Πλυντήριο πιάτων: Πού εντοπίζεται ο μύκητας που προκαλεί καρδιολογικά και απόστημα στον εγκέφαλο

plidirio_piatwn

plidirio_piatwn Μπορεί το πλυντήριο πιάτων να σας έχε λύσει τα χέρια με τις ατελείωτες στοίβες πιάτων, ωστόσο μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Fungal Biology» φέρνει στο φως και την «κακή» αλλά και επικίνδυνη για την υγεία μας πλευρά του.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, λοιπόν, τόσο η υγρασία όσο και οι υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον για δύο είδη μυκήτων, οι οποίοι μπορεί να έχουν ολέθριες συνέπειες για την υγεία μας.

Πρόκειται για τον exophiala dermatitidis και exophiala phaeomuriformis.

Πού εντοπίζονται

Όπως προέκυψε από τα δείγματα που ελήφθησαν και οι δύο μύκητες εντοπίστηκαν στα λάστιχα της πόρτας του 62% των πλυντηρίων πιάτων που εξετάστηκαν.

Τι προκαλούν στον ανθρώπινο οργανισμό

Τα συγκεκριμένα είδη μυκήτων προσβάλλουν τον άνθρωπο προκαλώντας δερματικά ή καρδιολογικά συμπτώματα, ενώ ειδικά ο exophiala dermatitidis μπορεί να προκαλέσει και αποστήματα στον εγκέφαλο.

Ακόμη, είναι δυνατό να «αποικίσει» στους πνεύμονες των πασχόντων από κυστική ίνωση, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις έχει κοστίσει τη ζωή ανθρώπων που δεν έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα.

Ανθεκτικοί στα καθαριστικά

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως οι συγκεκριμένοι μύκητες χαρακτηρίζονται από ένα συνδυασμό ιδιοτήτων, ο οποίος δεν έχει παρατηρηθεί άλλη φορά σε μύκητες, καθώς αντέχουν ακόμη και σε θερμοκρασίες 80 βαθμών Κελσίου και παρά την χρήση των πιο «δυνατών» καθαριστικών προϊόντων που υπάρχουν.

«Η εκτενής παρουσία των μυκήτων exophiala σε συσκευές που υπάρχουν στα περισσότερα σπίτια υποδηλώνει ότι οι μικροοργανισμοί αυτοί έχουν εισέλθει σε μια εκπληκτική εξελικτική διαδικασία, που στο μέλλον θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Πολόνα Ζαλάρ, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα, στη Σλοβενία

 

onmed.gr

Share

Be the first to comment on "Πλυντήριο πιάτων: Πού εντοπίζεται ο μύκητας που προκαλεί καρδιολογικά και απόστημα στον εγκέφαλο"

Leave a comment

error: