Πιλότος της Πρόληψης στην Αυτοδιοίκηση το πρώτο πανελληνίως ΚΕΠ Υγείας που ιδρύθηκε στο Δήμο Αμαρουσίου

kepy

kepyΤο πρώτο και κεντρικό Κέντρο Πρόληψης Υγείας (ΚΕΠ Υγείας) όλης της Ελλάδας εγκαινίασε σήμερα στο Μαρούσι ο Πρόεδρος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) και υποψήφιος Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κυρίλλου, παρουσία αυτοδιοικητικών και πλήθους μαρουσσιωτών.
Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα, που μετά από μακροχρόνιους αγώνες, με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΕΔΔΥΠΠΥ, δημιουργείται ενα θεσμοθετημένο αυτοδιοικητικό πλαίσιο, τα ΚΕΠ Υγείας, τα οποία, τόσο σε δημοτικό όσο και σε διαδημοτικό επίπεδο, θα αναλάβουν την παρακολούθηση της υγείας του πληθυσμού και την εκτίμηση του κινδύνου νόσησης από θανατηφόρες ασθένειες και νοσήματα φθοράς, σε μία βάση επιδημιολογική, αναλύοντας στην κάθε τοπική κοινωνία τα ανθρωπογεωγραφικά στοιχεία και τους παράγοντες κινδύνου σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες στόχους.
Το ΚΕΠ Yγείας του Δήμου Αμαρουσίου θα λειτουργεί καθημερινά, στην οδό Κηφισίας 108 στο Μαρούσι, με εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό, που θα ενημερώνει τους πολίτες σε θέματα που αφορούν την υγεία τους, θα παρέχει πληροφορίες για την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας της περιοχής του Αμαρουσίου και θα ευαισθητοποιεί υγιείς πολίτες προς την αποφυγή σοβαρών και θανατηφόρων νοσημάτων. Παράλληλα, θα παρέχει τη δυνατότητα να συμμετέχουν στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, μέσα από εξετάσεις που κρίνονται απαραίτητες σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες-στόχους, βάσει των διεθνών πρωτοκόλλων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προκειμένου να ανιχνευθούν έγκαιρα νοσήματα που υπάρχουν, αλλά ακόμη δεν έχουν δώσει συμπτώματα. To screening αυτό θα εντοπίσει στο γενικό πληθυσμό τους πολίτες «υψηλού κινδύνου» για την εμφάνιση μίας νόσου και θα δρομολογήσει την έγκαιρη διάγνωση και έγκαιρη θεραπεία, διασφαλίζοντας την καλύτερη πρόγνωση για την υγεία και τη ζωή του πολίτη.
Κατά την τέλεση των εγκαινίων ο κ.Πατούλης δήλωσε: «Εγκαινιάζουμε σήμερα το πρώτο, τα πρότυπο ΚΕΠ Υγείας της Ελλάδας στο Μαρούσι. Δημιουργούμε ένα φιλόξενο και προσβάσιμο χώρο, που θα παρέχει τη δυνατότητα της προληπτικής ιατρικής σε όλους τους μαρουσσιώτες. Ο Δημος Αμαρουσίου χαράζει πλέον στην Ελλάδα, μέσα από το θεσμό των ΚΕΠ Υγείας, μια καινούρια στρατηγική στην Πρόληψη και Προαγωγή της Υγείας των πολιτών. Εμείς βάλαμε τα θεμέλια, δουλέψαμε σκληρά και έτσι θα συνεχίσουμε γιατί ο στόχος μας είναι: να έχουμε υγιείς συμπολίτες…Και είμαστε περήφανοι που ως Δημοτική Αρχή που σήμερα μπορούμε σήμερα να πούμε ότι το πετύχαμε!!!»
Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που εφαρμόζονται διεθνή πρωτόκολλα screening του πληθυσμού, μέσα από ένα θεσμοθετημένο αυτοδιοικητικό πλαίσιο, στο οποίο τα στελέχη των ΚΕΠ υγείας θα έχουν – με τη συγκατάθεση του πολίτη – το follow up της διατήρησης της υγείας του. Είναι πολύ σημαντικό, να ενημερώνει ο Δήμος τον πολίτη για την υγεία του, πριν καν προλάβει ο ίδιος ο πολίτης νοσήσει και πριν αναζητήσει ιατρική βοήθεια.
Η καινοτομία των ΚΕΠ Υγείας εμπίπτει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Δημιουργία και δικτύωση δημοτικών Κέντρων Πρόληψης Υγείας (ΚΕΠ Υγείας) για την ανάπτυξη προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής Υγείας» που υλοποιείται στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013 με τη συγχρηματοδότηση του ΕΣΠΑ και εθνικών πόρων.
Τα κύρια νοσήματα, για τα οποία θα αναλάβει το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Αμαρουσίου τον προσυμπτωματικό έλεγχο είναι ο καρκίνος του προστάτη, ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και το μελάνωμα και δυο καρδιαγγειακά νοσήματα που αφορούν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και τη ρήξη ανευρύσματος κοιλιακής αορτής. Κάθε ένα από αυτά τα νοσήματα, επιδημιολογικά, έχει ένα «κορύφωμα» εμφάνισης σε συγκεκριμένες ηλικίες, οι οποίες και συστήνεται να ελεγχθούν. Για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, οι εξετάσεις θα καλυφθουν από το ασφαλιστικό τους ταμείο, με το παραπεμπτικό του γιατρού του κάθε πολίτη, ενώ από τους ανασφάλιστους, πρόσβαση σε δωρεάν έλεγχο θα έχουν όσοι, πληρούν τις προϋποθέσεις της απορίας ή ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, βάσει κοινωνικών και εισοδηματικών κριτηρίων.
Ο Δήμος Αμαρουσίου είναι και θα συνεχίσει να είναι πρωτοπόρος σε μια καθολική Πολιτική Πρόληψης, ισότιμη για όλους τους κατοίκους αυτής χώρας, μέσα από την οποία, θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την αποφυγή της νόσησης, είτε μέσα από προγράμματα πρωτογενούς πρόληψης (π.χ. εμβολιασμούς) είτε μέσα από προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου και δευτερογενούς πρόληψης.

 

Share

Be the first to comment on "Πιλότος της Πρόληψης στην Αυτοδιοίκηση το πρώτο πανελληνίως ΚΕΠ Υγείας που ιδρύθηκε στο Δήμο Αμαρουσίου"

Leave a comment