ΠΕΦ : ΓΙΑΤΙ ΛΕΜΕ “ΟΧΙ” ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΔΡΑΣΤΙΚΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

PEF

…ΚΑΙ “ΝΑΙ” ΣΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ»

Αθήνα, 16 Ιουλίου 2012

 

Την απόλυτη αντίθεσή της στην εφαρμογή του μέτρου της συνταγογράφησης βάσει της δραστικής ουσίας εκφράζει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, ενώ παράλληλα κρούει τον κώδωνα κινδύνου για την αναμενόμενη εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης, τη διάλυση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και τον τεράστιο κίνδυνο στον οποίο θα εκθέσει τη Δημόσια Υγεία η εφαρμογή του εν λόγω μέτρου.

 

Αντίθετα με τις διαφαινόμενες προθέσεις της πολιτείας και υπό τις συνεχείς πιέσεις της Τρόικας σχετικά με την επιτακτική ανάγκη εξορθολογισμού των δαπανών, η συνταγογράφηση βάσει της δραστικής πρόκειται να εκτοξεύσει τη φαρμακευτική δαπάνη σε δυσβάστακτα για την ελληνική οικονομία μεγέθη μέσα από το φαινόμενο της υποκατάστασης. Ο  έλληνας γιατρός, αρνούμενος να δεχτεί να μεταβιβάσει στον φαρμακοποιό ένα σημαντικό μέρος της ιερής ευθύνης του απέναντι στον ασθενή και να συνυπογράψει έτσι την υποβάθμιση του θεμελιώδους ρόλου του θα στραφεί σε δοκιμασμένες λύσεις. Δεν θα εμπιστευτεί τα ανώνυμα γενόσημα φάρμακα που σωρηδόν θα κατακλύσουν την ελληνική αγορά, αλλά θα επιλέξει ό,τι ήδη εμπιστεύεται: τη συνταγογράφηση του ακριβότερου πρωτοτύπου.

Θύμα όμως των «δυναμικών» παρεμβάσεων της Τρόικας δεν είναι μόνο η ελληνική οικονομία αλλά και η ελληνική Δημόσια Υγεία. Η εγκληματική εμμονή στη λογική του «φθηνότερου σκευάσματος» ανοίγει τις πύλες για την αθρόα εισαγωγή φαρμάκων δευτερεύουσας ποιότητας, τα οποία παράγονται κατά κανόνα σε χώρες χαμηλού κόστους και συχνά, υπό… αδιερεύνητες συνθήκες παραγωγής και ελέγχου. Απάντηση σε όσους επιμένουν να γυρνούν την πλάτη σε θέματα ασφάλειας και ποιότητας σε έναν τόσο ευαίσθητο χώρο όπως αυτόν του φαρμάκου δίνει η πρόσφατη ανάκληση από την Ε.Ε. 8 γενοσήμων που παρασκευάζονται στην Ινδία, την ίδια στιγμή που στην Ευρώπη, το θέμα των πλαστών φαρμάκων βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα των προβλημάτων.

Η εφαρμογή του μέτρου της συνταγογράφησης βάσει της δραστικής, με τα ανώνυμα γενόσημα που θα κατακλύσουν την αγορά, προερχόμενα από χώρες με χαμηλό κόστος παραγωγής και αμφίβολες διαδικασίες ασφάλειας και ποιότητας συνεπάγεται την  κυριαρχία των ολιγοπωλίων, τον αφελληνισμό της αγοράς γενοσήμων και την εξαφάνιση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κ. Δέμο, «η εφαρμογή του μέτρου μετατρέπει την ευκαιρία για χαλάρωση της εξάρτησης της ελληνικής κοινωνίας από τις εισαγωγές σε μια χαμένη υπόθεση. Είναι αδύνατον να παραχθεί ποιοτικό φάρμακο με κόστος Ευρώπης και τιμές τρίτου κόσμου. Πώς μπορεί, άραγε, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία να ανταγωνιστεί τους μεγαλοεισαγωγείς γενοσήμων, οι οποίοι θα αλώσουν την αγορά λειτουργώντας με μηδενικά έξοδα παραγωγής και κόστος εργασίας της τάξης των 150 € το μήνα; Καλούμε την πολιτική ηγεσία να μας εξηγήσει τους αδιανόητους λόγους για τους οποίους παραβλέπεται η αναπτυξιακή διάσταση ενός τόσο υποσχόμενου κλάδου, με σημαντικές επενδύσεις στη χώρα, σταθερά αυξανόμενη εξαγωγική δραστηριότητα και ζωτική συνεισφορά στα κρατικά έσοδα και την εξισορρόπηση του εμπορικού ισοζυγίου».

Τέλος, η πορεία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας προς τον μαρασμό, την οποία προοιωνίζεται η πιθανή εφαρμογή του μέτρου, επιταχύνεται από τις καθυστερήσεις εξόφλησης του ελληνικού κράτους (ταμεία, νοσοκομεία), καθώς επίσης και τις τραγικές συνέπειες του κουρέματος των ομολόγων που υποχρεώθηκε η ελληνική φαρμακοβιομηχανία να παραλάβει έναντι συσσωρευμένων χρεών νοσοκομείων επί μια πενταετία.

 

Π.Ε.Φ.

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.) εκφράζει τις θέσεις των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών της χώρας, που διατηρούν περισσότερες από 20 παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα και ο κύριος όγκος παραγωγής τους αφορά σε ουσιωδώς όμοια φάρμακα (γενόσημα) με εμπορική ονομασία (branded generics) τα οποία προορίζονται για την ελληνική αγορά και εξαγωγές σε 60 χώρες στον κόσμο. Στον κλάδο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας απασχολούνται 8.500 εργαζόμενοι, πολλοί από τους οποίους είναι επιστήμονες, που ασχολούνται με την παραγωγή, τον έλεγχο, την έρευνα και την ανάπτυξη γενοσήμων ή /και νέων προϊόντων. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες σε συνεργασία με Πανεπιστήμια της Ελλάδας και εξωτερικού «τρέχουν» δεκάδες ερευνητικά προγράμματα.

Share

Be the first to comment on "ΠΕΦ : ΓΙΑΤΙ ΛΕΜΕ “ΟΧΙ” ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΔΡΑΣΤΙΚΗΣ ΟΥΣΙΑΣ"

Leave a comment