Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο

koronoios

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωποΟ Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα πως φαίνεται πιθανό ο νέος κορονοϊός που έχει προκαλέσει το θάνατο σε 18 ανθρώπους στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη να μπορεί να μεταδοθεί ανάμεσα σε ανθρώπους με τη στενή επαφή.

Ο κορονοϊός προέρχεται από την ίδια οικογένεια ιών που προκάλεσαν την επιδημία του SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο), το οποίο εντοπίστηκε αρχικά στην Ασία το 2003 και ευθύνεται για τον θάνατο 775 ανθρώπων σε όλον τον κόσμο.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Κεΐτζι Φουκούντα που επισκέφτηκε την Σαουδική Αραβία, χώρα όπου έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως μέχρι τώρα δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο ιός μπορεί να προκαλέσει «γενικευμένη μετάδοση σε κοινότητες».

Πρόσθεσε όμως πως «το γεγονός που προκαλεί ανησυχία είναι ότι οι διαφορετικές εστίες σε πολλές χώρες υποστηρίζουν όλο και περισσότερο την θεωρία ότι όταν υπάρχει στενή επαφή, ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο».

Ειδικός σε θέματα δημόσιας υγείας, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του εξήγησε πως «στενή επαφή» σημαίνει η παραμονή σε μικρό περιορισμένο χώρο για παρατεταμένο χρονικό διάστημα με έναν άνθρωπο που έχει μολυνθεί από τον συγκεκριμένο ιό.

Σήμερα, το υπουργείο Υγείας της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε πως άλλοι δύο άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας του κορονοϊού στην περιοχή αλ-Αχσα.

kathimerini.gr

Share

Be the first to comment on "Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο"

Leave a comment

error: