Ο κοκκύτης μεταλλάσσεται για να «ξεγελά» τα εμβόλια

kokitis

kokitis Το βακτήριο που προκαλεί κοκκύτη έχει αρχίσει να μεταλλάσσεται με τρόπο που το κάνει να «ξεγελά» το ανοσοποιητικό σύστημα και έτσι τα εμβόλια εναντίον του, αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στελέχη του βακτηρίου τα οποία το 2012 προκάλεσαν εκτεταμένη επιδημία στην Αγγλία και την Ουαλία, διαπιστώνοντας ότι είχαν μεταλλαγές στα τμήματα του βακτηρίου που φυσιολογικά αναγνωρίζει το ανοσοποιητικό έπειτα από τον εμβολιασμό εναντίον της νόσου.

Το εύρημα αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί δεν εξαλείφεται η νόσος σε χώρες όπου γίνονται εμβολιασμοί, ενώ μπορεί να έχει «σοβαρές συνέπειες» για τις μελλοντικές επιδημίες, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Journal of Infectious Diseases».

Ο κοκκύτης είναι ένα από τα νοσήματα της παιδικής ηλικίας που προκαλεί ολοένα συχνότερα επιδημίες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το 2012 καταγράφηκαν σχεδόν 10.000 κρούσματα στην Αγγλία και την Ουαλία, όταν σε αντίστοιχη επιδημία του 2008 είχαν καταγραφεί μόλις 900.

Από τους ασθενείς του 2012, 14 έχασαν τελικά τη ζωή τους. Όλα τα θύματα ήταν βρέφη ηλικίας κάτω των 3 μηνών – δηλαδή ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα που είναι πιο ευάλωτη απ’ όλες στη λοίμωξη με κοκκύτη.

Η αύξηση των κρουσμάτων της νόσου έχει ωθήσει τις αρμόδιες υγειονομικές Αρχές σε Βρετανία και ΗΠΑ να συνιστούν στις εγκύους να εμβολιάζονται εναντίον του κοκκύτη κατά το τελευταίο τρίμηνο της κυήσεως, ώστε να περνούν την ανοσία στα αγέννητα μωρά τους.

Αυτό συνιστάται διότι τα μωρά δεν επιτρέπεται να κάνουν το τριπλό εμβόλιο διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη πριν γίνουν 2 μηνών και έως τότε είναι πολύ ευάλωτα, εάν μολυνθούν από τον κοκκύτη.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε προ μηνός στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας» (JAMA), έδειξε πως η τακτική του εμβολιασμού των εγκύων είναι ασφαλής και ιδιαίτερα αποτελεσματική.

Γενετικός κώδικας

Στη νέα μελέτη, ομάδα επιστημόνων υπό τον δρα Άντριου Πρέστον, λέκτορα στο Τμήμα Βιολογίας & Βιοχημείας του Πανεπιστημίου του Μπαθ, ανέλυσαν δείγματα του βακτηρίου του κοκκύτη από την επιδημία του 2012, εξετάζοντας τις πρωτεΐνες που βρίσκονται στην επιφάνειά του.

Ορισμένες από αυτές χρησιμοποιούνται κατά την παρασκευή του τριπλού εμβολίου για να ενεργοποιείται η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και έτσι να επιτυγχάνεται η ανοσία.

Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, οι πρωτεΐνες του βακτηρίου που περιέχονται στο τριπλό εμβόλιο μεταλλάσσονταν με ταχύτερο ρυθμό απ’ ό,τι οι υπόλοιπες πρωτεΐνες της επιφάνειας του βακτηρίου.

Αυτό ίσως σημαίνει ότι το βακτήριο αλλάζει γρήγορα για να αποφύγει την επίθεση που εξαπολύει εναντίον του το ανοσοποιητικό έπειτα από τον εμβολιασμό.

«Θέλαμε να δούμε αν συνέβη κάτι στο βακτήριο που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί υπήρξε ξαφνικά μια τόσο μεγάλη επιδημία κοκκύτη στην Αγγλία και την Ουαλία – και αυτό που βρήκαμε, είναι μία πολύ καλή εξήγηση», δήλωσε ο δρ Πρέστον.

Ο δρ Πρέστον επισήμανε ότι επόμενο βήμα είναι να βρεθεί τρόπος να ενισχυθεί το υπάρχον εμβόλιο, που αποτελεί την καλύτερη άμυνα εναντίον της νόσου, και να προληφθούν μελλοντικές επιδημίες.

Μία λύση θα ήταν να προστεθούν διαφορετικές πρωτεΐνες σε αυτό, εξήγησε.

 

Tanea.gr

Share

Be the first to comment on "Ο κοκκύτης μεταλλάσσεται για να «ξεγελά» τα εμβόλια"

Leave a comment

error: