Πάνω από 500 εκατ. διαβητικοί το 2025

diabetes_2025

Με ταχείς ρυθμούς αυξάνεται ο αριθμός των διαβητικών. Σύμφωνα με το νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, Ανδρέα Μελιδώνη, πριν από λίγα χρόνια οι ειδικοί επιστήμονες υπολόγιζαν ότι το 2025 ο αριθμός των διαβητικών θα ανέρχεται σε 330 εκατομμύρια, ενώ σήμερα, εκτιμούν ότι σε 13 χρόνια οι πάσχοντες από διαβήτη θα είναι περισσότεροι από 500 εκατομμύρια.

Ήδη, το 2012 οι πάσχοντες από διαβήτη ανέρχονται σε 350 εκατομμύρια. Αντίστοιχα επιδημιολογικά δεδομένα για τον ελληνικό πληθυσμό, εκτιμούν ότι τα άτομα με διαβήτη υπερβαίνουν το 10% του συνολικού πληθυσμού.

Νέα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο NEJM δίνουν ελπίδες σε εκατομμύρια διαβητικούς που συγχρόνως παρουσιάζουν και σοβαρή παχυσαρκία. Σύμφωνα με αυτά, οι επτά στους δέκα (75%) πάσχοντες από διαβήτη τύπου ΙΙ και σοβαρή παχυσαρκία παρουσίασαν μετά από βαριατρική επέμβαση (γαστρικό bypass κλπ) ολοκληρωτική ύφεση έως εξάλειψη του διαβήτη τους έως και 2 χρόνια μετά την επέμβαση.

Πληθαίνουν επίσης τα δεδομένα που τεκμηριώνουν την ασφάλεια των νέων φαρμακευτικών αγωγών για το διαβήτη τύπου ΙΙ, των ινκρετινικών αγωγών. Πρόσφατες επίσης μελέτες δείχνουν ότι έχουν συντελεστεί σημαντικά βήματα προόδου στο θέμα των αντλιών έγχυσης ινσουλίνης και των αισθητήρων γλυκόζης για τους νέους με διαβήτη τύπου Ι.

 

 

Πηγή: kathimerini.gr

Share

Be the first to comment on "Πάνω από 500 εκατ. διαβητικοί το 2025"

Leave a comment