Ποια σημεία του αεροπλάνου έχουν τα περισσότερα μικρόβια

aeroplano

aeroplano Αν έχετε προγραμματίσει ένα αεροπορικό ταξίδια για τις μέρες των γιορτών, φροντίστενα πάτε νωρίς στο αεροδρόμιο για να προλάβετε να κλείσετε θέση κοντά στο παράθυρο, συνιστούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Καλό είναι επίσης να φροντίσετε να μην χρειαστεί να επισκεφθείτε την τουαλέτα του αεροπλάνου, αν και αυτό δεν είναι εύκολο στις πολύωρες πτήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρέπει να έχετε στην χειραποσκευή σας απολυμαντικά μαντιλάκια για να καθαρίσετε το τραπεζάκι όπου θα σερβιριστεί το φαγητό σας και τα χέρια σας πριν και μετά το φαγητό.

Οι συστάσεις προέρχονται από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και τον φημισμένο δρα Τσαρλς Γκέρμπα, καθηγητή Μικροβιολογίας στο Κολέγιο Γεωργίας & Επιστημών Ζωής του πανεπιστημίου, ο οποίος μελετά εδώ και δύο δεκαετίες πως μεταδίδονται οι ασθένειες μέσω των μικροβίων του περιβάλλοντος μας, αναλύοντας δείγματα από δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

Ο «δρ Μικρόβια» (Dr. Germ) όπως είναι γνωστός στις ΗΠΑ, συνέλεξε αυτή τη φορά δείγματα από δεκάδες εμπορικά αεροσκάφη, επιλέγοντας τις επιφάνειες τις οποίες αγγίζουν συχνότερα οι επιβάτες (μεταξύ άλλων τα «μπράτσα», τις θήκες και τα τραπεζάκια των καθισμάτων, τις βρύσες, τους νιπτήρες και τα πόμολα στις τουαλέτες και τα ντουλαπάκια πάνω από τα καθίσματα).

Όπως διαπίστωσε, το μεγαλύτερο… πάρτι μικροβίων γίνεται μέσα στις τουαλέτες. «Κατά μέσον όρο τις χρησιμοποιούν 75 άνθρωποι σε κάθε πτήση, δίχως να τις καθαρίσει κανείς στο ενδιάμεσο», δήλωσε σε συνέντευξή του στην αμερικανική τηλεόραση. «Αν μπορεί κάποιος να “κρατηθεί”, ας το κάνει, διότι οι μέγιστες πιθανότητες μολύνσεως με κάποιο μικρόβιο εντός των αεροπλάνων βρίσκονται στις τουαλέτες».

Δεύτερη συχνότερη θέση μολύνσεως είναι οι πλάτες των καθισμάτων που βρίσκονται στον διάδρομο: τα χέρια που στηρίζονται πάνω τους στη διάρκεια των πτήσεων είναι δεκάδες και, βεβαίως, δεν απολυμαίνονται.

Για τον λόγο αυτό καλό είναι να κάθεται κανείς στις θέσεις κοντά στα παράθυρα οι οποίες, για ευνόητους λόγους, είναι οι λιγότερο μολυσμένες απ’ όλες.

Επόμενο βήμα της αντιμικροβιακής προστασίας στο αεροπλάνο, είναι να απολυμάνετε το τραπεζάκι σας πριν έρθει το φαγητό ή το ποτό σας. Οι αναλύσεις του δρος Γκέρμπα εντόπισαν σε όλα τα τραπεζάκια «ανησυχητικά επίπεδα βακτηρίων και ιών, όπως οι ιοί της γρίπης, ο νοροϊός και ο πολυανθεκτικός στα αντιβιοτικά χρυσίζων σταφυλόκοκκος», είπε. Μάλιστα τα τραπεζάκια ήταν τόσο μολυσμένα, ώστε «είναι σαν να τρώει κανείς στο κάθισμα μιας τουαλέτας», πρόσθεσε.

Άφθονα μικρόβια από χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα και μισοφαγωμένο φαγητό βρήκε και στις θήκες των περιοδικών που κάθε θέση έχει μπροστά της, οπότε θα πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν βγάζετε το περιοδικό ή τις οδηγίες ασφαλείας της πτήσεως για να τις διαβάσετε.

Πάντως, οι αναλύσεις έδειξαν και κάτι πολύ καλό: σε αντίθεση με τον φόβο πολλών ανθρώπων, ο αέρας στην καμπίνα του αεροσκάφους ανακυκλώνεται διαρκώς και είναι καθαρός, επομένως κι αν ακόμα ένας επιβάτης έχει γρίπη, το πολύ-πολύ να κολλήσει όποιον κάθεται δίπλα του.

 

Tanea.gr

Share

Be the first to comment on "Ποια σημεία του αεροπλάνου έχουν τα περισσότερα μικρόβια"

Leave a comment