Ποιοι επαγγελματίες κινδυνεύουν περισσότερο από το άσθμα

epaggelmaties_pou_kindinevoun_apo_asthma

Ποιοι επαγγελματίες κινδυνεύουν περισσότερο από το άσθμαΔυνητικά επικίνδυνη και επιβλαβής για την υγεία αποδεικνύεται η εργασία συγκεκριμένων επαγγελματιών, σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη. Όπως παρατηρούν οι ειδικοί, ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο.

Στις κατηγορίες αυτές, σύμφωνα με την έκθεση εντάσσονται οι κομμώτριες, οι υδραυλικοί, οι καθαρίστριες, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και στη βιομηχανία τροφίμων, αφού η εργασία τους απαιτεί την έκθεση σε δυνητικά επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Επικίνδυνες και επιβλαβείς, θεωρήθηκαν οι χημικές ουσίες που βρίσκονται σε βερνίκια, κόλες και αφρώδη πλαστικά, ενώ αυξημένος ήταν ο κίνδυνος για τις γυναίκες που έρχονταν σε άμεση επαφή με τα καθαριστικά υγρά

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ παρακολούθησαν 13 χιλιάδες ενήλικες σε Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, Ισλανδία και Εσθονία από το 1980 μέχρι το 2000 και διαπίστωσαν ότι ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς (περίπου 429 άτομα) παρουσίασαν άσθμα, ενώ αυξημένες ήταν οι πιθανότητες για τις γυναίκες, αφού το ποσοστό των περιστατικών τους ήταν 7%, σε σχέση με το 4% των ανδρών.

Ακόμη,όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι, όπως για παράδειγμα, αυτοί που πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα.

 

 

 

iefimerida.gr

Share

Be the first to comment on "Ποιοι επαγγελματίες κινδυνεύουν περισσότερο από το άσθμα"

Leave a comment