή όλα μιας φλεβικής ανεπάρκειας. Τώρα, το πόσο σοβαρή είναι η ανεπάρκεια αυτή διαπιστώνεται με ένα απλό υπερηχογραφικό έλεγχο, doppler ή triplex, που θα καθορίσει και τη θεραπεία.
Προσοχή!
Να θυμάστε ότι το πρήξιμο των ποδιών δεν οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη ζέστη. Γι’ αυτό πρέπει πάντα να διερευνάτε τα πραγματικά αίτια επισκεπτόμενοι έναν γιατρό, εφόσον τα πρηξίματα δεν εμφανίζονται μόνα τους αλλά σε συνδυασμό με ευρυαγγείες ή κιρσούς.
Φλεβοτονωτικά: η πιο συχνή θεραπεία
Με το υπερηχογράφημα διαπιστώνεται – με τη μέτρηση της διαμέτρου των φλεβών- αν πρόκειται για φλεβική ανεπάρκεια πρώτου, δεύτερου ή τρίτου βαθμού. Η πρώτη περίπτωση αντιμετωπίζεται με θεραπευτική αγωγή και με σωστές συνθήκες υγιεινής. Η δεύτερη μπορεί να χρειαστεί επιπλέον και ειδικές κάλτσες που να συγκρατούν τις φλέβες, ενώ η τρίτη περίπτωση αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση.
Η συχνότερη όμως θεραπεία είναι τα φλεβοτονωτικά, που βελτιώνουν την ελαστικότητα των φλεβών έτσι ώστε να γίνεται καλύτερα η κυκλοφορία του αίματος και να περιορίζεται το οίδημα. Η χορήγηση των φαρμάκων αυτών γίνεται μόνο από γιατρό.
Συνήθειες που περιορίζουν το πρόβλημα…
-Περπατάτε, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι, στα χαλίκια της παραλίας εκεί που σκάει το κύμα. Με τον τρόπο αυτό γυμνάζονται οι μύες των ποδιών σας κι αποκτούν την ικανότητα να βοηθούν στην ώθηση που χρειάζεται η κυκλοφορία του αίματος.
-Αποφεύγετε οτιδήποτε ζεστό, από αποτριχώσεις με ζεστό κερί που ευνοούν τις ευρυαγγείες, μέχρι την ηλιοθεραπεία στις ζεστές ώρες της ημέρας. Μην ακουμπάτε τα πόδια σας στην καυτή άμμο ( θερμοκρασία 63ο C), που κάνει το αίμα να…βράζει στις φλέβες. Πολύ ευεργετικά αντίθετα είναι τα δροσερά μέχρι και παγωμένα ντους από τα γόνατα και κάτω και οι ειδικές κρέμες που προσφέρουν ενυδάτωση και τόνωση στα πόδια.
-Ξεκουράζετε τα πόδια σας τα βράδια, ακουμπώντας τα σε δυο μαξιλάρια στο κρεβάτι ή σε ένα σκαμπό όταν κάθεστε. Επίσης, με ένα μπαλάκι του τένις μπορείτε να γυμνάζετε τα πέλματά σας.
-Τρώτε καλά, ιδίως πολλά φρούτα και λαχανικά για τη βιταμίνη C και τη βήτα-καροτίνη, ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί για τις φλεβοτωνοτικές του ιδιότητες και λιπαρά ψάρια, δημητριακά και ξηρά φρούτα για την αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε. Μην ξεχνάτε ότι και τα τοιχώματα των φλεβών απειλούνται κι αυτά από τις ελεύθερες ρίζες, που ευθύνονται για τη γήρανσή τους.
Μαρία Ορφανίδου
Be the first to comment on "Πρήζονται τα πόδια σας;"