Ποινικό αδίκημα η υπερσυνταγογράφηση

ypersyntagografisi

Ποινικό αδίκημα θα θεωρείται εφεξής η υπερσυνταγογράφηση από τους γιατρούς, σύμφωνα με σχετική ρύθμιση που θα εισηγηθεί άμεσα στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος.

Αυτό τόνισε χθες ο υπουργός μιλώντας μεταξύ άλλων και στο «Κέρδος», στο περιθώριο της συζήτησης του εφαρμοστικού νόμου για «το ΕΣΥ, τα φάρμακα και τα φαρμακεία», το οποίο ψηφίστηκε χθες το βράδυ από τη Βουλή. Με αυτόν τον τρόπο ο υπουργός ευελπιστεί να χτυπήσει την προκλητή συνταγογράφηση, με στόχο να μειωθεί το 2012 η φαρμακευτική δαπάνη κατά ένα δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, παρά το γεγονός ότι ο ιατρικός κλάδος αντιδρά εντονότατα στο θέμα της εφαρμογής της δραστικής ουσίας, ενώ και ο ίδιος ο υπουργός έχει δηλώσει πως τελικά δεν θα την εφαρμόσει – παρά μόνο εάν δεν πετύχουν οι άλλες πολιτικές για τη μείωση της δαπάνης – σύμφωνα με τον εφαρμοστικό, από την 1η Απριλίου 2012 θα ισχύει η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία πιλοτικά για 10 θεραπευτικές κατηγορίες και από την 1η Ιουνίου υποχρεωτικά για όλες.

Σύμφωνα με τον εφαρμοστικό νόμο, η μηναία φαρμακευτική δαπάνη των φορέων κοινωνικής ασφάλισης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/12 του κονδυλίου που είναι στον ετήσιο κοινωνικό προϋπολογισμό και αντιστοιχεί στη φαρμακευτική περίθαλψη. Το υπερβάλλον μηνιαίο ποσό, αναζητείται εκ μέρους των φορέων κοινωνικής ασφάλισης από τους κατόχους άδειας κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που πέρασαν στον εφαρμοστικό νόμο, μειώνεται σε 12 από 18 ο αριθμός των ευρωπαϊκών χωρών, στις οποίες θα πρέπει να κυκλοφορεί ένα καινούργιο σκεύασμα, προκειμένου να αποζημιώνεται ασφαλιστικά από τον ΕΟΠΥΥ και μειώνεται το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών μεσοσταθμικά στο 15%, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις στον κλάδο, ο οποίος απειλεί με πανελλαδικές κινητοποιήσεις.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΝΟΣΗΜΑ
Για τα γενόσημα, σύμφωνα με τον εφαρμοστικό, μετά την 1η Ιανουαρίου 2012 η μείωση της τιμής τους θα είναι στο 40% της τιμής του πρωτοτύπου υπό καθεστώς προστασίας διπλώματος ευρεσιτεχνίας της δραστικής ουσίας. Το ανώτατο ποσοστό κέρδους για τα γενόσημα ορίζεται σε 8,5% και υπολογίζεται στο συνολικό κόστος εκτός αποσβέσεων, τόκων και κέρδους υπερ τρίτων για φασόν.

Οπως δήλωσε εξάλλου ο κ. Λοβέρδος στην βουλή, «δεν υπάρχει περίπτωση να κυκλοφορήσει δραστική ουσία ή φάρμακο από εργοστάσιο που δεν έχει ελέγξει σε όλο τον πλανήτη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου και σε κάθε χώρα ο αντίστοιχος Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου. Έχουμε εμπιστοσύνη περισσότερο στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό αλλά έχουμε εμπιστοσύνη και τον ΕΟΦ ο οποίος κάνεις προεγκριτικούς ελέγχους και κάνει και μετεγκριτικούς ελέγχους».

Εξάλλου, σύμφωνα με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, στην περίπτωση κατά την οποία ο ασφαλισμένος επιθυμεί να λάβει ακριβότερο φάρμακο όμοιας δραστικής ουσίας, ο φορέας κοινωνικής ασφάλισης αποζημιώνει για την τιμή του φθηνότερου φαρμάκου και ο ασθενής πληρώνει τη διαφορά.

Τέλος, την 1η Απριλίου εντάσσεται στον ΕΟΠΥΥ ο Οίκος Ναύτου, την 1η Μαΐου το ΤΑΥΤΕΚΩ (ΔΕΚΟ, τράπεζες) και την 1η Ιουνίου το ΕΤΑΑ (μηχανικοί, δικηγόροι κ.λπ.).

Πηγή: kerdos.gr
Share

Be the first to comment on "Ποινικό αδίκημα η υπερσυνταγογράφηση"

Leave a comment

error: