Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος 31 Μαΐου 2013

elliniki_kardiologiki_etairia

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος 31 Μαΐου 2013«Πάρτε την απόφαση και κόψτε το κάπνισμα!»

«Απελευθερωθείτε από το κάπνισμα!» είναι το μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, 31 Μαΐου 2013. Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία σε Συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε σήμερα μας προτρέπει να το πάρουμε απόφαση και να κόψουμε το κάπνισμα, απολαμβάνοντας τα θετικά οφέλη μια ζωής χωρίς τσιγάρο!

Το κάπνισμα σκοτώνει περίπου 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, εκ των οποίων πάνω από 600 000 είναι μη καπνιστές που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα! Η συχνότητα των ενεργών καπνιστών ανέρχεται σήμερα στο 60% για τους άνδρες και 40% για τις γυναίκες. Σύμφωνα με δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (2010), με τον τρέχοντα ρυθμό εξέλιξης μέχρι το τέλος του 2020 οι θάνατοι θα έχουν αυξηθεί σε 10.000.000 ετησίως! Το κάπνισμα αποτελεί, λοιπόν, χωρίς αμφιβολία το μεγαλύτερο εχθρό του ανθρωπίνου είδους! Η διαπίστωση αυτή, η οποία έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά με συντριπτικά στοιχεία τα τελευταία χρόνια με μελέτες και καταγραφές, μπορεί να μην αποτελεί πλέον είδηση, καθώς τη γνωρίζουμε όλοι μας, αλλά καθιστά επιτακτική τη λήψη μέτρων, από την Πολιτεία, αλλά και από εμάς τους ίδιους, που θα ανακόψουν τη φόρα της θανατηφόρας αυτής συνήθειας στην Ελλάδα, η οποία δυστυχώς κατέχει την 6η θέση στην κατανάλωση καπνού παγκοσμίως.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας κ. Ιωάννης Καλλικάζαρος, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος, τόνισε ότι «Το κάπνισμα είναι η σημαντικότερη πλήρως αναστρέψιμη αιτία πρώιμου θανάτου. Βέβαια, η διακοπή του καπνίσματος δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς μόνο 5 στους 100 καπνιστές κόβουν το τσιγάρο χωρίς βοήθεια». Συνεχίζοντας, ο κ. Καλλικάζαρος προέτρεψε τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα, αναλύοντας τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος:

  • Είκοσι λεπτά μετά το τελευταίο τσιγάρο η αρτηριακή πίεση γίνεται κανονική και οι καρδιακοί παλμοί επανέρχονται στο φυσιολογικό τους ρυθμό.
  • Οκτώ ώρες μετά το τελευταίο τσιγάρο τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα και το οξυγόνο στο αίμα αυξάνει.
  • Εικοσιτέσσερις ώρες μετά το τελευταίο τσιγάρο η γεύση και η όσφρηση βελτιώνονται.
  • Εβδομήντα δύο ώρες μετά το τελευταίο τσιγάρο η αναπνοή γίνεται ευκολότερη αφού οι αεραγωγοί των πνευμόνων χαλαρώνουν.
  • Δύο μήνες μετά το τελευταίο τσιγάρο βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος, αυξάνεται θεαματικά η ικανότητα προς άσκηση, ενώ η λειτουργία των πνευμόνων αυξάνει μέχρι και 30%.
  • Πέντε χρόνια μετά το τελευταίο τσιγάρο μειώνεται σχεδόν στο μισό ο κίνδυνος του αιφνίδιου θανάτου από καρδιακή προσβολή.
  • Δέκα χρόνια μετά το τελευταίο τσιγάρο τα προκαρκινικά κύτταρα που δημιουργήθηκαν με το κάπνισμα αντικαθίστανται από φυσιολογικά, ενώ ο κίνδυνος για την εκδήλωση καρκίνου του πνεύμονα, καρδιοπαθειών και εγκεφαλικών επεισοδίων γίνεται σχεδόν ο ίδιος με αυτόν που διατρέχουν τα άτομα που δεν κάπνισαν ποτέ!

Λαμβάνοντας το λόγο, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας κ. Στέφανος Φούσας τόνισε τις αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος, σημειώνοντας ότι: «Οι καπνιστές είναι 7 φορές πιο ευάλωτοι στο θάνατο από τέτοιους καρκίνους συγκριτικά με τους μη καπνιστές! Καθόλου τυχαία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει το κάπνισμα σαφώς ανάμεσα στους παράγοντες οι οποίοι αυξάνουν τη νοσηρότητα και τη θνητότητα στο σύγχρονο κόσμο μας, μαζί με το σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση, την παχυσαρκία, την κατάχρηση αλκοόλ κι άλλα, ενώ η αμερικάνικη καρδιολογική εταιρία το χαρακτηρίζει ως την πιο σημαντική αναστρέψιμη αιτία πρόωρου θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το κάπνισμα σχετίζεται με καρδιαγγειακές παθήσεις, με τον καρκίνο του πνεύμονα, αλλά και άλλους τύπους καρκίνου όπως της ουροδόχου κύστεως και των νεφρών, του τραχήλου της μήτρας, του λάρυγγα, του φάρυγγα και της μύτης, του οισοφάγου, του παγκρέτος, του στομάχου του ήπατος και του μαστού. Ακόμη και κάποιες μορφές λευχαιμίας έχουν συσχετιστεί με το κάπνισμα, καθώς επίσης και το λέμφωμα Hodgkin’s». Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Φούσας δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «Οι κίνδυνοι τους οποίους εγκυμονεί το κάπνισμα φαίνεται να είναι ως ένα μεγάλο βαθμό αντιστρεπτοί αρκεί να κόψει κανείς το κάπνισμα. Ακόμη όμως κι αν όλα τα παραπάνω δε σας είναι αρκετά για να διακόψετε, τότε σκεφτείτε τους γύρω σας, καθώς καρκίνο μπορεί να προκαλέσει και το παθητικό κάπνισμα.».

Ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας, κ. Ιωάννης Βλασερός μας παρότρυνε να πούμε «Όχι στο τσιγάρο!». Όπως ανέφερε ο κ. Βλασερός, «Το κάπνισμα αναγνωρίζεται ως μία ισχυρή ψυχοενεργή ουσία που προκαλεί εφορία, γεγονός που την κάνει ισχυρά εθιστική. ‘Ετσι, τα ποσοστά διακοπής του καπνίσματος είναι πολύ χαμηλά συγκριτικά με το ποσοστό όσων επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα. Υπολογίζεται μάλιστα ότι μόνο το 3% εξ όσων θέλει να διακόψει το κάπνισμα καταφέρνει να το πετύχει.» Συνεχίζοντας ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι: «Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να βοηθήσουμε φαρμακευτικά και ψυχολογικά τους καπνιστές που θέλουν να διακόψουν. Η φαρμακευτική θεραπεία της διακοπής του καπνίσματος εξελίσσεται συνεχώς λόγω της αυξανόμενης έκτασης του προβλήματος. Έτσι, έχουμε στη διάθεσή μας από το 1984 τα αυτοκόλλητα και τις τσίχλες νικοτίνης, τα οποία βοηθούν αρκετά αυτόν που επιθυμεί τη διακοπή, αλλά πλέον και φαρμακευτική αγωγή, όπως τη βουπροπιόνη (Zyban) και τη βαρινικλίνη (Champix). Το πιο σημαντικό στη διακοπή του καπνίσματος, όμως, είναι η πραγματική απόφαση του καπνιστή να διακόψει.», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της ΕΚΕ και κλείνοντας σημείωσε: «Ως καρδιολόγος αισθάνομαι την ανάγκη και την υποχρέωση να συμβάλω στην διακοπή του καπνίσματος για να αποτρέψω το έμφραγμα και όχι να το αντιμετωπίσω.»

Λαμβάνοντας το λόγο ο Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Επιδημιολογίας – Πρόληψης κ.Γεώργιος Γκουμάς τόνισε τη σπουδαιότητα να απαγορευθεί και στην Ελλάδα το Κάπνισμα σε Δημόσιους Χώρους, αλλά και να ληφθούν και – το κυριότερο- να υλοποιηθούν μέτρα για την αλλαγή των συνηθειών των καπνιστών. «Ας μην τα περιμένουμε, όμως, όλα από την Πολιτεία», ανέφερε ο κ. Γκουμάς, «ας ακολουθήσουμε το μήνυμα του Π.Ο.Υ. κι ας απελευθερωθούμε σήμερα κιόλας από το κάπνισμα! Υπάρχουν πολλά μέσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για να κόψει το κάπνισμα, όπως φαρμακευτική αγωγή, τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος, αλλά και το iCoach, μια δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα (www.exsmokers.eu) παροχής συμβουλών υγείας που βοηθά περίπου 380.000 ανθρώπους σε ολόκληρη την Ευρώπη στην προσπάθειά τους να κόψουν το κάπνισμα για πάντα. Το iCoach είναι το κύριο εργαλείο της βραβευμένης εκστρατείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Αν το σταματήσεις, δεν σε σταματάει τίποτα». Η εκστρατεία προωθεί τα θετικά οφέλη μιας ζωής χωρίς καπνό, στα οποία περιλαμβάνονται καλύτερη υγεία, καλύτερες κοινωνικές συναναστροφές, περισσότερα χρήματα και φυσικά καλύτερη ποιότητα ζωής. Το πρόγραμμα αποφεύγει να ασκεί κριτική στους καπνιστές, αλλά επισημαίνει τα πολυάριθμα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος, συνδυάζοντας τα θετικά αυτά μηνύματα με τη δυνατότητα χρήσης των πιστοποιημένων εργαλείων της εκστρατείας».

Σχετικά με την καμπάνια «Αν το σταματήσεις δε σε σταματάει τίποτα!»

«Αν το σταματήσεις δεν σε σταματάει τίποτα» είναι το σύνθημα της εκστρατείας κατά του καπνίσματος για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση που εγκαινίασε τον Ιούνιο του 2011 ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την πολιτική υγείας και καταναλωτών, John Dalli. Η εκστρατεία προωθεί τα θετικά οφέλη μιας ζωής χωρίς καπνό, στα οποία περιλαμβάνονται καλύτερη υγεία, καλύτερες κοινωνικές συναναστροφές, περισσότερα χρήματα, και φυσικά καλύτερη ποιότητα ζωής. Ο στόχος της είναι να βοηθήσει τους νέους ηλικίας 18-35 ετών να κόψουν το κάπνισμα ή να μην το ξαναρχίσουν και να γίνουν «ασταμάτητοι» σε μια ζωή χωρίς τσιγάρο. Δείτε περισσότερα για την εκστρατεία «Αν το σταματήσεις δεν σε σταματάει τίποτα» στο www.exsmokers.eu.

Σχετικά με το iCoach

Το iCoach αποτελεί ψηφιακή πλατφόρμα καθοδήγησης σε θέματα υγείας, με ελεύθερη πρόσβαση, διαθέσιμη σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Σε αντίθεση με άλλα μέσα στον τομέα της υγείας, το iCoach επικεντρώνεται σε εκείνους που δεν είναι πρόθυμοι να σταματήσουν και σε εκείνους για τους οποίους υπάρχει μεγάλος κίνδυνος υποτροπής. Στην Ευρώπη το iCoach, το «εργαλείο» της καμπάνιας, βοηθά περισσότερους από 380 χιλιάδες πολίτες στη διακοπή του καπνίσματος, ενώ οι «φίλοι» της καμπάνιας στο Facebook έχουν ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια.

Και στην Ελλάδα, τα στοιχεία αποδοτικότητας της καμπάνιας είναι ενθαρρυντικά, καθώς ήδη οι εγγεγραμμένοι στο iCoach ξεπερνούν τις εννέα χιλιάδες, ενώ η αντίστοιχη Ελληνική σελίδα της καμπάνιας στο Facebook ξεπερνά τις 74 χιλιάδες φίλους. Επισκεφθείτε το http://www.exsmokers.eu/el-el/index και εγγραφείτε στο iCoach για να λάβετε πρακτική βοήθεια να κόψετε το κάπνισμα ή εγγραφείτε στη σελίδα στο facebook: https://www.facebook.com/Unstoppable.hellas?ref=hl.

Σχετικά με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία

Η ΕΚΕ ιδρύθηκε και δραστηριοποιείται στην Ελλάδα το 1948. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, από τις αρχαιότερες και πολυπληθέστερες ιατρικές εταιρείες, που αριθμεί περί τα 2700 μέλη καρδιολόγους και 700 μέλη νοσηλευτές. Βασικός σκοπός της εταιρείας είναι η προβολή και προώθηση του επιστημονικού καρδιολογικού έργου και της έρευνας.

Share

Be the first to comment on "Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος 31 Μαΐου 2013"

Leave a comment

error: