Πακέτο τσιγάρων «μιλάει» στον καπνιστή και τον βοηθά να κόψει την… κακιά του τη συνήθεια

paketa_tsigarwn_milane

Πακέτο τσιγάρων «μιλάει» στον καπνιστή και τον βοηθά να κόψει την... κακιά του τη συνήθειαΕνα ιδιαίτερο τρόπο ώστε να ενθαρρύνουν τους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα σκέφτηκαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Στίρλινγκ στην Μεγάλη Βρετανία.

Δημιούργησαν πακέτα τσιγάρων, τα οποία έχουν αποθηκευμένα ηχητικά μηνύματα που προβάλλουν τις αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος.

Ετσι, με το που προσπαθήσει κάποιος να βγάλει ένα τσιγάρο από το πακέτο του, ακούει το ίδιο του το πακέτο να τον αποτρέπει.

Προς το παρόν τα ηχογραφημένα μηνύματα ενημερώνουν τον καπνιστή για τη σχέση καπνίσματος και υπογονιμότητας καθώς και για μια γραμμή βοήθειας σε περίπτωση που θέλει να σταματήσει να καπνίζει.

Η ενεργοποίηση της αίσθησης της ακοής φαίνεται πως λειτουργεί θετικά στην καταπολέμηση του καπνίσματος, αφού είναι πολύ πιο άμεση από τα γραπτά προειδοποιητικά μηνύματα πάνω στο πακέτο.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα πακέτα αποδείχθηκαν λειτουργικά στις πρώτες δοκιμές που έγιναν σε δείγμα γυναικών, ηλικίας 16-24 ετών, ενώ πρόκειται να ακολουθήσει αντίστοιχη έρευνα σε μεγαλύτερες πληθυσμιακές ομάδες ανδρών και γυναικών, από 16 ετών και άνω.

Ηδη αρκετές οργανώσεις υγείας έχουν ενθουσιαστεί με την ιδέα του καινούργιου πακέτου, όμως για να κυκλοφορήσει χρειάζεται να θεσπιστεί ειδικός νόμος.

iefimerida.gr

Share

Be the first to comment on "Πακέτο τσιγάρων «μιλάει» στον καπνιστή και τον βοηθά να κόψει την… κακιά του τη συνήθεια"

Leave a comment

error: