Πήρατε κιλά στις γιορτές και θέλετε να τα χάσετε;

9 Βήματα για να πάνε όλα καλά 

Από τη στιγμή που θα αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια δίαιτα για να χάσετε τα περιττά σας κιλά, πρέπει να τηρείτε προσεκτικά τα παρακάτω  βήματα.

 

1ο  Βήμα 

Πρόκειται για το ουσιαστικότερο βήμα και είναι η έντονη και καθαρά προσωπική σας επιθυμία να χάσετε βάρος στο πλαίσιο μιας μακροχρόνιας προσπάθειας και συμμετέχοντας ενεργητικά. Σίγουρα θα γνωρίζετε ότι η μακροχρόνια δίαιτα είναι πολύ δύσκολη και μόνον όταν οι προϋποθέσεις είναι καλές έχει πιθανότητες να πετύχει. Σε διαφορετική περίπτωση, καλύτερα να αναβάλλετε τη δίαιτα γι’ αργότερα ή να μην την κάνετε καθόλου. Γιατί πρέπει να θυμάστε ότι μια αποτυχημένη προσπάθεια επιδεινώνει συνήθως την παχυσαρκία και μειώνει τις πιθανότητες για μια μελλοντική επιτυχία.

 

2ο  Βήμα

Καθορίστε το βάρος που πρέπει να χάσετε με τη βοήθεια του γιατρού ή του διαιτολόγου σας. Μην ξεχνάτε πως οι ρεαλιστικοί στόχοι μεγαλώνουν τις πιθανότητες επιτυχίας.

 

3ο Βήμα

Αυτό είναι ο υπολογισμός των κανονικών σας ενεργειακών αναγκών. Δηλαδή το ποσόν των θερμίδων που αν παίρνετε σε ημερήσια βάση θα διατηρείται σταθερό το βάρος σας. Στις θερμίδες που θα προκύψουν, προστίθεται κι ένα ποσοστό, ανάλογα με το επάγγελμα του καθένα, έτσι ώστε να προκύψουν τελικά οι συνολικές ημερήσιες ενεργειακές ανάγκες.

 

4ο Βήμα

Στη φάση αυτή υπολογίζεται ο χρόνος που θα διαρκέσει η δίαιτα. Αυτή δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ μεγάλη, διότι έτσι μεγαλώνει η πιθανότητα διακοπής της προ του τέλους, αλλά ούτε και πολύ μικρή, διότι έτσι χάνεται μεγάλη ποσότητα, αναλογικά, άλιπης μάζας σώματος.

 

5ο βήμα

Με βάση τα αποτελέσματα των παραπάνω βημάτων υπολογίζονται και οι θερμίδες του διαιτολογίου (το 5ο δηλαδή βήμα), με βάση την αρχή που λέει ότι για την απώλεια 1 κιλού λίπους απαιτείται αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο 7.000 kcal. Π.χ., εάν κάποιος έχει κανονικές ημερήσιες ανάγκες 2000 kcal και υπολογίστηκε ότι πρέπει να χάνει 1 κιλό την εβδομάδα, τότε οι θερμίδες της δίαιτας θα πρέπει να είναι 1.000/ημέρα.

 

6ο & 7ο Βήμα

Σε αυτά τα βήματα υπολογίζονται οι αναλογίες του διαιτολογίου σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Το στάδιο αυτό απαιτεί ειδικότερες γνώσεις (γιατρό, διαιτολόγο, κ.ά.). Πάντως μια γενική αρχή και αρκετά ασφαλής είναι οι αναλογίες : πρωτεϊνες 25%, λίπη 25%, υδατάνθρακες 50%. Όσο για την κάλυψη των αναγκών σε βιταμίνες και μέταλλα, η λήψη μιας πολυβιταμίνης είναι τις περισσότερες φορές αρκετή.

 

8ο Βήμα

Αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όλους. Φροντίστε, λοιπόν, να μη λείπει καμιά ομάδα τροφών από το διαιτολόγιο σας. Δεν επιτρέπεται π.χ. να αποκλειστούν όλα τα όσπρια, αλλά μερικά από αυτά. Απαραίτητο, επίσης, είναι να μειωθούν οι «πυκνές» σε ενέργεια τροφές, δηλαδή αυτές που έχουν πολλές θερμίδες ανά μονάδα βάρους. Με αυτό τον τρόπο αλλάζουν και οι κακές διαιτητικές μας συνήθειες που στη συνέχεια θα μας βοηθήσουν να μην ξαναπάρουμε τα κιλά που χάσαμε.

 

9ο Βήμα

Πρόκειται για το βήμα που θα κρίνει πρακτικά την αποτελεσματικότητα της προσπάθειάς σας. Γιατί ο σκοπός δεν είναι τόσο η απώλεια κιλών, αλλά η διατήρηση του σωματικού  βάρους σε κάποια επίπεδα χαμηλότερα από πριν. Αυξήστε, λοιπόν, προοδευτικά τις θερμίδες του διαιτολογίου σας. Συνήθως, 400kcal / ημ./μήνα είναι μια ασφαλής αύξηση που δεν δημιουργεί κινδύνους, ούτε καν μερικής επανάκτησης του χαμένου βάρους.

Ευχαριστούμε τον κ. Μόρτογλου Αναστάσιο, Ενδοκρινολόγο-Διευθυντή Τομέα Ενδοκρονολογίας, Διαβήτη και Μεταβολισμού, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, για τις πληροφορίες που μας έδωσε.

 

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Πήρατε κιλά στις γιορτές και θέλετε να τα χάσετε;"

Leave a comment

error: