Πού «κρύβεται» ο HIV όταν δεν ανιχνεύεται στο αίμα

hiv

Μία σημαντική ανακάλυψη αναφορικά με τον ιό HIV έκαναν οι επιστήμονες, οι οποίοι αναφέρουν ότι ακόμη και αν δεν είναι ανιχνεύσιμος στο αίμα, μπορεί να πολλαπλασιάζεται στο λεμφοειδή ιστό.

Διεθνής ομάδα ειδικών, με επικεφαλής τον Δρ Στίβεν Βολινσκι της Ιατρικής Σχολής «Feinberg» του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, μελέτησαν ιικές αλληλουχίες σε δείγματα λεμφαδένων και κυττάρων του αίματος από τρεις ασθενείς μολυσμένους με τον ιό HIV που δεν είχαν ανιχνεύσιμα επίπεδα του στο αίμα τους.

Διαπίστωσαν μια ιική αποθήκη στο λεμφοειδή ιστό, που πιστεύουν ότι διατηρεί μολυσμένα κύτταρα σε κατάσταση αναμονής και η οποία εμπλουτίζεται διαρκώς με μολυσμένα κύτταρα.

«Η πρόκληση είναι να διοχετεύσουμε δραστικές ουσίες σε κλινικά αποτελεσματικές ποσότητες εκεί που ο ιός συνεχίζει να πολλαπλασιάζεται εντός του οργανισμού των ασθενών. Και η ανάπτυξη αντιρετροϊκών φαρμάκων που θα μπορούν να φτάσουν στις νέες κρυψώνες του HIV στον λεμφοειδή ιστό ίσως είναι και το πρώτο βήμα σε μια ουσιαστική προσπάθεια ίασης του AIDS » εξηγεί ο Δρ Βολινσκι.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.

 

onmed.gr

Share

Be the first to comment on "Πού «κρύβεται» ο HIV όταν δεν ανιχνεύεται στο αίμα"

Leave a comment

error: