Ο καπνός στα έπιπλα «πιο επικίνδυνος από το παθητικό κάπνισμα»

kapnos epipla

kapnos epiplaΟι ουσίες του καπνού των τσιγάρων που «κολλάνε» στους τοίχους και στα έπιπλα μπορεί να απειλούν περισσότερο την υγεία των μικρών παιδιών απ’ ό,τι το παθητικό κάπνισμα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι πολλές από τις 4.000 ουσίες του καπνού παραμένουν στις επιφάνειες των κλειστών χώρων πολύ μετά το σβήσιμο του τσιγάρου.

Οι ουσίες αυτές μπορεί να αλληλεπιδράσουν με ρύπους των εσωτερικών χώρων, όπως το όζον και το νιτρώδες οξύ, δημιουργώντας νέα χημικά, ορισμένα από τα οποία μπορεί να είναι καρκινογόνα.

Ένα από αυτά τα χημικά, το ΝΝΑ, παραμένει σε σχεδόν όλες τις επιφάνειες, συμπεριλαμβανομένων των παιχνιδιών τα οποία τα πολύ μικρά παιδιά κατά κανόνα βάζουν στο στόμα τους.

Όπως έδειξε η νέα έρευνα, το ΝΝΑ «κολλάει» στο ανθρώπινο DNA και μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των κυττάρων και δημιουργία καρκινικών όγκων.

Άλλα χημικά που επίσης προσκολλώνται στο DNA τείνουν να προκαλούν γενετικές μεταλλαγές, σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας (ACS) που διεξάγεται στο Ντάλας, του Τέξας.

Όπως εξήγησε ο δρ Μπο Χανγκ, από το Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, τα υπολείμματα του καπνού στους τοίχους, στα έπιπλα και στα αντικείμενα των κλειστών χώρων «αποτελούν το καλύτερο επιχείρημα γα την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους».

Και πρόσθεσε ότι τα υπολείμματα αυτά αποτελούν τον «μεγαλύτερο δυνητικό κίνδυνο για βρέφη και νήπια», διότι καθώς μπουσουλούν και βάζουν συνεχώς τα χέρια και διάφορα αντικείμενα στο στόμα και στο πρόσωπό τους, καταπίνουν και εισπνέουν τα πάσης φύσεως χημικά των τσιγάρων και των ενώσεών τους.

Ο καλύτερος τρόπος προστασίας τους είναι να μην καπνίζει κανείς μέσα στο σπίτι, πρόσθεσε. Εάν επιμένει να καπνίζει, πρέπει να πλένει πολύ συχνά και σχολαστικά όλες τις επιφάνειες, τα αντικείμενα, τις κουρτίνες και τα υφάσματα στους χώρους που εκτίθενται στον καπνό των τσιγάρων.

Πρέπει ακόμα να βάφει τακτικά το σπίτι και, για ακόμα μεγαλύτερη προστασία των μικρών παιδιών, να μην υπάρχουν καναπέδες και χαλιά στον χώρο όπου καπνίζει.

Ο δρ Χανγκ πρόσθεσε ότι, όπως ακριβώς χρειάσθηκαν χρόνια για να τεκμηριωθεί πέραν πάσης αμφιβολίας η καρκινογόνος δράση του τσιγάρου, θα χρειασθεί πολύ καιρός για να τεκμηριωθεί η καρκινογόνος δράση του ΝΝΑ και των άλλων χημικών που δημιουργούνται από το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους.

Ωστόσο τα πρώτα στοιχεία των ερευνών για την φύση τους και τις επιδράσεις στην υγεία είναι αρκούντως ανησυχητικά.

 

 

Tanea.gr

 

 

 

Share

Be the first to comment on "Ο καπνός στα έπιπλα «πιο επικίνδυνος από το παθητικό κάπνισμα»"

Leave a comment