Πονόλαιμος το καλοκαίρι; Αντιμετωπίστε τον αποτελεσματικά

ponolemos

Αποφεύγετε τις απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία, από ψυχρό σε θερμό χώρο και αντίστροφα

Αν και ο πονόλαιμος μας ταλαιπωρεί κυρίως τους χειμερινούς μήνες, δεν είναι λίγες οι φορές που εμφανίζεται και το καλοκαίρι, στερώντας μας πολύτιμες στιγμές από τις καλοκαιρινές διακοπές. Γιατί και πώς συμβαίνει αυτό, μας εξηγεί ο γενικός Ιατρός και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας & Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, κ. Στάθης Σκληρός, δίνοντάς μας παράλληλα και συμβουλές για την αντιμετώπισή του.

«Οι κυριότεροι παράγοντες για τον…καλοκαιρινό πονόλαιμο είναι η χρήση των κλιματιστικών, οι ιοί, τα παγωτά και τα κρύα ποτά αλλά και η μόλυνση του περιβάλλοντος. Τα είδη του πονόλαιμου που συνήθως μας ταλαιπωρούν το καλοκαίρι είναι πόνος κατά την κατάποση, βραχνάδα, φαγούρα, γδάρσιμο, τσούξιμο, κάψιμο (αγκάθια), ξερόβηχας (αίσθηση ξηρότητας) κτλ. Σύμφωνα με έρευνες, ο πονόλαιμος διαρκεί από 3 έως 7 ημέρες» λέει ο κ. Σκληρός.

Όπως πάντα, η πρόληψη είναι η καλύτερη λύση. Για το λόγο αυτό ο ειδικός συστήνει τα εξής:

  • Λαμβάνετε άφθονα υγρά (νερό, φρεσκοστυμμένοι χυμοί και ροφήματα): Τα υγρά βοηθούν στη ρευστοποίηση και στην αποβολή των εκκρίσεων από τον λαιμό και τη μύτη ενυδατώνοντας τον οργανισμό.
  • Αποφεύγετε τις απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία, από ψυχρό σε θερμό χώρο και αντίστροφα.
  • Βεβαιωθείτε ότι πλένετε τα χέρια σας συχνά και καλά. Ο ιός μπορεί να επιβιώσει για μερικές ώρες σε μια μολυσμένη επιφάνεια, όπως το χερούλι της πόρτας ή το τηλέφωνο, έτσι ακουμπώντας τα, μεταφέρουμε τον ιό πολύ εύκολα.
  • Αποφύγετε τα παγωμένα νερά, ποτά και τροφές. Προτιμάτε την κατανάλωση τους σε δροσερές θερμοκρασίες και όχι παγωμένα.

Ανεξάρτητα από την αιτία του πονόλαιμου, η φλεγμονή είναι ο βασικός μηχανισμός που οδηγεί στον πόνο, τον ερεθισμό και την ερυθρότητα. Τα σκευάσματα σε μορφή παστίλιας , που δεν περιέχουν αντιβιοτικό, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην παροχή δραστικού συστατικού απευθείας στο λαιμό για να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της φλεγμονής.

Για την αντιμετώπιση του πονόλαιμου δεν λαμβάνονται αντιβιοτικά. Θα πρέπει ωστόσο να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας:

  • Όταν ο πονόλαιμος δεν υποχωρεί, καθώς και αν έχετε τυχόν άλλα συμπτώματα, όπως βήχα, συνάχι, υψηλό πυρετό, δύσπνοια.
  • Εάν παρατηρήσετε ότι οι περιοχές δεξιά και αριστερά του λαιμού σας (λεμφαδένες) είναι πρησμένες.
  • Όταν οι αμυγδαλές σας πονούν πολύ και έχουν μαζέψει πύον (αμυγδαλίτιδα).
  • Έχετε παρατεταμένη βραχνάδα (πάνω από 3 εβδομάδες) ή επαναλαμβανόμενες κρίσεις βραχνάδας
  • Εάν βουλώνουν και πονούν τα αυ­τιά σας (ωτίτιδα), δεν μπορείτε να αναπνεύσετε καθόλου από τη μύτη και νιώθετε μεγάλο βάρος στην περιοχή (πιθανή ένδειξη ιγμορίτιδας).

 

Protothema.gr

Share

Be the first to comment on "Πονόλαιμος το καλοκαίρι; Αντιμετωπίστε τον αποτελεσματικά"

Leave a comment

error: