Ανησυχητική διαπίστωση από ευρωπαίους και αμερικανούς ερευνητές
Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ιδιαίτερα θανατηφόρος καθώς είναι δύσκολο να ανιχνευθεί σε αρχικά στάδια. Είναι ενδεικτικό ότι οι περισσότεροι ασθενείς καταλήγουν μέσα σε έξι μήνες από τη διάγνωση, ως εκ τούτου ένας «δείκτης» επικινδυνότητας, λ.χ. ο εντοπισμός κάποιου υπαίτιου βακτηρίου, μπορεί να αποδειχτεί πολύ χρήσιμος για την πρόληψη της νόσου ή την έγκαιρη διάγνωση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική η μελέτη που συνδέει την περιοδοντική νόσο με τον καρκίνο του παγκρέατος.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό «Gut», βασίστηκε σε δείγματα αίματος από 821 ενήλικες ευρωπαίους. Αυτό που προέκυψε είναι ότι τα υψηλά επίπεδα αντισωμάτων του βακτηριδίου «gingivalis Porphyromonas», ενός από τα πιο μολυσματικά περιοδοντικά βακτήρια, συνδέεται με διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος. Ωστόσο, εάν «συμβιώνουν» στο στόμα και κάποια άλλα, αβλαβή βακτήρια, τα οποία λειτουργούν ως φυσικοί αμηντικοί μηχανισμοί του οργανισμού, τότε ο κίνδυνος για ανάπτυξη καρκίνου του παγκρέατος περιορίζεται αισθητά, έως και 45%.
Δείκτης πρόληψης
Σύμφωνα με τον επιδημιολόγο του Πανεπιστημίου Μπράουν, Dominique Michaud, που προϊσταται της μελέτης, «οι πιθανές επιπτώσεις αυτού του ευρήματος είναι πραγματικά σημαντικές. Αρκετοί ερευνητές έχουν μιλήσει και στο παρελθόν για σύνδεση μεταξύ της περιοδοντικής νόσου και του καρκίνου του παγκρέατος. Η μελέτη που δημοσιεύουμε στο Gut, είναι η πρώτη μελέτη που εξετάσει εάν τα αντισώματα βακτηρίων του στόματος είναι δείκτες κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του παγκρέατος. Ο φυσιολογικός μηχανισμός που συνδέει βακτήρια του στόματος με τον καρκίνο του παγκρέατος παραμένει άγνωστος, ωστόσο η μελέτη ενισχύει τις υποψίες μας ότι σχετίζονται μεταξύ τους».
«Μπορεί να μην είναι ένας ταυτοποιημένος παράγοντας κινδύνου, ωστόσο είμαστε σίγουροι ότι κάτι συμβαίνει με το gingivalis Porphyromonas», επισημαίνει και ο επιδημιολόγος Jacques Izard, από το ινστιτούτο Forsyth Ινστιτούτο και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. «Πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω η σημασία των βακτηρίων στον καρκίνο του παγκρέατος».
Ελεγχόμενη μελέτη
Για την διεξαγωγή της έρευνάς τους, οι Michaud και Izard βασίστηκαν σε ιατρικά αρχεία και διατηρημένα δείγματα αίματος που συλλέγονται από το Imperial College του Λονδίνου, το οποίο διαθέτει ένα τεράστιο σύνολο δεδομένων από περισσότερους από 500.000 ενήλικες.
Από αυτόν τον πληθυσμό, οι ερευνητές επέλεξαν δείγματα αίματος από 405 άτομα που είχαν εμφανίσει καρκίνο στο πάγκρεας και δείγματα αίματος από 416 δημογραφικά παρόμοιους ανθρώπους που δεν είχαν αναπτύξει καρκίνο. Η τελική διαπίστωσή τους που «φωτογραφίζει» ως επικίνδυνο το gingivalis Porphyromonas, προέκυψε έπειτα από εργαστηριακό έλεγχο σε 25 βακτήρια του στόματος, είτε παθογόνα είτε απλώς συμβιωτικά.
Be the first to comment on "Πιθανή σχέση περιοδοντικής νόσου και καρκίνου παγκρέατος"