Παραμελημένη η κατάθλιψη στους ασθενείς με καρκίνο

katathlipsi_karkinos

katathlipsi_karkinos Τρεις στους τέσσερις ασθενείς με καρκίνο οι οποίοι έχουν κλινική κατάθλιψη, δεν υποβάλλονται στην απαιτούμενη θεραπεία γι’ αυτήν, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Κύρια αιτία γι’ αυτό είναι το γεγονός πως όταν κάποιος πάσχει από καρκίνο, το βάρος δίνεται στα σωματικά προβλήματά του και όχι στα ψυχικά, λένε οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Εδιμβούργου.

Ωστόσο, η αντιμετώπιση της κατάθλιψης είναι πάρα πολύ σημαντική για την επιτυχή έκβαση της θεραπείας του καρκίνου, διότι ο καταθλιπτικός ασθενής μπορεί να μην συμμορφώνεται με την αντικαρκινική θεραπεία ή να βιώνει εντονότερα τα συμπτώματα της ασθένειάς του, όπως η κόπωση και ο πόνος.

Οι ειδικοί λένε πως ο κόσμος συχνά υποθέτει ότι η κλινική κατάθλιψη είναι μία φυσιολογική αντίδραση στην διάγνωση του καρκίνου. Ωστόσο, άλλο είναι η παροδική μελαγχολία και η θλίψη εξαιτίας της διάγνωσης και άλλο η κλινική κατάθλιψη.

Στη νέα μελέτη, οι βρετανοί ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 21.000 πάσχοντες από καρκίνο που ζουν στην Σκωτία, διαπιστώνοντας κατ’ αρχήν ότι κατά μέσον όρο ο ένας στους δέκα (σ.σ. το ποσοστό παρουσίαζε διακύμανση αναλόγως με τη μορφή του καρκίνου) έπασχεαπό κλινική κατάθλιψη, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στον γενικό πληθυσμό της Σκωτίας είναι 2%.

Ωστόσο, το 75% των καταθλιπτικών ασθενών δεν έκαναν θεραπεία για την κατάθλιψή τους – οι περισσότεροι επειδή δεν είχαν μιλήσει στον ογκολόγο τους για τα συμπτώματά της, όπως η διαταραχή του ύπνου.

Ακόμα, όμως, και από όσους έκαναν την κλασική, φαρμακευτική θεραπεία, η συντριπτική πλειονότητα δεν παρουσίαζε σημαντική βελτίωση, γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet».

Όταν, όμως, οι ερευνητές δοκίμασαν σε περίπου 500 από αυτούς μία νέα τεχνική, περισσότεροι από έξι στους δέκα παρουσίασαν ύφεση των συμπτωμάτων τους κατά 50% (το αντίστοιχο ποσοστό σε όσους έπαιρναν μόνο φάρμακα ήταν 17%).

Η νέα τεχνική ενθαρρύνει τους καταθλιπτικούς ασθενείς με καρκίνο να ζουν όσο το δυνατόν πιο δραστήρια, βγαίνοντας συνέχεια από το σπίτι για να επισκέπτονται φίλους και συγγενείς, να περπατούν και να συμμετέχουν σε όποιο σπορ και δραστηριότητα τους αρέσει (ακόμα κι αν αυτή είναι λ.χ. μια βόλτα στα μαγαζιά ή σε μία παραλία), καθώς και να παίρνουν τα αντικαταθλιπτικά που τους χορηγεί ο γιατρός και να συμμετέχουν σε θεραπείες ψυχολογικής υποστήριξης.

«Μιλάμε για ανθρώπους που έχουν ταυτοχρόνως δύο σοβαρές ασθένειες: τον καρκίνο και την κατάθλιψη», δήλωσε ο δρ Μάικλ Σαρπ, καθηγητής Ψυχολογικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Οι άνθρωποι αυτοί συχνά αισθάνονται απελπισμένοι, κάνουν αρνητικές σκέψεις και έχουν αυτοκτονικό ιδεασμό. Είναι τεκμηριωμένο πως σε αυτούς τους ανθρώπους τα σωματικά συμπτώματα του καρκίνου συχνά είναι χειρότερα, ενώ και η πρόγνωσή τους δεν είναι τόσο καλή όσο στους ασθενείς δίχως κατάθλιψη.

“Το να σώζεται η ζωή ενός ανθρώπου ασφαλώς είναι σημαντικό, αλλά πρέπει να φροντίζουμε ταυτοχρόνως και την ποιότητα της ζωής του”.

 

Tanea.gr

Share

Be the first to comment on "Παραμελημένη η κατάθλιψη στους ασθενείς με καρκίνο"

Leave a comment