Παιδιά και ουρολοιμώξεις

ourolimoksi_paidia

ourolimoksi_paidiaΜπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τις ουρολοιμώξεις και τα προβλήματα που δημιουργούν στην υγεία τους; Ποιος είναι ο ρόλος του θηλασμού; Ωφελεί η περιτομή; Κρύβει κινδύνους η δυσκοιλιότητα;

Ο θηλασμός του παιδιού με μητρικό γάλα φαίνεται ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ουρολοιμώξεων αν και ο μηχανισμός διαμέσου του οποίου το μητρικό γάλα μπορεί να έχει προστατευτική δράση δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί. Εκτιμάται ότι οι ουδέτεροι ολιγοσακχαρίτες, όπως η λακτόζη, που βρίσκονται στο μητρικό γάλα αναστέλλουν την προσκόλληση των βακτηρίων στα ουροεπιθηλιακά κύτταρα, τα κύτταρα δηλ. που βρίσκονται στο εσωτερικό τοίχωμα της κύστης.

Αν και τα αγόρια που έχουν υποβληθεί σε περιτομή φαίνεται να έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης συμπτωματικών ουρολοιμώξεων, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα αγόρια πρέπει να υποβάλλονται σε περιτομή. Η περιτομή συνιστάται σε μικρούς ασθενείς που εμφανίζουν αποφρακτική ουροπάθεια ή σε όσα παιδιά έχουν γεννηθεί με ανατομική ανωμαλία, καθώς και οι δύο είναι παράγοντες που μπορεί να ενισχύσουν την προδιάθεση για την εμφάνιση ουρολοιμώξεων.

Όχι στα αντιβιοτικά χωρίς λόγο…

Η ασυμπτωματική βακτηριουρία σε υγιή παιδιά, δηλ. η εμφάνιση κάποιου μικροβίου στην καλλιέργεια ούρων, χωρίς όμως την συνοδεία συμπτωμάτων (πυρετού ή ενόχλησης κατά τη διάρκεια της ούρησης) δε φαίνεται να προκαλεί νεφρικές βλάβες. Ο γιατρός λαμβάνει λεπτομερές ιστορικό για τις συνθήκες ούρησης του μικρού ασθενή και ακολουθεί προσεκτική κλινική εξέταση χωρίς να συστήνεται θεραπεία της ασυμπτωματικής βακτηριουρίας. Η χορήγηση θεραπευτικής αγωγής όχι μόνο δεν ωφελεί αλλά ενδεχομένως αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασυμπτωματικών ουρολοιμώξεων από λοιμογόνα στελέχη, γιατί η αντιβίωση καταστρέφει την φυσιολογική περιουρηθρική περιοχή και την χλωρίδα του εντέρου.

Η δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα αποτελεί ουσιαστικό προδιαθεσικό παράγοντα στην εμφάνιση αλλά και στις υποτροπές των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται δραστικά δια βίου και όχι μόνο για ένα συγκεκριμένο διάστημα.

Ιδιαίτερη φροντίδα πρέπει να δίνεται και στη συχνή κένωση της ουροδόχου κύστης. Τα παιδιά συνήθως καθυστερούν να ουρήσουν γιατί αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν τις σχολικές τουαλέτες. Την κατάσταση επιβαρύνει και ενδεχόμενη ελλιπής λήψη των υγρών που έχει ανάγκη ο οργανισμός τους.

Οι παρασιτώσεις που προκαλούν ερεθισμό στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό πρέπει να αντιμετωπίζονται με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Καλό είναι να αποφεύγουμε τη χρήση αντισηπτικών ουσιών, διότι διαταράσσουν τη φυσιολογική χλωρίδα της περιγεννητικής περιοχής.

Ένοχη για τις παιδικές ουρολοιμώξεις είναι και η γονοκοκκική νεογνική λοίμωξη, γνωστή και ως βλενόρροια, σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που μεταφέρεται από την μητέρα στο νεογνό και συνήθως εκδηλώνεται σε αυτό με επιπεφυκίτιδα. Η λοίμωξη μπορεί να προληφθεί με θεραπεία της υποψήφιας μητέρας πριν τον τοκετό.

 

Dr. med ΣΠΥΡΙΔΩΝ Χ. ΓΚΟΥΒΑΛΗΣ

Χειρουργός – Ουρολόγος – Παιδοουρολόγος

www.sgouvalis.gr

Share

Be the first to comment on "Παιδιά και ουρολοιμώξεις"

Leave a comment

error: