Περιορίζεται σημαντικά η αντιβίωση για τη θεραπεία της υποτροπιάζουσας κολπίτιδας σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας

sklirinsi1

Δημοσιευμένη κλινική μελέτη σε έγκυρη ιατρική επιθεώρηση

Ένα σημαντικό άρθρο του Δρος Γιώργου-Μάριου Μακρή,  Ειδικού Γυναικολόγου-Ογκολόγου MD, PhD, MSc, πιστοποιημένου από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γυναικολόγων Ογκολόγων (ESGO) και Διευθυντή Γυναικολόγου στην Ευρωκλινική Αθηνών, δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση Multiple Sclerosis and Related Disorders με τίτλο  «Ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χορήγηση ναταλιζουμάμπης σε γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας», ενώ εντάχθηκε και στην παγκόσμια ιατρική βιβλιοθήκη Pub Med.

Το άρθρο, αναφέρεται σε σύγχρονη μελέτη που αναμένεται να προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον,  λόγω της μεθόδου που εφαρμόζει ο Δρ. Μακρής στην αντιμετώπιση της χρόνιας κολπίτιδας στις ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας και οι οποίες κάνουν θεραπεία με το συγκεκριμένο φάρμακο.

Στη μελέτη, περιγράφεται κλινική περίπτωση 26χρονης γυναίκας ασθενούς με από 4ετίας σκλήρυνση κατά πλάκας, η οποία στη διάρκεια μακρόχρονης θεραπείας της, παρουσίασε υποτροπιάζουσες κολπίτιδες, με τα ιδιαίτερα ενοχλητικά συμπτώματα που τη συνοδεύουν (αίσθηση καύσου, πόνο στη συνουσία, δύσοσμες εκκρίσεις κλπ).

Όπως είναι γνωστό, η συνήθης θεραπεία της κολπίτιδας περιλαμβάνει τη χρήση αντιβιοτικών και αντιμυκητιασικών παραγόντων με πρόσκαιρα όμως αποτελέσματα. Η μέθοδος του κ. Μακρή συνίσταται στην περιορισμένη χρήση αντιβιοτικών, ενώ παράλληλα χορηγούνται προβιοτικά  σε συνδυασμό με υιοθέτηση υγιεινών πρακτικών (χρήση προφυλακτικού στη διάρκεια του σεξ, σχολαστική τοπική καθαριότητα και στέγνωμα της περιοχής από υγρασία). Δύο χρόνια μετά, η ασθενής δεν ξαναπαρουσίασε κολπίτιδα κι συνεχίζει να τηρεί τα προληπτικά αυτά μέσα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ίδια θεραπεία με προβιοτικά και τήρηση κανόνων υγιεινής θα μπορούσε να απαλλάξει συνολικά τις γυναίκες που υποφέρουν από υποτροπιάζουσες κολπίτιδες και ανεξάρτητα από την ύπαρξη άλλου νοσήματος.

Share

Be the first to comment on "Περιορίζεται σημαντικά η αντιβίωση για τη θεραπεία της υποτροπιάζουσας κολπίτιδας σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας"

Leave a comment

error: