Προτού ξεκινήσετε δίαιτα για να χάσετε τα παραπανίσια κιλά των Χριστουγέννων …γνωρίστε πρώτα τον εαυτό σας. Πώς; Ανακαλύπτοντας σε ποια κατηγορία από τις παρακάτω ανήκουν οι συνήθειές σας για φαγητό. Γιατί είναι κάτι που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθειά σας να αδυνατίσετε.
- ΤΟ «ΓΕΡΟ ΠΙΡΟΥΝΙ»
-Ο παραδοσιακός φαγάς ασχολείται γενικά με βιβλία μαγειρικής. Αλλά όχι με οποιαδήποτε και κυρίως όχι με εκείνα που αφορούν τη «nouvelle cuisine» ή τη διαιτητική γαστρονομία… Γιατί τότε σίγουρα θα κινδύνευε να χάσει τη χαρά της ζωής του.
-Συνήθως, ο φαγάς μαγειρεύει ο ίδιος και τα Σαββατοκύριακα και κυρίως όταν δέχεται φίλους. Τα φαγητά του είναι συγκεκριμένα. Όσο για το κάθε γεύμα, είναι γι’ αυτόν γιορτή που μπορεί να διαρκέσει….ώρες! Έχει, μάλιστα, κλασική δομή: πρώτο πιάτο, κύριο πιάτο, σαλάτα, τυρί, επιδόρπιο, καφέ, συνοδεία κρασιού και μερικές φορές και με απεριτίφ ή χωνευτικά.
-Στην πραγματικότητα, αυτός ο τύπος του παραδοσιακού φαγά είναι συνήθως γλεντζές και κεφάτος και χαρακτηρίζει μόνος του τον εαυτό του λαίμαργο και γαστρονόμο. Τελικά, με τα πολλά «τσιμπούσια» με φίλους καταλήγει να γίνεται αληθινά λαίμαργος και να παρασύρεται από συμβατικότητες, κοινωνικές, φιλικές ή επαγγελματικές. Κι αν καμιά φορά αρχίσει να σκέφτεται τη διατροφή του ( πράγμα που του θυμίζει συχνά το σχετικά υπερβολικό βάρος του), καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να αλλάξει, γιατί οι πιέσεις τις οποίες δέχεται, είναι πολύ συχνές και αλυσιδωτές. Ξεχνάει, βέβαια, ότι με τη λογική αυτή χάνει ένα μέρος της ελευθερίας του, εφόσον δεν μπορεί να είναι απόλυτος κυρίαρχος της συμπεριφοράς του στο θέμα της διατροφής.
Θετικά σημεία
-Τακτικότητα γευμάτων.
-Διασκέδαση.
-Προσκόλληση σε προϊόντα ποιότητας.
Αρνητικά σημεία
-Σαφείς διατροφικές υπερβολές: πολλά λίπη, πολλή ζάχαρη, αλκοόλ και αλάτι.
-Κίνδυνος μεταβολικής ασθένειας, παχυσαρκίας, υπέρτασης.
- ΟΙ « ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΦΑΓΑΔΕΣ»
Η κατηγορία των «σύγχρονων φαγάδων» είναι αναμφίβολα η πιο ενδιαφέρουσα, γιατί εξελίσσεται ταχύτατα και μπορεί κανείς να τη χωρίσει σε αρκετά «είδη» :
-Πρώτα-πρώτα, είναι αυτός που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε ηδονιστή. Ακολουθεί έντονα την εποχή: τρώει δηλαδή, τις περισσότερες φορές, πολύ απλά, καθώς η ζωή του είναι αρκετά έντονη. Από την άλλη, θεωρεί ότι το καλό φαγητό είναι ευχαρίστηση, πράγμα που τον οδηγεί συχνά σε εστιατόρια, στα οποία όμως δεν τρώει κανείς υπερβολικά.
-Ενημερώνεται πάνω σε θέματα διαιτητικής, αφού γι’ αυτόν η καλή διατροφή είναι παράγοντας ζωντάνιας και καλής φόρμας. Συνεπώς, είναι πολύ ευαίσθητος στις διαφημίσεις που προβάλλουν τις αρετές των συμπληρωμάτων διατροφής, των προϊόντων «light» και άλλων προϊόντων, τα οποία υποτίθεται πως κάνουν καλό στην υγεία. Σε αυτό ακριβώς το σημείο είναι, που κάποιος υπέρμετρος ενθουσιασμός μπορεί να οδηγήσει αυτόν τον τύπο σε υπερβολική κατανάλωση ψευδο-διαιτητικών προϊόντων, τα οποία πουλιούνται στην πραγματικότητα σε υπέρογκες τιμές, χωρίς να προσφέρουν απολύτως κανένα θρεπτικό όφελος.
-Από την άλλη μεριά, ο τύπος αυτός μπορεί να αρχίζει να παίζει συχνά και τον ρόλο του συμβούλου στο περιβάλλον του («πρέπει να τρώτε αυτό», «δοκιμάστε εκείνο το προϊόν, είναι εξαιρετικό», κ. τ. λ.).
-Παρόλο που δε σταματά τις περίεργες περιπλανήσεις στο χώρο της διατροφής, παρόλο που ενημερώνεται σχετικά με τη διαιτητική, ο ηδονιστής αυτός έχει κατά βάθος την ελπίδα ότι θα μπορέσει να δει τελικά το σύγχρονο άνθρωπο να τρέφεται ανάλογα με τις ανάγκες του. Διότι είναι ο τύπος που θα κατορθώσει ίσως να συνδυάσει την υγεία με την ευχαρίστηση στο τραπέζι.
Θετικά σημεία:
-Η ευχαρίστηση του φαγητού.
-Το ενδιαφέρον για τη διαιτητική.
Αρνητικά σημεία
-Συχνά υπερβολική χρήση προϊόντων με την ετικέτα «υγιεινό» («light», υποκατάστατα ζάχαρης, κ.ά.).
-Ένας τέτοιος τύπος σίγουρα έχει ξεχάσει ότι υπάρχουν και εξαιρετικές απλές τροφές (γάλα, ψωμί, κ. τ. λ.).
-Κινδυνεύει να υποκύπτει ευκολότατα στις διάφορες τάσεις της διαιτητικής.
- ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ «ΤΣΙΜΠΟΛΟΓΑΕΙ»
-Πρόκειται για τον τύπο που επενδύει -όσο το δυνατό λιγότερο σε χρόνο και σκέψη- για τη διατροφή του. Οι προτιμήσεις του: σοκολάτες, μπισκότα, διάφορ αναψυκτικά, αλλά και κοκτέιλ και πολύχρωμα πιάτα, γλυκά ή αλμυρά. Άμεση γευστική απόλαυση, δηλαδή τσιμπήματα και δίσκοι μπροστά στην τηλεόραση, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που παρουσιάζει συχνά η συμπεριφορά του στο φαγητό. Η θρέψη είναι για αυτόν δευτερεύουσα φροντίδα.
-Η επένδυση χρόνου σε ψυχαγωγία, στην κατοικία ή τη δουλειά, ακόμα και προσωπικές δυσκολίες που δεν ξεπερνιούνται εύκολα, είναι παράγοντες που μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτή την αδιαφορία για τη διατροφή, η οποία είναι πολύ πιθανό, στη συνέχεια, ν’ αποδειχτεί επικίνδυνη για την υγεία.
-Το φάσμα των φαγητών που διαλέγει ο αδιάφορος για τη διατροφή άνθρωπος, μπορεί να κυμαίνεται από έτοιμες τηγανιτές πατάτες ως χαβιάρι και από γεμιστές γκοφρέτες ως προφιτερόλ. Τρώει, πολλές φορές, παρορμητικά και συχνά τελείως άσχετα με τις συνήθεις ώρες των γευμάτων. Το να καθήσει στο τραπέζι μπροστά από ένα πιάτο με μαχαιροπήρουνα, είναι για αυτόν κάτι το περίεργο. Μια τέτοια συμπεριφορά είναι όμως ανησυχητική και μάλιστα, μερικές φορές, επιφέρει και κοινωνική απομόνωση. Πάντα δε σημαντικές διαταραχές στη διατροφική ισορροπία.
Θετικά σημεία
-Κανένα, απολύτως κανένα. Αν, μάλιστα, σκεφτεί κανείς και τις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα στην υγεία του, όπως : ευθραυστότητα των οστών (έλλειψη ασβεστίου), καρδιακή ευαισθησία (έλλειψη πρωτεϊνών) και γενικότερες αλλοιώσεις (ελλείψεις μεταλλικών αλάτων και βιταμινών).
Αρνητικά σημεία
-Διατροφή συχνά άναρχη, χωρίς πραγματική ευχαρίστηση.
-Πολλαπλές διαταραχές διατροφικής ισορροπίας.
- Ο ΟΠΑΔΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΑΣ
–Ο τύπος αυτός, στον οποίο ανήκουν περισσότερο γυναίκες, είναι συνάμα και εύκολο και δύσκολο να αναγνωριστεί. Εύκολο, γιατί έρχεται μόνος του να συναντήσει το διαιτολόγο, για να αρχίσει ξανά για άλλη μια φορά ακόμα, τη μάχη της δίαιτας αδυνατίσματος. Και δύσκολο, καθώς δεν είναι εύκολο ο τύπος αυτός ν’ ανακαλυφθεί, παρά μόνο από συζητήσεις σχετικές με δίαιτες και διατροφή. Στην πραγματικότητα, μετά από κάθε δίαιτα, ξαναγυρνά στις παλιές του συνήθειες και εμπίπτει πάλι σε έναν από τους υπόλοιπους τύπους που περιγράφουμε.
-Γενικά, ένας τέτοιος τύπος επιθυμεί να αδυνατίσει γρήγορα με κάθε καινούρια δίαιτα, με κάθε νέα συμβουλή ή κάποιο καινούριο τεχνικό μέσο. Όμως, αν τον κάνουμε να φλυαρήσει λίγο, τότε θα τον δούμε να παρουσιάζει σιγά- σιγά τις αδυναμίες του, αφού έχει καταφέρει πολλές φορές να αδυνατίσει, αλλά ξαναπαχαίνει. Το δε σύνολο των κιλών που έχει χάσει με τις διαδοχικές δίαιτες που έχει κατά καιρούς ακολουθήσει, μεταφράζεται σε…εκατοντάδες κιλά. Στην πραγματικότητα, ο τύπος αυτός ήταν κάποτε παραδοσιακός φαγάς με ανεξέλεγκτες παρεκτροπές στο φαγητό και υπερβολικά καθιστική ζωή που τον οδήγησαν σε υπερβολικό βάρος. Ανοίγεται, λοιπόν, έτσι μπροστά του ένας δρόμος γεμάτος παγίδες: ψευτο-γιατροί, ειδικευμένοι στην παχυσαρκία, διάφοροι…γκουρού,
« θαυματουργά» φυτικά φάρμακα, παράδοξες δίαιτες, κ. ά.
-Επίσης, η κατάσταση της υγείας ενός τέτοιου τύπου, η οποία δεν είναι υποχρεωτικό να ήταν από την αρχή άσχημη, μπορεί να επιδεινωθεί σημαντικά ( απώλεια μυϊκού ιστού, νοητική κατάπτωση, οστεοπόρωση, κ.ά. ). Ακόμα, από τις πολλές δίαιτες μεταβάλλονται γενικά και οι διατροφικές του συνήθειες. Μερικές φορές, μάλιστα, συνηθίζει και σε χρόνιες απαγορεύσεις ειδών, (περιορισμός των λιπαρών ουσιών), ενώ υπάρχουν και οι περιπτώσεις που η διατροφή του εξελίσσεται σε περιόδους τέλειας αναρχίας ή αυξημένης οργάνωσης.
Αρνητικά σημεία
-Ο τύπος αυτός, με την τόσο προβληματική προσωπική του διαιτητική, πιθανόν να μην έχει σκεφτεί ποτέ πως υπάρχουν ειδικοί, οι οποίοι μπορούν να του δώσουν συγκεκριμένες συμβουλές για τη διατροφή του: Διαιτολόγοι δηλαδή ή γιατροί, ικανοί να τον βοηθήσουν να αντιμετωπίσει σωστά και σοβαρά τις ανησυχίες του για αδυνάτισμα.
- Ο «ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΙΣΤΗΣ»
Τα κλασικά ήθη στον τομέα της διατροφής, με τον καιρό, έδωσαν τη θέση τους σε ένα νέο είδος συμπεριφοράς για λόγους αρκετά εύλογους: λόγω δηλαδή μείωσης του οικογενειακού προϋπολογισμού για το φαγητό, συνειδητοποίησης των κινδύνων που συνδυάζονται με την υπερβολική διατροφή, κ.ά. Παρατηρούμε, λοιπόν, έτσι κάποια μετάβαση από τις παραδοσιακές συνήθειες προς ένα μοντερνισμό στα θέματα διατροφής: χρήση κονσερβών, κατεψυγμένων προϊόντων, επιλογή ειδών λιγότερο ακριβών, και κάποιες σκέψεις για εξισορροπημένη διατροφή. Για
παράδειγμα, αυξημένη κατανάλωση λαχανικών και φρούτων, περιορισμός των απεριτίφ και των χωνευτικών, χρήση τυριών, αλλά και διαφόρων ειδών γιαουρτιού και φρέσκων άσπρων τυριών.
-Οι άνθρωποι αυτής της κατηγορίας προσέχουν τι τρώνε, κάνουν τον κόπο να μαγειρεύουν, απλά έστω πράγματα, ή αγοράζουν έτοιμα φαγητά. Αλλά το ενδιαφέρον τους συγκεντρώνεται κυρίως στο γεύμα αυτό καθεαυτό και όχι στα προϊόντα: τρώνε πάντα οικογενειακά και δεν τους περνάει ποτέ από το μυαλό η ιδέα να παραλείψουν ένα γεύμα.
Θετικά στοιχεία
-Γεύματα τακτικά με σωστή δομή.
-Χρήση των τριών από τις κύριες ομάδες τροφών.
-Προσκόλληση στο χαλαρωτικό ρόλο του γεύματος και στην ευχαρίστηση που προσφέρει το φαγητό.
Αρνητικά σημεία
-Σχετικές διαιτολογικές μελέτες έχουν δείξει, ότι η διατροφή του μέσου τύπου απέχει ακόμα πολύ από τις πραγματικές του ανάγκες : μεγάλες ποσότητες λιπιδίων, έλλειψη σύνθετων γλυκιδίων, κ.τ.λ.
Μαρία Ορφανίδου
Be the first to comment on "Πες μου πώς τρως να σου πω ποιος είσαι!"