Ο «καρκίνος της κακής διατροφής» απειλεί τους νέους

kaki_diatrofi

kaki_diatrofi Ολοένα περισσότεροι νεαροί ενήλικες θα εκδηλώνουν καρκίνο του παχέος εντέρου τα χρόνια που έρχονται, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες.

 Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS), παράγοντες κινδύνου για εκδήλωση του συγκεκριμένου καρκίνου είναι, μεταξύ άλλων, η συστηματική κατανάλωση κόκκινου κρέατος (π.χ. μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, συκώτι) ή/και επεξεργασμένων προϊόντων κρέατος (π.χ. μπέικον, λουκάνικα) και η παχυσαρκία, ενώ η γυμναστική και η υγιεινή διατροφή φαίνεται ότι δρουν προστατευτικά.

 Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας» (JAMA), επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τέξας ανέλυσαν τις διαχρονικές τάσεις των κρουσμάτων καρκίνου του παχέος εντέρου από το 1975 έως και το 2010 στις ΗΠΑ.

 Με μεγάλη τους έκπληξη διαπίστωσαν ότι ενώ τα κρούσματα στις ηλικίες άνω των 50 ετών παρουσιάζουν πτωτική τάση, στις ηλικίες 20 έως 49 ετών παρουσιάζουν αυξητική.

 Η μεγαλύτερη μείωση (κατά 1,15%) παρατηρήθηκε στις ηλικίες άνω των 75 ετών, ενώ τα κρούσματα στις ηλικίες 50 έως 74 ετών μειώθηκαν κατά 0,97%.

 Αντιθέτως, η μεγαλύτερη αύξηση (κατά 1,99%) παρατηρήθηκε στις ηλικίες 20 έως 34 ετών.

 Οι ερευνητές υπολόγισαν πως, εάν δεν αλλάξουν οι τάσεις αυτές, τα κρούσματα της νόσου στους νέους ηλικίας έως και 34 ετών θα έχουν αυξηθεί κατά επιπλέον 37,8% έως το 2020, ενώ έως το 2030 θα έχουν αυξηθεί κατά 90%.

 Στα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, όμως, θα έχουν μειωθεί κατά 23,2% έως το 2020 και κατά 41,1% έως το 2030.

 Τα ευρήματα αυτά αποτέλεσαν δυσάρεστη έκπληξη για τους ερευνητές, διότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου (ή καρκίνος του κόλου και του ορθού εντέρου, όπως είναι η επιστημονική ονομασία του) εθεωρείτο καρκίνος πρωτίστως των ηλικιωμένων.

 «Η αυξανόμενη συχνότητα του κολο-ορθικού καρκίνου μεταξύ των νεαρών ενηλίκων είναι ανησυχητική», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κριστίνα Μπέιλι, χειρουργός στο Κέντρο Καρκίνου M.D. Anderson του πανεπιστημίου.

 Και πρόσθεσε: «Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την ανάγκη διερεύνησης των δυνητικών αιτιών και των εξωγενών παραγόντων όπως η απουσία προληπτικού ελέγχου και διάφοροι συμπεριφορικοί παράγοντες».

 Όσον αφορά την μείωση των κρουσμάτων στις ηλικίες άνω των 50 ετών, οι ερευνητές εκτιμούν ότι οφείλεται στο προληπτικό έλεγχο που συνιστάται από τα 50 και μετά, και ο οποίος αποκαλύπτει τυχόν ύποπτες αλλοιώσεις πριν εξαλλαχθούν σε καρκίνο.

Tanea.gr

Share

Be the first to comment on "Ο «καρκίνος της κακής διατροφής» απειλεί τους νέους"

Leave a comment

error: