Ο χειμώνας θέλει προσοχή…

 Τ’ αντίδοτα στις ασθένειες του κρύου

 

Ο χειμώνας είναι μια εποχή δύσκολη για όλους. Ιδιαίτερα όμως για όσους παρουσιάζουν προβλήματα υγείας, όπως, για παράδειγμα, καρδιαγγειακά. Γιατί; Επειδή το χειμωνιάτικο κρύο επιβαρύνει τ’ αγγεία και το δέρμα, ανεβάζει την αρτηριακή πίεση και τους καρδιακούς σφυγμούς κι αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο. Παράλληλα, οι εποχικοί ιοί επιτίθενται από πολλές οδούς στο αναπνευστικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσουν και σ’ αυτό σοβαρές επιπλοκές.

 

  1. Η καρδιά …κοπιάζει περισσότερο το χειμώνα

Σε γενικές γραμμές, τα καρδιαγγειακά επεισόδια, όπως στηθάγχη, εμφράγματα, εγκεφαλικά, παρουσιάζουν αύξηση τους χειμερινούς μήνες, με μέγιστη συχνότητα το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Πιο συγκεκριμένα, το χειμώνα τα καρδιακά εμφράγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια αυξάνονται τουλάχιστον κατά 20%- 25%. Βασικό αίτιο γι’ αυτό είναι το κρύο, που ανεβάζει την αρτηριακή πίεση και τους σφυγμούς και αυξάνει τις καρδιακές αρρυθμίες.
Γιατί όμως η πίεση αυξάνει με το κρύο; Λόγω σπασμού των αρτηριών, αλλά και εξαιτίας της μεγαλύτερης ποσότητας και της διαφορετικής ποιότητας φαγητού που τρώμε (λιγότερα λαχανικά και φρούτα τον χειμώνα από ό, τι το καλοκαίρι, περισσότερο αλάτι, ενώ κινούμαστε λιγότερο). Το  αποτέλεσμα της υπέρτασης; Ν’ αυξάνονται και οι καρδιακές αρρυθμίες. Ας μην ξεχνάτε επίσης ότι η υπέρταση ευθύνεται κατά 75% για την καρδιακή ανεπάρκεια. Ο οργανισμός μας, λοιπόν, έχει περισσότερες ανάγκες τον χειμώνα και η καρδιά κοπιάζει περισσότερο.
Επιπλέον, το κρύο προκαλεί και αύξηση των καρδιακών σφυγμών, καθώς ο οργανισμός μας- ιδιαίτερα όταν τρέμουμε- προσπαθεί να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματος σταθερή. Αλλά και τα επίπεδα χοληστερίνης- σύμφωνα με έρευνες του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ)- ανεβαίνουν το χειμώνα, λόγω διατροφής και καθιστικής ζωής.

 Να θυμάστε ότι:

-Όσοι έχετε περάσει πρόσφατα οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, όσοι έχετε συχνές στηθαγχικές κρίσεις, δύσπνοια ή καρδιακή ανεπάρκεια κινδυνεύετε περισσότερο το χειμώνα.
-Τα φάρμακα που μπορεί να χρειάζονται διαφοροποίηση το χειμώνα- πάντα με οδηγίες του γιατρού – είναι της πίεσης και ενδεχομένως τα διουρητικά για την καρδιακή ανεπάρκεια. Ενώ οι στατίνες για τη χοληστερίνη, η ασπιρίνη και τα άλλα αντιπηκτικά δε χρειάζονται αλλαγή.
-Τις θερμίδες που παίρνουμε το χειμώνα λόγω του κρύου, μπορούν να τις αυξάνουν μόνο τα παιδιά και οι έφηβοι, αλλά με σωστή διατροφή.

-Επίσης, οι υγιείς ενήλικες, που έχετε φυσιολογική πίεση και χοληστερίνη και κανονικό σωματικό βάρος, που εργάζεστε και κινήστε, μπορείτε ν’ αυξήσετε λίγο τις θερμίδες σας, αλλά παίρνοντας περισσότερους υδατάνθρακες (όπως ψωμί, ρύζι, μακαρόνια) και όχι περισσότερα κρέατα και λίπη.
Προσοχή!

Η αρτηριακή πίεση είναι πάντα υψηλότερη τους χειμερινούς μήνες και χαμηλότερη τους καλοκαιρινούς (λόγω μεγαλύτερης λήψης υγρών και εφίδρωσης).

 

Προφυλάξτε την… καρδιά σας απ’ το κρύο

-Φροντίστε να έχετε στο σπίτι σας θερμοκρασία 18-20ο Κελσίου.
-Βγαίνετε έξω με ιδιαίτερες προφυλάξεις όταν η θερμοκρασία είναι κάτω από 18ο  βαθμούς Κελσίου. Κάτω από 10 βαθμούς, μένετε καλύτερα μέσα.
-Αποφεύγετε τις υπερβολές στο φαγητό. Να κατανέμετε το φαγητό όλης της ημέρας σε τουλάχιστον 5 γεύματα.
-Μετά το φαγητό, μη βγαίνετε αμέσως στο κρύο.
-Μην τρώτε αλάτι.
-Μην πίνετε πάνω από 1-2 ποτηράκια κρασί (τόσο κατεβάζει την πίεση, ενώ το περισσότερο την ανεβάζει).
-Να ντύνεστε καλά.
-Βγαίνετε έξω προς το μεσημέρι και όχι πολύ πρωί ή βράδυ.
-Συνεννοηθείτε με το γιατρό σας για την προσαρμογή και πιθανώς τη διαφοροποίηση των φαρμάκων σας.

  1. Ευάλωτοι στη γρίπη οι ασθενείς

με αυτοάνοσα νοσήματα

Όσοι πάσχετε από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα δεν είστε μόνον ευάλωτοι στη γρίπη, αλλά επιπλέον, επειδή το ανοσοποιητικό σας σύστημα δε λειτουργεί σωστά, όταν αναπτύξετε ιογενή λοίμωξη, τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο σοβαρά και να διαρκούν περισσότερο απ’ ό, τι στους υγιείς ανθρώπους. Επίσης, μια ιογενής λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε μια βαρύτερη βακτηριακή λοίμωξη, όπως η πνευμονία.

Προληπτικά μέτρα
 

-Πλένετε καλά και συχνά τα χέρια σας (είναι ο κυριότερος τρόπος αποφυγής της λοίμωξης). Χρησιμοποιείτε νερό και σαπούνι και επιμείνετε (για 15- 30 δευτερόλεπτα), κυρίως στην περιοχή των νυχιών, ανάμεσα στα δάχτυλα και στους καρπούς. Μετά, να τα σκουπίζετε με πετσέτα μιας χρήσης.
-Αποφεύγετε να αγγίζετε με τα χέρια σας το πρόσωπό σας και ιδιαίτερα τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας ύστερα από χειραψίες και κοινωνικές επαφές.
-Αποφεύγετε τα κλειστά μέρη με πολύ κόσμο και κακό αερισμό, όπως καφενεία, λεωφορεία, κ.τ.λ.
-Ζητάτε από συγγενείς και φίλους να μη σας επισκέπτονται στο σπίτι εάν έχουν «ίωση».
-Αερίζετε συχνά και καλά το σπίτι σας.

-Αποφεύγετε τη σωματική επαφή (φιλιά, χάδια, κ.ά.) με όσους έχουν κρυολόγημα. -Υιοθετήστε μια υγιεινή διατροφή (ο χειμώνας δεν είναι η εποχή για εξαντλητικές δίαιτες). Να τρώτε καθημερινά πορτοκάλια (η βιταμίνη C φαίνεται ότι προφυλάσσει από το κρυολόγημα).
-Να κοιμάστε καλά.
Να ασκείστε με μέτρο.

Προσοχή!
Κάποιες κατηγορίες ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων εμποδίζουν τη δράση του  εμβολίου κατά της γρίπης, δηλαδή την παραγωγή αντισωμάτων έναντι του ιού της γρίπης. Στις περιπτώσεις αυτές και εφόσον υπάρχει επιβεβαιωμένη επιδημία στην περιοχή που ζείτε ή υπάρχει κάποιος ασθενής με γρίπη στο σπίτι σας, τότε ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει να πάρετε για προφύλαξη αντιγριπικά φάρμακα. Αντίθετα, η προληπτική λήψη κοινών αντιβιοτικών, όχι μόνο δε θα σας προφυλάξουν από τις λοιμώξεις, αλλά αντίθετα θα σας εκθέσουν σε παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα.
Ευχαριστούμε το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας για τις πληροφορίες που μας έδωσε.

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Ο χειμώνας θέλει προσοχή…"

Leave a comment