Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών η 26η Ιουνίου

Day_Against_Drug

Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών η 26η ΙουνίουΠαγκόσμια μέρα κατά των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησης τους έχει καθιερωθεί τα τελευταία 26 χρόνια η 26η Ιουνίου, με σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό για αυτό το σοβαρό πρόβλημα.

Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια μέρα κατά των ναρκωτικών στις 7 Δεκεμβρίου 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους, αλλά ταυτόχρονα και για να τιμήσει τον Κινέζο μανδαρίνο Λιν Τσε Χσου ο οποίος απαγόρευσε το εμπόριο οπίου στην Καντόνα, με αποτέλεσμα να προκληθεί ο Πρώτος Πόλεμος του Οπίου το 1839.

Το πρόβλημα των ναρκωτικών έχει πάρει τερατώδεις διαστάσεις στη σύγχρονη κοινωνία, επιβραδύνοντας την εξέλιξη και την ευημερία της. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, φέτος τουλάχιστον 210 εκατομμύρια άνθρωποι, (αριθμός που αντιστοιχεί στο 5% του παγκόσμιου πληθυσμού) έκανε χρήση παράνομων ναρκωτικών ουσιών, τουλάχιστον μία φορά,ενώ συνολικά οι θάνατοι από ναρκωτικά ξεπέρασαν τις 200.000 και τα κέρδη από το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών ξεπέρασαν τα 320 δισεκατομμύρια δολάρια.

Παράλληλα, όλο και περισσότερες επικίνδυνες ουσίες που σε μεγάλες δόσεις μπορεί να αποβούν μοιραίες, όπως ψυχοδραστικά και «νόμιμα ψυχότροπα», κάνουν την εμφάνιση τους ξεφεύγοντας από το διεθνή έλεγχο και εφόσον δεν έχουν περάσει από έλεγχο για να αποφασιστεί αν είναι ασφαλείς για την υγεία, συχνά αποδεικνύονται πολύ πιο επικίνδυνες από ότι τα παραδοσιακά φάρμακα.

Η φετινή καμπάνια κατά των ναρκωτικών έχει σύνθημα «Η υγεία ανεβάζει, όχι τα ναρκωτικά» και στόχος της είναι η ενημέρωση του κοινού, και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, για τις βλαβερές συνέπειες των νέων ψυχοδραστικών ουσιών που κυκλοφορούν σε αφθονία ακόμη και μέσω του διαδικτύου.

 

 

iefimerida.gr

Share

Be the first to comment on "Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών η 26η Ιουνίου"

Leave a comment