Πίεση, τσιγάρο και κακή διατροφή οι μεγαλύτεροι εχθροί μας

ygeia_exthroi

ygeia_exthroiΗ υπέρταση, το κάπνισμα και τα περιττά κιλά κοστίζουν πρόωρα τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, παρότι και τα τρία θα μπορούσαν να αποφευχθούν, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Αντίστοιχα στα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, ο κυριότερος αποτρέψιμος παράγοντας θνησιμότητας είναι ο υποσιτισμός.

Την δεκάδα των κυριότερων αποτρέψιμων παραγόντων που κόβουν πολλά και καλά χρόνια από την ζωή μας, συμπληρώνουν τα υψηλά επίπεδα σακχάρου, το πολύ αλάτι στο φαγητό, η μειωμένη κατανάλωση φρούτων, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ρύπανση εντός των σπιτιών, τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από την ανάλυση στοιχείων της περιόδου 1990-2013 από διεθνή ομάδα επιστημόνων υπό τον δρα Μοχάμαντ Χοσεϊν Φορουζάνφαρ, από το Ινστιτούτο Υγείας & Αξιολόγησης Μετρήσεων (IHME) του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, στο Σηάτλ.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», εξέτασαν τον αριθμό των θανάτων, των χαμένων ετών ζωής και των ετών διαβίωσης με αναπηρία που αποδίδονται σε 79 αποτρέψιμους παράγοντες κινδύνου σε 188 χώρες.

Όπως διαπίστωσαν, οι παράγοντες αυτοί ευθύνονταν το 1990 για 25,1 εκατομμύρια θανάτους ενώ το 2013 ευθύνονταν για 30,8 εκατομμύρια.

Σε άνδρες και γυναίκες, ο κυριότερος αποτρέψιμος παράγοντας είναι η υπέρταση, τα θύματα της οποίας αυξήθηκαν κατά 50% μεταξύ 1990 και 2013.

Ακολουθεί το κάπνισμα, τα θύματα του οποίου αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 25% την ίδια χρονική περίοδο, ενώ οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της παχυσαρκίας αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 63%.

Οι ίδιοι παράγοντες ευθύνονται και για τα περισσότερα χαμένα έτη υγιούς ζωής, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Τα ευρήματα αυτά δημοσιοποιούνται μόλις τρεις μήνες έπειτα από τη δημοσίευση μίας άλλης ανάλυσης που έδειξε ότι πάνω από το 95% των κατοίκων του πλανήτη πάσχουν από τουλάχιστον ένα πρόβλημα υγείας και μόλις το 4,3% είναι απολύτως υγιείς.

 

tanea.gr

Share

Be the first to comment on "Πίεση, τσιγάρο και κακή διατροφή οι μεγαλύτεροι εχθροί μας"

Leave a comment