Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο στις υψηλές θερμοκρασίες

Οι ειδικοί της Affidea δίνουν οδηγίες προστασίας για την περίοδο καύσωνα

Ο καύσωνας «Κλέων» έχει επίσημα εισέλθει στην Ελλάδα πυροδοτώντας απότομη άνοδο του  υδράργυρου σε αρκετές περιοχές της χώρας, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για την υγεία μας. Με αφορμή λοιπόν το κύμα ζέστης το οποίο θα κορυφώσει τη δράση του κλιμακωτά, οι ειδικοί της Affidea μας συμβουλεύουν για τα προληπτικά μέτρα προστασίας. Εκείνο όμως που μας υπενθυμίζουν κυρίως είναι ότι σε άμεσο κίνδυνο από τις μεταβολές της θερμοκρασίας βρίσκονται οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες και οι ευπαθείς ομάδες.

Αμέσως στον γιατρό

Ακόμα όμως και όσοι δεν ανήκετε σε ευπαθείς ομάδες οφείλετε να επικοινωνήσετε αμέσως με τον γιατρό σας ή τις υγειονομικές αρχές, εφόσον εμφανίσετε και το παραμικρό σύμπτωμα, το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών, όπως: ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγος, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετοί και κράμπες. Σε διαρκή επαφή με τον γιατρό σας πρέπει να βρίσκεστε και όσοι πάσχετε από νοσήματα του κεντρικού νευρικού συστήματος, οι διαβητικοί, οι νεφροπαθείς καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.

Ιδιαίτερη βαρύτητα, σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να δίνεται όταν οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται και με φαινόμενα αυξημένων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις μεγάλες πόλεις. Συγκεκριμένα, όσοι πάσχετε από αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις συνιστάται να παραμένετε σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγετε την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, οι παραπάνω καθώς και τα παιδιά πρέπει να αποφεύγετε την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα.

Συμβουλές προφύλαξης για τις υψηλές θερμοκρασίες

-Τις ημέρες του καύσωνα πρέπει να φροντίζετε να παραμένετε σε σκιερούς, δροσερούς και αεριζόμενους με ανεμιστήρες ή κλιματιζόμενους χώρους. Καλό είναι να γίνονται συχνά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ το κολύμπι στη θάλασσα πρέπει να γίνεται μόνο για τη δροσιά και όχι για άσκηση. Τα γεύματα ενδείκνυνται να είναι όσο γίνεται πιο μικρά σε ποσότητα, ελαφριά και φτωχά σε λιπαρά με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών, ενώ απαιτείται η κατανάλωση πολλών υγρών, όχι όμως οινοπνευματωδών ποτών.

Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη, συστήνεται η πρόσθετη λήψη μικρών δόσεων αλατιού. Επιπλέον, τα ρούχα θα πρέπει να είναι άνετα και ανοιχτόχρωμα ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα, το κεφάλι να είναι καλυμμένο με καπέλο και τα μάτια να προστατεύονται με κατάλληλα γυαλιά από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.

-Σε γενικές γραμμές για την προφύλαξη των πολιτών πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο, ιδίως για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους, η βαριά σωματική εργασία και τα πολύωρα ταξίδια με μέσα συγκοινωνίας που δεν διαθέτουν κλιματισμό. Άνθρωποι που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα γιατρό τους από τον οποίο θα λάβουν επιπρόσθετες οδηγίες ανάλογα με την κατάστασή τους καθώς και οδηγίες για την πιθανή αλλαγή της δοσολογίας της φαρμακευτικής τους αγωγής. Ειδική σύσταση απευθύνεται προς τους μεγαλύτερους σε ηλικία συμπολίτες μας με υποκείμενα νοσήματα να παραμείνουν μέσα στο σπίτι τους κατά τις μεσημβρινές ώρες. Οι ηλικιωμένοι δεν πρέπει να εγκαταλείπονται μόνοι τους αλλά να εξασφαλίζεται κάποιος για την καθημερινή τους φροντίδα.

εξάντληση από τη ζέστη προκαλείται από απώλεια νερού και αλατιού από το σώμα λόγω υπερβολικής εφίδρωσης. Αν νοιώσετε πονοκέφαλο, ίλιγγο ή σύγχυση, ανορεξία ή ναυτία, εφίδρωση, κράμπες στα χέρια και στα πόδια, γρήγορο ή αδύναμο σφυγμό και αναπνοή, μετακινηθείτε σε δροσερό μέρος, ξαπλώστε και ανασηκώστε τα πόδια, πιείτε άφθονο νερό ή διαλύστε ένα κουτάλι του γλυκού αλάτι σε 1 λίτρο νερού. Αν ο πάσχων έχει μειωμένες αντιδράσεις, θα πρέπει να καλέσετε 166 και να τον τοποθετήσετε σε θέση ανάνηψης.

Ταξιδιώτες με παθήσεις όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού, σοβαρή αναιμία, επιληψία, μη ρυθμιζόμενος σακχαρώδης διαβήτης ή οποιαδήποτε άλλη χρόνια πάθηση που απαιτεί συχνή ιατρική παρακολούθηση ή μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, πρέπει πριν το ταξίδι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Καλό είναι να έχετε μαζί σας ένα ιατρικό σημείωμα όπου να αναγράφεται η νόσος από την οποία πάσχετε καθώς και η αγωγή σας. Πρέπει επίσης να προμηθευτείτε τις αναγκαίες ποσότητες φαρμάκων για την διάρκεια του ταξιδιού και ορισμένα φάρμακα για την αντιμετώπιση πιθανών επιπλοκών.

Όσοι δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, πρέπει να συνοδεύονται. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η καλύτερη δυνατή ενημέρωση σχετικά με τις παροχές και τις διευκολύνσεις τόσο κατά την διάρκεια του ταξιδιού όσο και για τις επικρατούσες συνθήκες στον τόπο προορισμού. Ο γιατρός μπορεί να φροντίσει για την παροχή πληροφοριών σε ταξιδιώτες με συγκεκριμένες ανάγκες.

Σχετικά με τον Όμιλο Affidea

Ο Όμιλος Affidea αποτελεί σήμερα τον κορυφαίο ιδιωτικό φορέα παροχής ιατρικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Ευρώπη με δραστηριότητα σε 15 χώρες. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2005 με στόχο την παροχή ολοκληρωμένων πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας υψηλής ποιότητας για όλους, μέσω ενός Πανελλαδικού Δικτύου Διαγνωστικών Κέντρων, εξασφαλίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας.Τα διαγνωστικά κέντρα Affidea είναι τα μοναδικά ιατρικά κέντρα στην Ελλάδα που έχουν βραβευτεί με 5 αστέρια από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ακτινολογίας για την ποιότητα και ασφάλεια των εξετάσεων, καθώς εφαρμόζουν κατ’ αποκλειστικότητα το πρωτοποριακό πρόγραμμα βελτιστοποίησης της δόσης ακτινοβολίας Dose Excellence κατά τη διενέργεια της αξονικής τομογραφίας.

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο στις υψηλές θερμοκρασίες"

Leave a comment

error: