ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 2.000.000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΥΠΕΡΤΑΣΗ

piy

piy Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης, στις 17 Μαΐου, θεσπίστηκε με σκοπό να προβάλει το πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζει ο πληθυσμός εάν πάσχει από Υπέρταση και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες ώστε να προλαμβάνουν την εμφάνισή της και να την ελέγχουν αποτελεσματικά. Το μήνυμα και για το 2014 είναι «να γνωρίζουν όλοι την αρτηριακή τους πίεση».

Η Υπέρταση είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, τα οποία αποτελούν κύρια αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τον αποτελεσματικό έλεγχο της Υπέρτασης είναι ότι πολλοί πάσχοντες απλώς δε γνωρίζουν ότι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Το φετινό μήνυμα λοιπόν είναι «απλώς μετρήστε την πίεσή σας».

Εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Υπέρτασης (17 Μαΐου), η Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης (ΕΕΥ) παραθέτει ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τη νόσο και την αντιμετώπισή της. Επίσης ο κ. Α. Μανώλης, πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης, Συντονιστής Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής Ασκληπιείου Βούλας και μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης, ανακοινώνει τη διεξαγωγή του Παγκόσμιου Συνεδρίου Υπέρτασης, τον Ιούνιο του 2014, στην Αθήνα.

Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης σχετικά με τα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά ασθενών που δεν γνωρίζουν ότι έχουν Υπέρταση, αυτών που δεν λαμβάνουν αγωγή ή τη διακόπτουν, καθώς και αυτών που δε ρυθμίζονται από αδράνεια δική τους ή των ιατρών.

Ο κ. Κ. Τσιούφης, Επίκουρος Καθηγητής της Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αθηνών, μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης, επισημαίνει τη συνύπαρξη της υπέρτασης με άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ο κ. Γ. Στεργίου, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας – Υπέρτασης, Κέντρο Υπέρτασης STRIDE HELLAS-7, Γ’ Παθολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Σωτηρία, τονίζει τα χαμηλά ποσοστά των ασθενών που ρυθμίζονται ικανοποιητικά.

Τέλος η κ. Σ Δούμα, Πρόεδρος της ΕΕΥ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογίας στο ΑΠΘ, Διευθύντρια Γ΄ Παθολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, επισημαίνει τη σημασία της προσαρμογής του τρόπου ζωής στην υπέρταση, καθώς και την αδράνεια των ιατρών να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Όταν παρά τον υγιεινό τρόπο ζωής, η υπέρταση επιμένει ή όταν υπάρχει διαβήτης ή/και βλάβη οργάνου θα πρέπει να χορηγηθεί και φαρμακευτική αγωγή.

Παρόλα αυτά, είναι μικρό το ποσοστό των υπερτασικών ασθενών που επιτυγχάνει αποτελεσματική ρύθμιση της αρτηριακής τους πίεσης. Σήμερα δίνουμε μεγάλη σημασία στην αντιμετώπιση του συνολικού καρδιαγγειακού κινδύνου, επομένως η απλοποίηση της φαρμακευτικής αγωγής θεωρείται απαραίτητη για τη συμμόρφωση και συμβάλλει στην καλύτερη συνεργασία ιατρού και υπερτασικού ασθενούς. Ευτυχώς έχουμε στη διάθεσή μας σταθερούς συνδυασμούς δύο ή και τριών θεραπευτικών κατηγοριών φαρμάκων σε ένα δισκίο, τα οποία προσφέρουν τόσο αποτελεσματική ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης όσο και προστασία από τις επιπλοκές της νόσου.

 

Share

Be the first to comment on "ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 2.000.000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΥΠΕΡΤΑΣΗ"

Leave a comment

error: