Ο καρκίνος του πνεύμονα αναπτύσσεται 20 χρόνια πριν εκδηλωθεί

karkinos_pnevmona_epta_xiliades_nekroi

karkinos_pnevmona_epta_xiliades_nekroiΟ καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να παραμένει αδρανής επί 20 χρόνια πριν «ξυπνήσει» και εξελιχθεί σε έναν απειλητικό για τη ζωή όγκο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι πρώτες μεταλλαγές στα κύτταρα του πνεύμονα που προκαλούν τον καρκίνο, συμβαίνουν δύο δεκαετίες πριν αρχίσει να αναπτύσσεται ο καρκινικός όγκος.

Ακολουθούν αλλεπάλληλες μεταλλαγές που αθροίζονται στις πρώτες και τελικά καθιστούν τα καρκινικά κύτταρα επιθετικά.

Οι επιστήμονες βασίζουν τα συμπεράσματά τους στη γενετική ανάλυση δειγμάτων από τους καρκινικούς όγκους 7 πασχόντων από καρκίνο του πνεύμονα, άλλοι εκ των οποίων ήταν νυν καπνιστές, άλλοι πρώην καπνιστές και κάποιοι δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

Με μεγάλη τους έκπληξη ανακάλυψανότι κάθε όγκος είχε τεράστια ποικιλία γενετικών μεταλλαγών, που εμφανίζονταν σε διαφορετικά τμήματά του, γεγονός που υποδηλώνει ότι κάθε όγκος ήταν μοναδικός.

Το εύρημα αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί οι υπάρχουσες θεραπείες, ακόμα και όταν είναι στοχευμένες, δεν μπορούν να οδηγήσουν στην ίαση, λένε οι ερευνητές.

Η μεγάλη ποικιλία των μεταλλαγών σημαίνει πως όταν ένα φάρμακο στοχεύει μία από αυτές, αφήνει όλες τις άλλες ανέπαφες και έτσι δεν μπορεί παρά να αναχαιτίσει για κάποιο διάστημα τον καρκίνο, αλλά όχι να τον εξολοθρεύσει οριστικά.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Science», πολλές από τις αρχικές μεταλλαγές είχαν προκληθεί εξαιτίας του καπνίσματος, οι οποίες ενεργοποίησαν έναν μηχανισμό αυτόματης (χωρίς τη συμμετοχή του καπνίσματος) δημιουργίας νέων.

«Η επιβίωση από τον καρκίνο του πνεύμονα παραμένει χαμηλή, παρά την επινόηση νέων θεραπειών», δήλωσε ο δρ Τσαρλς Σουάντον, καθηγητής και επικεφαλής του Τομέος Εξατομικευμένης Ιατρικής Καρκίνου στο Ίδρυμα Καρκίνου του UniversityCollege στο Λονδίνο (UCL).

«Κατανοώντας τον τρόπο ανάπτυξή τους ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να προβλέπουμε τα επόμενα βήματά του και θα οδηγηθούμε σε πιο αποτελεσματικές θεραπείες».

«Αυτή η έρευνα υπογραμμίζει την ανάγκη να βρεθούν τρόπο ανίχνευσης του καρκίνου του πνεύμονος πολύ νωρίς στην εξέλιξή του, όταν ακόμα δεν θα έχει γίνει ο επιθετικός όγκος που τελικά κοστίζει τη ζωή των περισσότερων ασθενών», σχολίασε ο δρ Νικ Τζόουνς, καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Έρευνας του Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, και επιστημονικός διευθυντής του οργανισμού CancerResearchUK.

 

Tanea.gr

Share

Be the first to comment on "Ο καρκίνος του πνεύμονα αναπτύσσεται 20 χρόνια πριν εκδηλωθεί"

Leave a comment

error: