Πρέπει να τρώμε αλάτι ή όχι;

alati

alatiΝέα έρευνα επιστημόνων υποστηρίζει ότι η μείωση της κατανάλωσης αλατιού ίσως τελικά δεν είναι τόσο επωφελής για την καρδιά. Κι αυτό γιατί  μπορεί μεν αυτή η μείωση να κάνει καλό στην αρτηριακή πίεση του αίματος, ωστόσο αυξάνει το επίπεδο της χοληστερόλης, των λιπιδίων και των ορμονών του αίματος, που είναι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Νιλς Γκράουνταλ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης, που δημοσίευσαν τη μελέτη στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Hypertension, έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά άλλων ερευνητών  που έχουν αμφισβητήσει  τα μακροπρόθεσμα οφέλη της δραστικής μείωσης του αλατιού στη διατροφή μας.

Μία συγκριτική ανάλυση επτά σχετικών μελετών, η οποία δημοσιεύθηκε στην Cochrane Library, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια μέτρια μείωση στην κατανάλωση αλατιού δεν μειώνει καθόλου τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακού νοσήματος.

Υπάρχουν όμως και άλλοι ερευνητές που ζητούν να υπάρξουν περαιτέρω έρευνες σχετικά με τις συνέπειες της πρόσληψης  του αλατιού και ζητούν, μέχρι τότε, να παραμείνει ως έχει, για προληπτικούς λόγους, η σύσταση περί μείωσης της κατανάλωσης του αλατιού.

Οι Δανοί ερευνητές παρακολουθούσαν  167 εθελοντές  -άλλοι έτρωγαν πολύ αλάτι και άλλοι λίγο- επί ένα μήνα. Όπως διαπίστωσαν όσοι κατανάλωναν λίγο αλάτι, εμφάνισαν μικρή μείωση της αρτηριακής πίεσης του αίματος, κάτι που ήταν πιο φανερό σε όσους έπασχαν από υπέρταση και στους οποίους η μείωση του αλατιού επέφερε μεγαλύτερη μέση μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά 3,5%.

Ωστόσο ,  η μείωση του αλατιού οδήγησε σε μέση αύξηση κατά 2,5% το επίπεδο της χοληστερόλης και κατά 7% τα τριγλυκερίδια. Αυξήθηκαν επίσης τα επίπεδα των ορμονών που ρυθμίζουν την ποσότητα του αλατιού στον οργανισμό, με συνέπεια να ευνοείται η κατακράτηση του νατρίου και η μη αποβολή του μέσω των ούρων.

Οι καρδιολόγοι,  πάντως, συνήθως τονίζουν ότι μια διατροφή χαμηλή σε νάτριο δεν πρέπει να ξεπερνά την πρόσληψη 1,5  γραμμαρίου την μέρα.

 

 

 

Madata.gr

Share

Be the first to comment on "Πρέπει να τρώμε αλάτι ή όχι;"

Leave a comment

error: