ΠΟΥ: «Παγκόσμια απειλή» η αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά

mikrovia adiviotika

mikrovia adiviotikaΣε σοβαρή απειλή για την παγκόσμια υγεία έχει εξελιχθεί η αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε νέα έκθεσή του.

Στην πρώτη παγκόσμια έρευνά του για την μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά, που διεξήχθη σε 114 χώρες, ο ΠΟΥ εστιάσθηκε σε επτά κύρια βακτήρια, τα οποία ευθύνονται για συχνές σοβαρές ασθένειες, όπως η πνευμονία, η διάρροια και οι λοιμώξεις του αίματος.

Όπως ανακάλυψε, σε ορισμένες χώρες δύο βασικές οικογένειες αντιβιοτικών είναι πλέον αναποτελεσματικές σε περισσότερους από τους μισούς ασθενείς στους οποίους χορηγούνται.

Η μία από αυτές είναι οι καρβαπενέμες, που αποτελούν την τελευταία λύση για όσους έχουν ανθεκτικές, απειλητικές λοιμώξεις (όπως η πνευμονία και η σηψαιμία) από το βακτήριο κλεμπσιέλλα της πνευμονίας.

Ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και με άλλα συχνά βακτήρια. Ο ΠΟΥ λ.χ. ανακάλυψε ότι σε όλο τον πλανήτη υπάρχουν πλέον υψηλά ποσοστά ανθεκτικών κολοβακτηριδίων (e. coli) τα οποία μπορεί να προκαλέσουν από ουρολοιμώξεις και μηνιγγίτιδα έως λοιμώξεις του δέρματος, του αίματος και των νεφρών.

Σε μερικές χώρες, μάλιστα, το 50% των ασθενών που μολύνονται με τα ανθεκτικά κολοβακτηρίδια δεν ανταποκρίνονται πλέον στις θεραπείες, ενώ τη δεκαετία του ’80 το ποσοστό αντοχής του e. coli «ήταν πρακτικά μηδενικό», σύμφωνα με την έκθεση.

Ο ΠΟΥ επισημαίνει στην έκθεσή του ότι δεν έχει εγκριθεί κάποια νέα οικογένεια αντιβιοτικών την τελευταία 30ετία και υπάρχει επείγουσα ανάγκη αφ’ ενός να βρεθούν νέα αντιβιοτικά, αφ’ ετέρου να λάβουν επειγόντως μέτρα οι κυβερνήσεις ώστε να αναχαιτίσουν την άσκοπη χορήγηση αντιβιοτικών.

«Δίχως επείγοντα, συντονισμένα μέτρα απ’ όλες τις χώρες, ο κόσμος θα βρεθεί σύντομα σε μία μετα-αντιβιοτική εποχή, στην οποία θα χάνονται ζωές από απλές λοιμώξεις και μικροτραυματισμούς που επί δεκαετίες αντιμετωπίζονταν με τα αντιβιοτικά», προειδοποίησε ο δρ Κέιτζι Φουκούντα, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

 

 

Tanea.gr

Share

Be the first to comment on "ΠΟΥ: «Παγκόσμια απειλή» η αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά"

Leave a comment