Ο ιός HIV οδηγεί τα κύτταρα στην αυτοκτονία

hiv1

hiv1Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν τους βασικούς μηχανισμούς που επιτρέπουν στον ιό HIV να καταστρέφει το ανοσοποιητικό, οδηγώντας στην εκδήλωση του AIDS.

ντί να σκοτώνει τα ανοσοκύτταρα CD4 T, οι βλάβες οφείλονται στην προσπάθεια και την επακόλουθη αποτυχία του ιού να εισέλθει στα κύτταρα. Αυτή η διαδικασία πυροδοτεί μια αντίδραση του ανοσοποιητικού που κάνει τα κύτταρα να αυτοκαταστρέφονται. Αυτή η «κυτταρική αυτοκτονία» ονομάζεται πυρόπτωση.

Τα αποτελέσματα των ερευνών υποδεικνύουν ότι το AIDS είναι αποτέλεσμα της εκτεταμένης απώλειας κυττάρων CD4 T.

Για πολλά χρόνια, οι επιστήμονες πίστευαν ότι ο HIV καταστρέφει τα ανοσοκύτταρα λόγω άμεσης λοίμωξης, τροποποιώντας το DNA τους και μετατρέποντάς τα σε «εργοστάσια παραγωγής ιών». Αυτό όμως συμβαίνει σε πολύ μικρό αριθμό των CD4 T.

Τώρα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σημαντικότερη συνέπεια της λοίμωξης από τον HIV είναι στην πραγματικότητα η αδυναμία μετάλλαξης του DNA.

Ορισμένα από τα κύτταρα CD4 T βρίσκονται σε λανθάνουσα κατάσταση κι έτσι ο ιός δεν μπορεί να εισέλθει σε αυτά. Η ανεπιτυχής προσπάθεια εισβολής κάνει τα CD4 T να απελευθερώνουν μια πρωτεΐνη που ενεργοποιεί το ένζυμο κασπάση-1, το οποίο με τη σειρά του πυροδοτεί την πυρόπτωση.

Τα παραπάνω ευρήματα δημοσιεύονται σε δύο διαφορετικές μελέτες στα επιστημονικά περιοδικά Science και Nature και μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για την αποτελεσματικότερη θεραπεία των ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον HIV.

 

onmed.gr

Share

Be the first to comment on "Ο ιός HIV οδηγεί τα κύτταρα στην αυτοκτονία"

Leave a comment