Ποιοι κινδυνεύουν από αθηροσκλήρωση στις αρτηρίες των ποδιών

athirosklirosi

athirosklirosiΗ προσβολή των αρτηριών των ποδιών από αθηροσκλήρωση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές που είναι δυνατόν να απειλήσουν ακόμα και τη ζωή του ανθρώπου.

Η απλή δημιουργία πλακών γεμάτων χοληστερίνη και ασβέστιο στο τοίχωμα των αρτηριών δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα. Οταν όμως οι αθηρωματικές πλάκες προκαλέσουν σοβαρές στενώσεις στις αρτηρίες, τότε ο άρρωστος αναγκάζεται να διακόπτει το βάδισμα γιατί αισθάνεται ισχυρό συσφιγκτικό πόνο στα πόδια σαν κράμπα. Αυτό στην ιατρική γλώσσα ονομάζεται διαλείπουσα χωλότητα.

Ο πόνος αυτός οφείλεται σε ανεπαρκή οξυγόνωση των μυών λόγω κακής κυκλοφορίας του αίματος. Σε προχωρημένο στάδιο παρατηρείται ελάττωση της αισθητικότητας του ποδιού, οπότε ο άρρωστος δεν αντιλαμβάνεται εύκολα το κρύο ή το έγκαυμα (π.χ. από καυτό νερό), επομένως κινδυνεύει από κρυοπαγήματα ή εγκαύματα.

Εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο από αθηροσκλήρωση των αρτηριών των ποδιών είναι οι διαβητικοί, οι υπερχοληστεριναιμικοί, οι υπερτασικοί και οι καπνιστές.

Οι καπνιστές όταν διακόψουν το κάπνισμα, σε συνδυασμό με καθημερινό περπάτημα, μπορεί να βελτιώσουν ή να εξαλείψουν τα συμπτώματά τους, γιατί τότε δημιουργείται φυσικό bypass (παράπλευρη κυκλοφορία) από τις μικρές αρτηρίες, οπότε οι μύες των ποδιών παίρνουν το απαραίτητο οξυγόνο.

Γενικά οι άρρωστοι με διαλείπουσα χωλότητα πρέπει να εντατικοποιούν το καθημερινό βάδισμα, με στόχο να βελτιώσουν την παράπλευρη κυκλοφορία με τη δημιουργία δικτύου από τις μικρές αρτηρίες.

Το φυσικό bypass είναι προτιμότερο του τεχνητού γιατί εάν το χειρουργικό bypass – ιδιαίτερα με φλέβες – φράξει, υπάρχει κίνδυνος να νεκρωθεί το πόδι και να χρειαστεί, κατ’ ανάγκη, ακρωτηριασμός.

Οι σοβαρότερες επιπλοκές της αθηροσκλήρωσης στα πόδια είναι η οξεία θρόμβωση της αρτηρίας και η γάγγραινα. Στις περιπτώσεις αυτές, εάν δεν γίνει άμεσα επέμβαση αποκατάστασης της κυκλοφορίας, δημιουργείται νέκρωση του ποδιού, με αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό.

Ιδιαίτερο κίνδυνο διατρέχουν οι διαβητικοί, οι οποίοι λόγω κακής κυκλοφορίας του αίματος στα πόδια μπορεί, ύστερα ακόμα και από έναν απλό τραυματισμό, να παρουσιάσουν γάγγραινα.

Η αθηροσκλήρωση των αρτηριών στα πόδια δεν είναι τοπική νόσος, αλλά υποδηλώνει ότι πιθανότατα υπάρχει αθηρωματική προσβολή τόσο των αρτηριών της καρδιάς όσο και του εγκεφάλου, χωρίς όμως συμπτώματα.

Για όλους αυτούς τους λόγους χρειάζεται συνδυασμένη συστηματική θεραπεία προτού εκδηλωθεί οποιαδήποτε επιπλοκή.

 

tanea.gr

Share

Be the first to comment on "Ποιοι κινδυνεύουν από αθηροσκλήρωση στις αρτηρίες των ποδιών"

Leave a comment

error: