Πειραματική μαγνητική δείχνει αν τα φάρμακα «πιάνουν» τον καρκίνο

resonance

Μία νέα απεικονιστική τεχνική που δείχνει μέσα σε λίγες μέρες αν τα φάρμακα εναντίον του καρκίνου είναι αποτελεσματικά, δοκιμάζουν βρετανοί επιστήμονες.

Η ελπίδα τους είναι ότι, αν η μέθοδος αποδώσει, θα μπορέσει στο εγγύς μέλλον να χρησιμοποιείται για να αποκαλύπτεται σύντομα μετά από την έναρξη μιας θεραπείας αν είναι η κατάλληλη για τον ασθενή που την λαμβάνει ή χρειάζεται κάποια άλλη.

Η μελέτη με αυτή την μεταβολική απεικονιστική τεχνική, όπως αποκαλείται, διεξάγεται στο Νοσοκομείο Addenbrooke’s, στο Κέιμπριτζ.

Κατ’ αυτήν, γίνεται έγχυση ενός προϊόντος με πυροσταφυλικό οξύ στους ασθενείς και παρακολουθείται με μαγνητική τομογραφία η πορεία του στο σώμα. Αυτό είναι εύκολο διότι το πυροσταφυλικό οξύ, που φυσιολογικά είναι ένα μόριο της κυτταρικής αναπνοής, διαθέτει μη-ραδιενεργά μόρια άνθρακα τα οποία εύκολα απεικονίζονται στην μαγνητική.

Με την τομογραφία αυτή ελέγχεται πόσο γρήγορα διασπάται το πυροσταφυλικό οξύ από τους καρκινικούς όγκους και αυτό δίνει καλή ιδέα στους γιατρούς για το πόσο ενεργά είναι αυτά τα κύτταρα, διότι αν με το πέρασμα των ημερών η δραστηριότητά τους δεν μειώνεται, σημαίνει ότι το αντινεοπλασματικό φάρμακο που παίρνει ένας ασθενής, δεν αποδίδει.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Φέρντα Γκάλαγκερ, ειδικός σε θέματα Απεικονιστικής Ογκολογίας από το Τμήμα Ακτινολογίας του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ, η τεχνική έχει ήδη δοκιμαστεί σε μελέτες με ζώα, με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

«Αν αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματική στους ανθρώπους, θα σημαίνει ότι οι γιατροί θα μπορούν γρήγορα να δουν αν μια θεραπεία ωφελεί τους ασθενείς τους, αντί να αναγκάζονται να περιμένουν επί εβδομάδες ή ίσως και μήνες για να δουν αν και πόσο θα συρρικνωθεί ένας όγκος», είπε.

Ένα άλλο δυνητικό όφελος είναι ότι θα μπορούν να αποφύγουν τις ανεπιθύμητες ενέργειες των λανθασμένων θεραπειών, πρόσθεσε.

 

Tanea.gr

Share

Be the first to comment on "Πειραματική μαγνητική δείχνει αν τα φάρμακα «πιάνουν» τον καρκίνο"

Leave a comment

error: