Οι κανόνες και οι εξαιρέσεις του… παιχνιδιού
Όχι μόνο οι απολαύσεις του καλοκαιριού, αλλά ιδιαίτερα κι εκείνες της θάλασσας είναι για όλους μας. Τόσο για τους υγιείς, όσο και για όσους έχετε κάποιο παροδικό ή μόνιμο πρόβλημα υγείας. Όμως, όσοι ανήκετε στη δεύτερη ομάδα, πρέπει οπωσδήποτε προτού ξεκινήσετε για διακοπές, να ενημερωθείτε από το γιατρό σας για την κατάσταση της υγείας σας και προφανώς να τηρείτε τις οδηγίες του.
Παρακάτω, ακολουθούν κάποιες οδηγίες για υγιείς και μη, ώστε οι καλοκαιρινές διακοπές να κυλήσουν και φέτος ευχάριστα δίχως θλιβερά απρόοπτα…
- Έχετε την καρδιά σας; Προσέχετε ιδιαίτερα…
Και οι καρδιοπαθείς μπορείτε να απολαύσετε τη θάλασσα, εφόσον όμως προσέχετε. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις οδηγίες του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογία, μην ξεχνάτε ότι:
-Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να πάρετε έγκριση από το γιατρό σας για να κολυμπήσετε.
-Μπορείτε να κολυμπάτε (με μια μικρή ή μέτρια κόπωση) και με την προϋπόθεση να μην ξεπερνάτε τους 100 σφυγμούς ανά λεπτό (αν φθάσετε σε αυτό το όριο πρέπει να σταματήσετε την προσπάθεια, ώστε να πέσουν οι σφυγμοί σας).
–Κολυμπάτε ήρεμα –χωρίς κρόουλ και μακροβούτια- για να μην κουράζεστε πολύ.
–Προσέχετε τη θερμοκρασία του θαλασσινού νερού. Σε περίπτωση που είναι κρύο, θα πρέπει μπαίνοντας να προσαρμόζετε βαθμηδόν το σώμα σας, ρίχνοντας νερό στη μεγαλύτερη επιφάνειά του, καθώς και τη ράχη.
–Μπαίνετε, σιγά-σιγά, στη θάλασσα, γιατί διαφορετικά το κυκλοφορικό σας σύστημα θα αντιδράσει άσχημα στο κρύο με απότομη αύξηση της πίεσης, ταχυκαρδία ή και αρρυθμίες.
-Μην παραμένετε στο νερό πάνω από 30 λεπτά, συνέχεια ή με διακοπές.
–Αποφεύγετε τη θάλασσα το μεσημέρι με την πολλή ζέστη ( η υψηλή θερμοκρασία προκαλεί αγγειοδιαστολή, αυξάνει τους σφυγμούς και κουράζει την καρδιά).
-Η καλύτερη θερμοκρασία περιβάλλοντος για σας είναι 28ο – 30ο Κελσίου.
Προσοχή!
Η καλύτερη θερμοκρασία του θαλασσινού νερού είναι αυτή που κάνει το σώμα σας να αισθάνεται καλά.
- Παθήσεις ώμων, σπονδυλικής στήλης κ.ά ; Λάβετε τα μέτρα σας
Όσοι υποφέρετε από τις παραπάνω παθήσεις, καθώς επίσης και από άρθρωση του γόνατος, θα πρέπει να συμβουλεύεστε το γιατρό σας τόσο για την ένταση όσο και για το στυλ της κολύμβησης. Σε γενικές γραμμές, έχετε υπόψη σας ότι:
-Το κρόουλ και η πεταλούδα προκαλούν πόνο και επιδεινώνουν τα συμπτώματα των χρόνιων παθήσεων του ώμου, λόγω του ότι καταπονούνται έντονα τα χέρια από τις εναλλασσόμενες προσαγωγές και απαγωγές.
-Η έντονη εναλλαγή κάμψεων και εκτάσεων των ποδιών προκαλεί επίσης έντονη συμπίεση στην επιγονατιδομηριαία άρθρωση και επιδεινώνει τον πόνο που προϋπάρχει στην μπροστινή επιφάνεια του γόνατος.
Προσέχετε ιδιαίτερα!
Η κολύμβηση βλάπτει, επίσης:
-Όσους-ες πάσχετε από πνευμονικά νοσήματα,
-είσαστε επιληπτικοί, οι οποίοι πρέπει να προσέχετε και ν’ ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας, και,
-όσους-ες υποφέρετε από οξείες κακώσεις, κάτι για το οποίο θα πρέπει να αποφεύγετε τα μπάνια και κυρίως σε πισίνες με πολύ ζεστό νερό.
Μαρία Ορφανίδου
Be the first to comment on "Παίζοντας με τα κύματα"