Ο Σακχαρώδης Διαβήτης στην Ελλάδα μέσα από τα μάτια των ανθρώπων  με Διαβήτη

Τα στοιχεία της μελέτης της Π.Ο. Σ. Σ.Α.Σ. ΔΙΑ που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του 1ου Diabetes Empowerment Forum

Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τις συνήθειες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη προέκυψαν από τη μελέτη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ) που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 1ου Diabetes Empowerment Forum, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο το διήμερο 10-11 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για μια Μελέτη …

...που διερευνά τις συνήθειες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη σε σχέση με τη διαχείρηση της καθημερινότητάς τους, και αποσκοπεί: -Στην αναζήτηση των συνηθειών αυτών που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 αναφορικά με τη συνταφογράφηση φαρμάκων και αναλώσιμων υγιειονομικών και ιατροτεχνολογικών υλικών. – Τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν σχετικά με την επικοινωνία με τον γιατρό τους. -Τη συνταγογράφηση και την εκτέλεση  συνταγών (πλήρη ή μερική). -Τα ποσά που δαπανούν για τη φαρμακευτική τους αγωγή κ.ά.

-Η Μελέτη διενεργήθηκε από την…

…Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων -Συλλόγων Ατόμων μς Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ), σε συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Αθανασάκη, Επίκουρο Καθηγητή Οικονομικών Υγείας και Αγιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής την περίοδο από 5-25 Οκτωβρίου 2022.

Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 843 άνθρωποι….

ένα πραγματικά πολύ μεγάλο, αντιπροσωπευτικό και γεωγραφικά κατανεμημένο δείγμα για το σύνολο της χώρας. Όσοι-ες έλαβαν μέρος στην έρευνα είχαν Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και 2 και ήσαν μέλη Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, μελών της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.

Το forum σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με στόχο

να εμπλουτίσει τη γνώση, να αποκαλύψει τις τοπικές ανάγκες και να ενδυναμώσει τους συμμετέχοντες, ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη, -εκπρόσωποι όλοι των Συλλόγων της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. από όλη την Ελλάδα-, σε πεδία που αφορούν κυρίως στην ενημέρωσή τους για τη διεισδυτικότερη πληροφόρηση του γενικού πληθυσμού αλλά και του ειδικού πληθυσμού όπως οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη.

Η διοργάνωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία…

…καθώς τα workshops του forum παρακολούθησαν εκπρόσωποι από όλους τους Συλλόγους – μέλη της Ομοσπονδίας και δημοσιογράφοι διαπιστευμένοι στον χώρο της Υγείας.

 Στο πλαίσιο της διοργάνωσης…

την οποία τίμησαν με την παρουσία τους απευθύνοντας χαιρετισμό κατά την έναρξη, η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ κ. Θεανώ Καρποδίνη και ο Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ, κ. Μιχάλης Χειμώνας, έγινε και η παρουσίαση της παραπάνω μελέτης.

«Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Η.ΔΙ.Κ.Α. για το 2023, το πλήθος των μοναδικών πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη είναι 1.193.003 άτομα», επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, Χρήστος Δαραμήλας. «Γίνεται λοιπόν ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης, ενδυνάμωσης και εκπαίδευσης των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη και αυτός είναι ο λόγος που αναλάβαμε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του 1ου Diabetes Empowerment Forum».

 ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

  1. Οικονομικές δυσκολίες (σύνολο δείγματος)

-Στους προηγούμενους 12 μήνες πόσο συχνά αντιμετωπίσατε προβλήματα με το να ανταπεξέλθετε στους λογαρισμούς σας;

Το ενδιαφέρον που εντοπίζεται αλλά θεωρείται κακό εύρημα είναι το γεγονός ότι οι άνθρωποι με διαβήτη τον περισσότερο καιρό ( σε ποσοστό 41% ) και μερικές φορές ( 40% ) έχουν προβλήματα να αντεπεξέρχονται στους λογαρισμούς τους.

Προσοχή!

-Παρατηρήθηκε στο ερώτημα αυτό ότι στους ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη η οικονομική δυσκολία είναι πιο συχνή απ’ ότι στο γενικό πληθυσμό. Τι σημαίνει αυτό;

Ότι η παρουσία μιας χρόνιας πάθησης μπορεί να επιβαρύνει οικονομικά περισσότερο.

-Επίσης αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι υπάρχει ένα 6% του πληθυσμού που δεν έχει ασφάλιση.

  1. Ασφαλισμένοι ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1

-Τι αναλώσιμα χρησιμοποιείτε;

Από τους ασφαλισμένους ασθενείς με Διαβήτη τύπου 1 :- Το 40% δήλωσε ότι χρησιμοποιεί αντλία έναντι του 59% που χρησιμοποιεί πένα. -Το 27% συνταγογράφησε τον τελευταίο μήνα αναλώσιμα, έναντι ποσοστού 70% που συνταγογράφησε μέσα στο τελευταίο 3μηνο, ενώ η πλειονότητα δήλωσε ότι χρησιμοποιεί 6μηνες ή 3μηνες συνταγές.

Προσοχή!

-Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ένα ποσοστό 7% δήλωσε ότι πληρώνει στο φαρμακείο για την εκτέλεση της συνταγής των αναλώσιμων. Κάτι το οποίο δεν έπρεπε να συμβαίνει, καθώς βάσει του κανονισμού παροχών Υγείας του άρθρου 62, απαγορεύεται η μετακύληση κόστους στον πάσχοντα.

Ένα μικρό αλλά όχι αμελητέο ποσοστό των ερωτούμενων είπε ότι δεν γνωρίζει τον αριθμό ταινιών μέτρησης κετονών που δικαιούται. (Η κετόνη είναι μια κατάσταση την οποία παρατηρεί όποιος-α πάσχει από Διαβήτη όταν ανεβαίνει πάρα πολύ ψηλά το σάκχαρο). Άρα το να μην γνωρίζει το δικαίωμα να πάρει αυτό το προϊόν, σημαίνει ότι δεν γνωρίζει και να το χρησιμοποιεί. Υπάρχει, λοιπόν, ένα κενό γνώσης -όχι μόνο στο κομμάτι της ποσότητας ή της ειδικής εξέτασης- αλλά και στο κομμάτι γνώσης σε σχέση με τη διαχείριση του Διαβήτη.

-Ένας στος 4 δήλωσε ότι συνταγογράφησε αναλώσιμα με αντλία ινσουλίνης τον τελευταίο μήνα, ενώ 6 στους 10, το τελευταίο 3μηνο. -Τα αναλώσιμα διατίθενται όλα από εταιρείες παρόχους ( η καθεμία τα δικά της προϊόντα) του ΕΟΠΥΥ, εγκαίρως σε ποσοστό 85% . Όμως ένα ποσοστό 15% αναφέρει  κάποια καθυστέρηση σε ορισμένα αναλώσιμα.

-Σοβαρό πορόβλημα παρατηρείται με τη διαθεσιμότητα των αναλώσιμων, ειδικά από τον Σεπτέμβρη του 2023 κι έπειτα. Οι άνθρωποι με Διαβήτη χρήστες αντλιών ινσουλίνης, δεν μπορούν όμως να χρησιμοποιήσουν άλλο προϊόν, λόγω δέσμευσης 5ετίας από τον ΕΚΠΥ και ΕΟΠΥΥ, και έτσι δεν μπορούν να προμηθευτούν από αλλού τα αναγκαία αναλώσιμα για τη λειτουργία των ιατροτεχνολογικών τους συσκευών. Το αποτέλεσμα; Να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς τα απαραίτητα για την υποστήριξη της υγείας τους.

  1. Για τον Διαβήτη τύπου 2 : Πόσα χρήματα πληρώσατε στο φαρμακείο;

Και στο ερώτημα αυτό συναντάμε πάλι το θέμα της πληρωμής στο φαρμακείο για την εκτέλεση συνταγής που περιλαμβάνει αναλώσιμα, όπου ένα ποσοστό 38% έδωσε έστω και κάτι στο φαρμακείο ( οι περισσότεροι έδωσαν 5  έως και 10 ευρώ). Στην αντίστοιχη ερώτηση στον Διαβήτη τύπου 1 το ποσοστό ήταν 25%. Άρα παρατηρείται ότι υπάρχει μεγαλύτερη εκμετάλλευση στον Διαβήτη τύπου 2 επειδή είναι κυρίως άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας.

  1. Ανασφάλιστοι με Διαβήτη: Πόσα χρήματα πληρώσατε στο φαρμκείο για τη συνταγή που είχε να κάνει με τα αναλώσιμα;

Ένα ποσοστό 55%, δηλαδή σχεδόν 6 στους 10, δεν βρίσκει αναλώσιμα στα φαρμακεία του νοσοκομείου της περιοχής που κατοικεί. Οι άνθρωποι αυτοί ως ανασφάλιστοι τον μόνο τρόπο που έχουν για να προμηθευτούν τα αναλώσιμά τους είναι είτε από ιδιωτικό φαρμακείο ( 49%), είτε από Συλλόγους Ατόμων με Διαβήτη, ομάδες διαδικτύου, φίλους κ.ά. Τι συνεπάγεται αυτό; Κακό έλεγχο, κακή ρύθμιση, οικονομική επιβάρυνση, καθώς και οικονομική επιβάρυνση ολόκληρου του Ε.Σ.Υ..

Η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ προτείνει ως λύση, ακολουθώντας τον Ε.Κ.Π.Υ., να διατίθενται τα αναλώσιμα του Διαβήτη μέσω του φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ, δεδομένου ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει διαγωνισμούς και τα αποζημιώνει βάσει ποσότητας.Οπότε αποζημιώνει ποιοτικά προϊόντα τα οποία θα μπορούσαν να λαμβάουν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ απευθείας.

  1. Πριν πόσο καιρό είχατε το τελευταίο ραντεβού με τον θεράποντα γιατρό σας;

Παρακάτω αποτυπώνεται το ζήτημα των καθυστερήσεων στα ραντεβού των Διαβητολογικών Κέντρων και Ιατρείων: Ένα στα 5 ραντεβού γίνονται με καθυστέρηση. Οι λόγοι κυρίως σχετίζονται με τον έντονο συνωστισμό  στους χώρους αναμονής των ιατρείων. Το πρόβλημα έχει ενταθεί ακόμη περισσότερο, έναν χρόνο μετά τη μελέτη, καθώς έχουν κλείσει συνολικά σε ολόκληρη τη χώρα μας 5 Διαβητολογικά Ιατρεία, ειδικά στην Περιφέρεια.

Συμπερασματικά…

…τα προβλήματα που αναδείχθηκαν πανελλαδικά μπορούν να βρουν λύση είτε άμεσα είτε έμμεσα, μέσα από ένα σωστά δομημένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. έχει δουλέψει και προτείνει προς εφαρμογή στον Υπουργό Υγείας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη .

Το 1ο Diabetes Empowerment Forum, που ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία, υποστήριξαν οι χορηγοί: Πλατινένιος χορηγός η Novo Nordisk, Υποστηρικτές οι εταιρείες: Sanofi,  Hemoglobe, ΒΙΑΝΕΞ και AstraZeneca και  χορηγοί της ενέργειας οι: Abbott Laboratories, Menarini Diagnostics, ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ ΛΙΛΛΥ, Ascencia Diabetes Care και Medtronic. Η συνδρομή βέβαια όλων αυτών ήταν  πολύτιμη και συνέβαλε αποφασιστικά στην πραγματοποίηση των πρωτότυπης αυτής δράσης της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Ο Σακχαρώδης Διαβήτης στην Ελλάδα μέσα από τα μάτια των ανθρώπων  με Διαβήτη"

Leave a comment

error: