Που οφείλετε ο πόνος που προκαλεί ο έρπης

erpis

erpisΣε ένα νευρικό βραχυκύκλωμα οφείλεται το αίσθημα καψίματος, πόνου και φαγούρας, που συνοδεύει τον έρπητα σε όλες τις μορφές του. Την ανακάλυψη αυτή έκαναν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον του Νιου Τζέρσεϊ, οι οποίοι διαπιστώνοντας την πηγή των συμπτωμάτων ανοίγουν τον δρόμο για πιο αποτελεσματικές θεραπείες. Οπως εξηγούν οι ειδικοί, τα συμπτώματα του έρπητα ζωστήρα, του επιχείλιου έρπητα, της ανεμοβλογιάς και του έρπητα των γεννητικών οργάνων -διαταραχές που αποτελούν διαφορετικές εκφράσεις του ιού HSV- είναι κοινά και χαρακτηρίζονται από έντονο καύσο, πόνο και κνησμό. Οπως διαπίστωσαν οι Αμερικανοί επιστήμονες, αιτία είναι ένα βραχυκύκλωμα που προκαλεί το «τσουρούφλισμα» των νεύρων στην περιοχή που έχει προσβληθεί από τον ιό.

 

Για να μελετήσουν τη συμπεριφορά του ιού, οι ερευνητές Αντρέα Γκράντστεντ, Λιν Ενκουιστ, Τζενς-Μπέρνχαρντ Μπόσε και Χένρι Χίλμαν βασίστηκαν πάνω σε ευρήματα παλαιότερων ερευνών που είχαν δείξει ότι αυτού του τύπου οι ιοί προκαλούν μικρές τρύπες στους νευρώνες που μεταφέρουν τα ηλεκτρικά σήματα κατά μήκος των νευροαξόνων. Οπως ανέφεραν στην επιθεώρηση «Proceedings of National Academy of Sciences», διαπίστωσαν ότι το ηλεκτρικό ρεύμα μπορεί να ξεφύγει από τις τρύπες αυτές και να διαδοθεί στους γειτονικούς νευρώνες, που είναι επίσης κατεστραμμένοι, προκαλώντας ένα είδος σαρωτικής «πυρκαγιάς». Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτές οι τρύπες προκαλούνται από τον ιό, με σκοπό να καταφέρει να προσβάλει νέα κύτταρα και να επεκτείνει τη μόλυνσή του.

 

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε πάνω σε πειραματόζωα επέτρεψε στους ερευνητές να καταγράψουν το κυκλικό «τσουρούφλισμα» των νευρώνων σε μια περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στους σιελογόνoυς αδένες και τον εγκέφαλο, και λέγεται υπογνάθιο γάγγλιο. Για τη σαρωτική «πυρκαγιά» φάνηκε να ευθύνονται δύο ιικές πρωτεΐνες που εργάζονται σε συνεργασία: η γλυκοπρωτεΐνη Β είναι αυτή που ανοίγει τις τρύπες στα τοιχώματα των νευροαξόνων, ενώ η λεγόμενη πρωτεΐνη US9 είναι αυτή που μεταφέρει τη γλυκοπρωτεΐνη Β μέσα στους άξονες. «Αν καταφέρναμε να εμποδίσουμε τον σχηματισμό οπών, θα μπορούσαμε να σταματήσουμε την πρόκληση του σήματος που γεννά το αίσθημα του πόνου» δήλωσε η δρ Λιν Ενκουιστ.

 

Πηγή:www.madata.gr

Share

Be the first to comment on "Που οφείλετε ο πόνος που προκαλεί ο έρπης"

Leave a comment