Οι “ ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ”… των εξετάσεων
Για να πάνε όλα καλά την ώρα της …κρίσης, φροντίστε να κοιμάστε αρκετά, να διατρέφεστε σωστά και κυρίως να διατηρείτε το χιούμορ και την ψυχραιμία σας.
Οι γενικές εξετάσεις του λυκείου
…. πλησιάζουν και το άγχος -όχι μόνον των μαθητών- αλλά και των γονιών τους κορυφώνεται, εφόσον οι εξετάσεις είναι μια ψυχοφθόρα διαδικασία, αφού τα πάντα στο σπίτι περιστρέφονται γύρω από το διάβασμα, τα κενά, τις επαναλήψεις, τους βαθμούς κ.λ.π.
ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΙ, ΣΤΟΜΑΧΟΠΟΝΟΙ κ.ά.
Όσο διαρκούν οι εξετάσεις τα παιδιά ταλαιπωρούνται κυρίως από τις παρακάτω ενοχλήσεις:
-Πονοκέφαλος :
Η πιο συνηθισμένη αιτία του είναι συνήθως η υπερένταση. Όμως, συχνά φταίνε και τα κουρασμένα μάτια, το στρες , καθώς και η καθήλωση του σώματος – για πολλή ώρα -στην ίδια θέση.
Ένα ζεστό μπάνιο θα τον προλάβει ή θα τον ανακουφίσει..
-Στομαχόπονοι:
Το άγχος, η κακή διατροφή, το κάπνισμα, οι πολλοί καφέδες και τα διάφορα παυσίπονα είναι συνήθως οι αιτίες που τους προκαλούν. Οι πόνοι αυτοί μπορεί να προκληθούν και από το γεγονός ότι τα παραπάνω αίτια μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν μια προϋπάρχουσα γαστρίτιδα ή έλκος.
Η αντιμετώπιση: Περιορίστε τους καφέδες, το κάπνισμα και τα παυσίπονα, αποφεύγετε τα φάρμακα και να διατρέφεστε καλά. Ίσως χρειαστεί και η γνώμη του γιατρού.
-Διάρροιες και εμετοί:
Πρόκειται για αδιαθεσίες-που τους καλοκαιρινούς μήνες- οφείλονται συνήθως στις τροφικές δηλητηριάσεις.
Η αντιμετώπιση: Εάν εκδηλωθούν τέτοιου είδους αδιαθεσίες, θα πρέπει να ζητηθεί αμέσως η γνώμη του γιατρού, ώστε το παιδί να μη χάσει τις εξετάσεις. Συνήθως αυτές οι γαστρεντερίτιδες προλαμβάνονται με την πρόληψη. Δηλαδή, με το να επιλέγουμε σωστά τις τροφές, να προετοιμάζουμε προσεχτικά το φαγητό ( σχολαστικό πλύσιμο, βράσιμο, φύλαξη των τροφών στο ψυγείο, κ. ά.).
-Ταχυπαλμίες και αρρυθμίες:
Οφείλονται στο στρες και στους υπερβολικούς καφέδες. Οι περισσότερες είναι καλοήθεις και συνήθως υποχωρούν πλήρως, αμέσως με το που ο γιατρός θα διαγνώσει ότι δεν είναι τίποτα το σοβαρό.
ΧΑΛΑΡΩΣΤΕ…
Με εύκολα, αλλά αποτελεσματικά βοηθητικά τρικς, όπως:
Χαλαρωτικές ασκήσεις, αυτοσυγκέντρωση σε ευχάριστα πράγματα που ηρεμούν, χλιαρά ντους, απαλή μουσική, συζητήσεις που να μην έχουν σχέση με τις εξετάσεις, διαλείμματα από το διάβασμα κάθε 2-3 ώρες, με ένα 8ωρο ύπνου, με το κλείσιμο των βιβλίων όταν μπλοκάρει η σκέψη σας και με την… ειλικρίνεια. Χωρίς αυταπάτες αναλογιστείτε την προετοιμασία που κάνατε και μην τρέφετε ψευδαισθήσεις , κοροϊδεύοντας και τον ίδιο σας τον εαυτό για το αποτέλεσμα.
15΄ ΚΙΝΗΣΕΙΣ … ΑΝΤΙΣΤΡΕΣ
Σας έχει αποδιοργανώσει τελείως η ένταση; Μην ανυσηχείτε. Αρκούν 15 λεπτά για να ξαναβρείτε την ηρεμία σας.
-Πηγαίνετε σε ένα ήσυχο μέρος, όπου κανείς να μην μπορεί να σας ενοχλήσει.
–Ξαπλώστε κάπου αναπαυτικά.
–Κλείστε τα μάτια και φανταστείτε κάποια τοποθεσία που σας χαλαρώνει.
–Φέρτε στη φαντασία σας τα χρώματα της τοποθεσίας που σας χαλαρώνει.
–Συγκεντρώστε το νου σας σε ένα μόνο χρώμα.
–Συγκεντρωθείτε στη σιωπή του χώρου, όπου έχετε ξαπλώσει.
–Συγκεντρωθείτε τώρα στις ευωδιές του χώρου, όπου χαλαρώνετε.
–Φανταστείτε ότι αγγίζετε κάτι στο χώρο αυτό.
–Όταν νιώσετε χαλαρωμένοι, ανοίξτε τα μάτια σας.
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Η διατροφή ως βασικό «κλειδί» για την επιτυχημένη προετοιμασία και απόδοση του υποψηφίου στις εξετάσεις, θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Οι θερμιδικές ανάγκες γι αυτή την ηλικία κυμαίνονται από 2.000 θερμίδες την ημέρα για τα κορίτσια έως 3.000 για τα αγόρια.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την Επιστημονική Ομάδα ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, για να βοηθήσουμε τα παιδιά να αισθάνονται καλύτερα αυτή την περίοδο, θα πρέπει:
-Να τους προσφέρουμε μικρές ποσότητες φαγητού, κάθε 3-4 ώρες, αποφεύγοντας τις πολύπλοκες συνταγές. Το στεγνό φαγητό είναι ό,τι το καλύτερο.
-Να αποφεύγονται τα τηγανιτά και τα φαγητά με τις πολλές σάλτσες και τα δύσπεπτα λιπαρά , όπως επίσης και οι σούπες ή το γάλα και οτιδήποτε άλλο που δεν αρέσει στο παιδί.
-Να δώσουμε βαρύτητα στο ψάρι, γιατί είναι ελαφριά τροφή και το ιχθυέλαιο που περιέχει ενισχύει τα εγκεφαλικά κύτταρα. Επίσης και οι άφθονες σαλάτες καθώς και τα φρούτα -που θα δώσουν στα παιδιά ενέργεια χωρίς τοξίνες- είναι απαραίτητα αυτή την περίοδο.
Λέμε Όχι …
*στα πικάντικα σνακς
*στις σάλτσες
*τα αλλαντικά
*στα καρυκεύματα
*στα γαριδάκια
* τα πατατάκια
*τις σοκολάτες
*τ’ αναψυκτικά
*τα γλυκά
*τον καφέ.
Λέμε Ναι…
*στα φρέσκα φρούτα
*στους χυμούς
*τις νωπές σαλάτες
*στις φρουτοσαλάτες με άπαχο γιαούρτι
*στα φρέσκα φρούτα με μερικούς ξηρούς καρπούς
*στο ρυζόγαλο
*στις κρέμες από άπαχο γάλα
*στα διάφορα σαντουιτσάκια με άπαχο τυρί, φιλέτο γαλοπούλας ή άπαχο ζαμπόν
*στο γλυκό με ζελέ, άπαχο γιαούρτι και φρούτα
*στο ψωμί ολικής αλέσεως
*στα ροφήματα από βότανα και στους ανάλατους ξηρούς καρπούς.
ΣΩΣΤΟ Ή ΛΑΘΟΣ;
-Η σοκολάτα κρατά τη σκέψη σε εγρήγορση
Σωστό: Λόγω τού ότι περιέχει καφεϊνη και ζάχαρη. Όμως, δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να κρατηθούμε σε φόρμα. Προτιμήστε καλύτερα αντί για τη σοκολάτα , φρέσκους χυμούς φρούτων που δίνουν το ίδιο αποτέλεσμα.
-Το πρωινό είναι απαραίτητο
Σωστό: Διότι ένα ελαφρύ, τονωτικό πρόγευμα είναι ό,τι πρέπει για να τροφοδοτήσετε τον οργανισμό σας και κυρίως τον εγκέφαλο με ενέργεια για τη σωστή λειτουργία του. Ο εγκέφαλος για να λειτουργήσει χρειάζεται ενέργεια, την οποία παίρνει από τους υδατάνθρακες (σάκχαρα). Γι αυτό ένα θρεπτικό πρωινό πρέπει να περιλαμβάνει 1 ποτήρι γάλα, λίγες φρυγανιές με βούτυρο και μέλι, γιαούρτι με μέλι, ώριμα φρούτα εποχής, ανάλατους ξηρούς καρπούς, λίγες σταφίδες και σύκα και φρέσκο χυμό φρούτων.
Οι πολλοί καφέδες πρέπει να αποφεύγονται
Σωστό: Ιδιαίτερα το βράδυ της παραμονής των εξετάσεων. Αρκεστείτε σε 1 με 2 φλιτζάνια ελληνικού καφέ ή σε ένα φλιτζάνι στιγμιαίου, τύπου φραπέ ή καπουτσίνο την ημέρα. Διότι η περισσότερη δόση πιθανό να σας βλάψει, προκαλώντας σας εκνευρισμό, ταραχή, ταχυπαλμία και τρέμουλο. Ίσως σας προκαλέσει και διέγερση ή αϋπνια με αποτέλεσμα να μην έχετε πλήρη πνευματική διαύγεια την ώρα των εξετάσεων.
Αντιστρές θρεπτικά συστατικά
-Η βιταμίνη C , λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης ,προστατεύει τον οργανισμό στη διάρκεια της αντίδρασης του στρες.
-Η καροτίνη Β βοηθά κι αυτή τον οργανισμό , όταν αντιδρά στο στρες.
-Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι γνωστές και σαν …βιταμίνες αντιστρές.
-Το μαγνήσιο τονώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου, ενισχύει τη μνήμη, καταπολεμά το άγχος.
-Η λεκιθίνη σαν φωσφολιπίδιο βοθά τη μνήμη.
-Ο σίδηρος ως υπεύθυνος για τη μεταφορά και την αξιοποίηση του οξυγόνου που αναπνέουμε, είναι απαραίτητος για τη γρήγορη και σωστή λειτουργία του εγκεφάλου
Ένα αγχολυτικό μήπως του έκανε καλό, τι λέτε;
«Προσοχή στη λήψη οποιουδήποτε φαρμάκου», συμβουλεύει ο παθολόγος Αναστάσιος Σπαντιδέας. «Αν για οποιονδήποτε λόγο το παιδί παρουσιάσει ενοχλήματα ή συμπτώματα κάποιας νόσου, μην πάρει χωρίς τη συμβουλή του οικογενειακού γιατρού κανένα φάρμακο, διότι υπάρχει κίνδυνος ανεπιθύμητων παρενεργειών. Ακόμα και τα πιο αθώα φάρμακα , αν δεν τα έχει ξαναπάρει το παιδί, μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές παρενέργειες. Επίσης, οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν, ότι δεν υπάρχουν φάρμακα που να αυξάνουν την απόδοσή του.
Η ώρα της …κρίσης έφθασε!
-Φροντίστε να μην πάτε με άδειο στομάχι στο εξεταστικό κέντρο. Υπάρχει πιθανότητα να ζαλιστείτε και να μην μπορέσετε να αποδώσετε τα μέγιστα. Ένα καλό πρωινό θα ήταν: γάλα με δημητριακά και μέλι ή ένα τοστ με τυρί και φρούτα ή χυμό.
-Μακριά από τους αγχωμένους στο προαύλιο και το ξεφύλλισμα βιβλίων και σημειώσεων την τελευταία στιγμή.
-Εισπνεύστε βαθιά μερικές φορές για να συγκεντρωθείτε προτού διαβάσετε τα θέματα και υπογραμμίστε τις λέξεις κλειδιά προτού αρχίσετε να γράφετε.
–Αφήστε κάτι που δε θυμάστε και πηγαίνετε παρακάτω. Θα το θυμηθείτε αργότερα.
-Καθώς γράφετε, μην κοιτάτε τι κάνουν οι άλλοι γύρω σας και μην προσπαθείτε να τσεκάρετε τις απαντήσεις. Είσαστε σίγουροι ότι οι απαντήσεις των άλλων είναι πράγματι σωστές;
-Κάντε ευανάγνωστα γράμματα, διότι συνήθως οι εξεταστές δεν εχουν το χρόνο και τη διάθεση να …αποκρυπτογραφούν τα γραπτά.
Μαρία Ορφανίδου
Be the first to comment on "ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2024"