Παχύσαρκοι είναι πλέον οι φτωχότεροι της Γης!

paxisarkoi

paxisarkoiΑυτές είναι οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας

Τα ποσοστά παχυσαρκίας παγκοσμίως έχουν διπλασιαστεί από το 1980, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και το πρόβλημα δεν συνδέεται πλέον με τον πλούτο ή τις ανεπτυγμένες χώρες, αλλά με τροφές πλούσιες σε λιπαρά, ζάχαρη και υδατάνθρακες.

Περισσότεροι από 1,9 δισ. ενήλικες χαρακτηρίστηκαν υπέρβαροι, ενώ τα 600 εκατ. από αυτούς «μπήκαν» στην κατηγορία το 2014! Το 39% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι υπέρβαρο, με το 13% να καταγράφεται ως τέτοιο μόλις την περσινή χρονιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, η παχυσαρκία είναι ένα πρόβλημα του αναπτυσσόμενου κόσμου, γεγονός που δημιουργεί επιπρόσθετο βάρος για τις χώρες αυτές, που ήδη προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κακή διατροφή και τις μολυσματικές ασθένειες. Αυτό συμβαίνει καθώς τροφές πλούσιες σε λίπη και ζάχαρη είναι ταυτόχρονα φτωχές σε θρεπτικά συστατικά και συνήθως πολύ πιο φθηνές.

«Αυτές οι διατροφικές συνήθειες σε συνδυασμό με τα χαμηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, οδηγούν σε απότομες αυξήσεις της παιδικής παχυσαρκίας, ενώ τα θέματα του υποσιτισμού παραμένουν άλυτα», αναφέρει ο ΠΟΥ.

Στην λίστα των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας στον κόσμο, οι ΗΠΑ κατατάσσονται στην ένατη θέση. Πολλές από τις άλλες χώρες είναι της Μέσης Ανατολής, περιοχής πλούσιας σε πετρέλαιο, με υψηλές θερμοκρασίες που ενθαρρύνουν μια πιο καθιστική ζωή.

Το Top 10 των «παχύσαρκων» χωρών

Χώρα – Ποσοστό Παχυσαρκίας (%) – Προσδόκιμο Ζωής (χρόνια)

Σαμόα – 43.4 – 73

Κατάρ – 42.3 – 79

Κουβέιτ – 39.7 – 78

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα –     37.2 – 77

Φίτζι – 36.4 – 70

Μπαχάμες – 36.2 – 76

Μπαχρέιν – 35.1 – 77

Σαουδική Αραβία – 34.7 – 76

ΗΠΑ – 33.7 – 79

Λιβύη – 33.1 – 75

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι χώρες με υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας είναι οι ασθένειες που συχνά ακολουθούν μιας τέτοιας κατάστασης, όπως η καρδιαγγειακή νόσος, ο διαβήτης και οι μυοσκελετικές διαταραχές, όπως η οστεοαρθρίτιδα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

 

protothema.gr

Share

Be the first to comment on "Παχύσαρκοι είναι πλέον οι φτωχότεροι της Γης!"

Leave a comment