Παιδικές χειμωνιάτικες ιώσεις

Συμβουλές για τις ιώσεις του χειμώνα στα παιδιά και βρέφη.

 

Τα παιδιά είναι τα συχνότερα θύματα των ιώσεων το χειμώνα και ιδιαίτερα όσα  πάνε για πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό ή το νηπιαγωγείο. Γιατί; Επειδή ο οργανισμός αυτών των παιδιών δεν έχει αναπτύξει ακόμα πλήρως το ανοσοποιητικό του σύστημα κι έτσι είναι ευπρόσβλητα σε μεγαλύτερο φάσμα ιών κρυολογήματος.

 

Χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή

 

  1. ΒΡΟΓΧΙΟΛΙΤΙΔΑ: μια πάθηση της βρεφικής ηλικίας

Δεν είναι συχνή και προσβάλλει κυρίως τα παιδιά στους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους και, μάλιστα, συχνά το χειμώνα τα οδηγεί και στο νοσοκομείο.

Αίτια: Προκαλείται από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, ο οποίος μεταδίδεται με τα σταγονίδια από κάποιον μεγαλύτερο της οικογένειας, ο οποίος είναι κρυολογημένος. Συνήθως προσβάλλει μωρά που δεν θηλάζουν.

Συμπτώματα: Αρχικά παρουσιάζονται ρινική καταρροή, βήχας, ταχύπνοια και χαμηλός πυρετός. Αν το πρόβλημα εξελιχθεί, τότε παρουσιάζεται συρρίζουσα αναπνοή, καθώς και κάποια αναπνευστική δυσχέρεια.

Αντιμετώπιση: Συμβουλευόμαστε αμέσως το γιατρό, ο οποίος σε, μερικές περιπτώσεις,  χορηγεί αντιβιοτικά. Σε πιο βαριές περιπτώσεις χορηγούνται κορτικοστεροειδή, για να μειωθεί το οίδημα στα βρογχιόλια και να διευκολυνθεί η αναπνοή. Με την έγκαιρη όμως θεραπεία τα περισσότερα μωρά συνέρχονται εντελώς.

 

  1. ΒΡΟΓΧΟΠΝΕΥΜΟΝΙΑ: η πρόληψη είναι η καλύτερη προφύλαξη

Πρόκειται για λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Αίτια: Οφείλεται σε ιούς, μικρόβια και μύκητες.

Συμπτώματα:  Βήχας, υψηλός πυρετός, δύσπνοια, κακουχία, ίσως και πόνος στο θώρακα και την κοιλιά.

Αντιμετώπιση:  Αμέσως μόλις διαπιστωθούν τα παραπάνω συμπτώματα, πρέπει να ειδοποιηθεί ο γιατρός, ο οποίος θα κάνει τη διάγνωσή της και θα χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Η καλύτερη όμως προφύλαξη είναι: υγιεινή διαβίωση και διατροφή, καθώς και η αποφυγή επαφής με αρρώστους.

 

 Συμβουλές υγείας

  1. Ένα μικρό συνάχι δεν είναι ανησυχητικό. Όμως, αν το παιδί βήχει κι έχει πυρετό πρέπει να εξεταστεί από τον παιδίατρό του. Γιατί όσο απλή κι αν ακούγεται η λέξη ίωση, δεν μπορείτε να βγάλετε μόνοι σας διάγνωση. Μια πνευμονία, για παράδειγμα, ξεκινάει με τον ίδιο τρόπο.
  2. Μη ζητάτε από τον παιδίατρό σας να σας δώσει τηλεφωνικώς μια συνταγή για το βήχα του παιδιού σας. Παρόλο που ο βήχας αυτός τις περισσότερες φορές είναι ένας απλός ερεθιστικός βήχας, μπορεί συχνά να είναι και μια κρίση άσθματος ή κάτι άλλο. Να θυμάστε επίσης ότι αν δοθεί ένα φάρμακο στην τύχη, από τύχη και μόνο θα περάσει και ο βήχας του παιδιού.
  3. Μη χορηγείτε απερίσκεπτα και σε μεγάλες δόσεις τα φάρμακα που σας έγραψε ο γιατρός.

Ακόμα χειρότερα, μη δίνετε στο παιδί σας το αντιβηχικό που σας έγραψε την προηγούμενη φορά ή αυτό που σας έδωσε ο… γείτονας.

  1. Μη θεωρείτε κανένα φάρμακο ακίνδυνο. Υπάρχει πιθανότητα, μερικές φορές, τα φάρμακα να κάνουν μεγαλύτερο κακό παρά καλό στο παιδί σας.
  2. Μην καπνίζετε μέσα στο σπίτι. Έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν μέσα σε ατμόσφαιρα από καπνούς τσιγάρων, παθαίνουν πολύ συχνά βήχα και ιώσεις, λοιμώξεις του αναπνευστικού, ωτίτιδες και άσθμα.
  3. Το παιδί σας δεν κρυολόγησε, όπως πιστεύετε. Απλώς κόλλησε κάποια ίωση. Το κρύο δεν αποτελεί παρά ένα μικρό επιβαρυντικό παράγοντα για την εμφάνιση της ίωσης. Συνεπώς, μη τα ντύνετε βαριά από φόβο μήπως κρυολογήσουν, επειδή έτσι ιδρώνουν και είναι πιο εύκολο να αρρωστήσουν.
  4. Προσέξτε περισσότερο όσοι έχετε στο σπίτι νεογέννητα και βρέφη. Μην αφήνετε να μπαίνουν άρρωστοι και μην αφήνετε να τα πιάνουν όσο δεν είναι υγιείς και δεν έχουν πλύνει τα χέρια τους. Μην ξεχνάτε ότι τα βρέφη, εάν κολλήσουν μία ίωση του ανώτερου αναπνευστικού, λόγου χάρη συνάχι, μπορεί να κινδυνεύσει ακόμα και η ζωή τους.
  5. Μην πηγαίνετε τα βρέφη σε κλειστούς χώρους, όπως σούπερ-μάρκετ, καφετέριες, εστιατόρια κ.ά. Σκεφτείτε την πιθανότητα να κολλήσει το μωρό σας κάτι ιδιαίτερα σοβαρό ( όπως μηνιγγίτιδα) από κάποιον άρρωστο που βρέθηκε στον ίδιο χώρο μαζί σας.
  6. Αν το παιδί σας συναχωθεί και παραπονεθεί για πόνο στο αφτί, θεωρήστε πολύ πιθανό να έχει πάθει ωτίτιδα. Οι περισσότερες απ’ αυτές συμβαίνουν αφού το παιδί μπουκωθεί ή έχει καταρροή. Αν αυτό συμβεί στη μέση της νύχτας, μην πανικοβάλλεστε και μην τρέχετε στα νοσοκομεία βραδιάτικα. Δώστε του λίγο παυσίπονο αντιπυρετικό φάρμακο και βάλετε ένα πανί (αλαφρά ζεσταμένο με το σίδερο) πάνω στο αφτί του παιδιού. Με αυτό συνήθως ο πόνος σταματά. Την επόμενη το πρωί, πηγαίνετε με το παιδί σας στον παιδίατρο.
  7. Τα δεύτερα παιδιά αρρωσταίνουν συχνότερα. Μην αναρωτιέστε τι έχει το παιδί σας. Απλώς κολλάει από το μεγαλύτερο αδελφάκι του, που κουβαλάει διάφορες ιώσεις στο σπίτι από το σχολείο.
  8. Αν ο βήχας του παιδιού σας θυμίζει… γάβγισμα σκύλου, μάθετε ότι η λαρυγγίτιδα είναι η πιο πιθανή διάγνωση τούτους τους μήνες.
  9. Ελέγξτε τo βιβλιάριο με τα εμβόλια του παιδιού σας και μην ξεχνάτε να κάνετε τους επαναληπτικούς εμβολιασμούς.

 

     Καλές συνήθειες…

 

-Μην κρατάτε τα παιδιά -λόγω του κρύου- συνεχώς μέσα στο σπίτι. Μάθετε ότι οι καθημερινές δραστηριότητές τους, με κάποιες προφυλάξεις, είναι και τώρα απαραίτητες.

– Μάθετε στα παιδιά σας να πλένουν καλά τα χέρια τους μετά το σχολείο ή τον παιδικό σταθμό και εξηγήστε τους ότι δεν πρέπει να …μασουλάνε παιχνίδια και αντικείμενα άλλων παιδιών, γιατί έτσι κολλούν ιώσεις.

-Χρησιμοποιείτε χαρτομάντιλα μιας χρήσεως και κλείνετε το στόμα με το χέρι, όταν φτερνίζεστε.

-Η μάσκα τώρα στην εποχή της πανδημίας είναι απαραίτητη στην πολυκοσμία, στα  μέσα μαζικής μεταφοράς, στπ σπίτι όταν ασθενεί κάποιους, κοντά στους παππούδες και στις γιαγιάδες…

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Παιδικές χειμωνιάτικες ιώσεις"

Leave a comment

error: