Ο Α. Λοβέρδος έστειλε μήνυμα στους φαρμακοβιομήχανους για την πολιτική φαρμάκου του 2012 με ένα… ανέκδοτο!

loverdos__Politiki_frmakou_2012

Για τις πολιτικές αποφάσεις που πήρε το υπουργείο Υγείας σε συνεννόηση με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την Τρόϊκα σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθηθεί μέσα στο 2012 ώστε να συγκρατηθεί η φαρμακευτική δαπάνη των Ταμείων ενημέρωσε ο αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος τους εκπροσώπους 20 μεγάλων Φαρμακοβιομηχανιών σε συνάντηση που είχε μαζί τους το απόγευμα της Τρίτης.

Ο κ. Λοβέρδος με μια ομιλία που είχε ως βασικό της χαρακτηριστικό τη διαδοχική εναλλαγή της πολιτικής του μαστίγιου και του καρότου ουσιαστικά επανέλαβε αυτό που είχε πει στους δημοσιογράφους το Σάββατο, ότι δηλαδή θα ελέγξει τη συνταγογράφηση υποχρεώνοντας τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ να συνταγογραφούν σ’ ένα ποσοστό που θα φτάνει το 50% γενόσημα φάρμακα ώστε να ρίξει τη φαρμακευτική δαπάνη των Ασφαλιστικών Ταμείων στα 2.850.000.000 ευρώ, ποσό που όπως εξήγησε είναι κατά τι μεγαλύτερο από τον στόχο του 1% περίπου του ΑΕΠ που είχε τεθεί αρχικά στο Μνημόνιο.

«Αν κάποιος επέμενε στο 1% του ΑΕΠ περίπου που είναι ο κοινοτικός μέσος όρος, εκκινεί από το ποσό των 220 δισεκατομμυρίων ευρώ που είναι το ΑΕΠ μας, άρα τα 2.200.000.000. Πάει πολύ χαμηλά, ώστε το περίπου που λέει το μνημόνιο ν’ ανέβει.

Αν βάλουμε ως βάση, που είναι νομίζω αρτιότερη η σκέψη, το 2.850.000.000 του μεσοπροθέσμου, νομίζω ότι πάρα πολύ άνετα μπορούμε με την κοινή προσπάθειά μας να φτάσουμε το έτος 2012 στα 3 δις και να καλύψουμε της συγκεκριμένη υποχρέωση» σημείωσε ο κ. Λοβέρδος.

Στα θετικά της απόφασης μάλιστα έσπευσε να προσθέσει και το γεγονός ότι αυτή ανταποκρίνεται σε μία επιθυμία που είχε εκφραστεί από την πλευρά των φαρμακοβιομηχανιών για κλειστούς προϋπολογισμούς, ώστε να διαμορφωθεί ένα σταθερότερο πλαίσιο που θα τις βοηθήσει να έχουν έναν καλύτερο προγραμματισμό.

«Έχουμε, με άλλα λόγια, αυτό που μου λέγατε κάποιοι εξ υμών, θυμάμαι τον κ. Τρύφωνα να είναι η πρώτη του κουβέντα στο Υπουργείο Εργασίας όταν τον πρωτογνώρισα, να μου λέει ότι “εμείς προτιμούμε έναν κλειστό προϋπολογισμό”.

Να μεταφέρω, για να ξέρει η κάθε βιομηχανία τι είναι αυτό που έχει να κάνει και να μην εκπλήσσεται με αλλαγές πολιτικών τιμολογιακών και άλλων ανά μήνα. Εμείς λοιπόν στα μέσα, ή προς το τέλος του Ιανουαρίου, έχουμε εικόνα ενός κλειστού προϋπολογισμού» υπενθύμισε ο υπουργός.

Και όχι μόνο κλειστού αλλά όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Λοβέρδος «ολόκλειστου», που σημαίνει ότι θα ληφθούν μέτρα και μάλιστα πολύ έγκαιρα, εάν διαπιστωθεί ότι το Γενάρη κλείνει η φαρμακευτική δαπάνη τσιμπημένη.

«Ο ΕΟΠΥΥ που είναι εδώ ο κ. Βουδούρης, το συναποφασίσαμε, σας το ανακοινώνουμε, δεν έχει για σας παραπάνω από 240 εκατομμύρια μηνιαίως. Συν 40 τα άλλα Ταμεία, 280. Αυτά είναι τα λεφτά και ίσως λίγο λιγότερα. Εγώ λέω αυτά. ΕΟΠΥΥ συν τα άλλα Ταμεία που είναι εκτός.

Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι αν δούμε ότι τον Ιανουάριο, το Φεβρουάριο, η δαπάνη δεν φτάνει εκεί, θ’ αρχίσουμε γρήγορες ρυθμίσεις που δεν θα ευχαριστήσουν ούτε εσάς, ούτε εμάς ούτε τους εργαζομένους σας».

Βεβαίως ο κ. Λοβέρδος παραδέχτηκε ότι και οι φαρμακοβιομήχανοι συνέβαλαν από την πλευρά τους στο να υπάρξει προσέγγιση του στόχου που είχε τεθεί για το 2011 καθώς με τη συμφωνία τους για το rebate και τους συμψηφισμούς που έγιναν, από τα 4.100.000 που συνταγογράφησαν οι γιατροί η φαρμακευτική δαπάνη έπεσε στα 3.750.000 ευρώ, δηλαδή γύρω στα 300 εκατομμύρια ευρώ πάνω από το στόχο.

Τα πράγματα όμως θα είναι πιο δύσκολα το 2012 αφού δεν υπάρχει κανένα περιθώριο απόκλισης. Γι’ αυτό η ενίσχυση της συνταγογράφησης των γενοσήμων φαρμάκων γίνεται μία στρατηγική πολιτική επιλογή.

Μία επιλογή που δεν προσβλέπει μονάχα στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά και στη στήριξη μιας δραστηριότητας της ελληνικής οικονομίας με αναπτυξιακές προοπτικές, όπως επισήμανε ο κ. Λοβέρδος.

«Όλοι αναφέρουν για τη βιομηχανία των γενοσήμων ως μια δυναμική δραστηριότητα της ελληνικής οικονομίας με αναπτυξιακές προοπτικές.

Αυτό η κυβέρνηση το ενστερνίζεται, ο Υπουργός Υγείας, ο Υπουργός Εργασίας το ενστερνιζόμαστε και θα βοηθήσουμε. Θα βοηθήσουμε τις ελληνικές, τις δικές μας εταιρείες που είναι εδώ, θα βοηθήσουμε τις πολυεθνικές που έχουν επενδύσει εδώ, έχουν εργαζομένους Έλληνες, θα βοηθήσουμε τον κλάδο. Τι ζητάμε: Ζητάμε την προώθηση γενοσήμων».

Η προώθησή τους μάλιστα θα πρέπει να γίνει άμεσα αφού σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας «πρέπει να φτάσουμε στο 50% κατανάλωσης γενοσήμων μέσα στο 2012, στα πρώτα του τρίμηνα» από το 18,5% που είμαστε σήμερα.

Προς αυτήν την κατεύθυνση ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Βουδούρης θα εκδόσει σχετική εντολή την επόμενη εβδομάδα και οι γιατροί που δεν συμβιβάζονται με αυτό θα τίθενται εκτός γιατρών ΕΟΠΥΥ και θα τους αφαιρείται και το δικαίωμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για 9,2 εκατομμύρια Έλληνες.

Πέρα από αυτό ο ΕΟΦ θα συστηματοποιήσει ορισμένες ασθένειες πολύ πολύ συγκεκριμένες για τις οποίες η ομάδα των φαρμάκων (θεραπευτικές κατηγορίες) είναι ευρύτατες σε ό,τι αφορά την κατανάλωση, για τις οποίες ο ΕΟΠΥΥ θα υιοθετήσει μόνο χρήση γενοσήμων. Τέλος ένα ακόμη μέτρο που εξήγγειλε ο κ. Λοβέρδος είναι η αύξηση της τιμής πολύ φθηνών γενόσημων φαρμάκων ώστε να παραμείνουν στην αγορά.

Το ανέκδοτο: Αφού ολοκλήρωσε τα όσα είχε να πει για την πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει το υπουργείο Υγείας ώστε να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη των Ταμείων ο κ. Λοβέρδος χρησιμοποίησε ένα ανέκδοτο με το οποίο είχε κλείσει την ομιλία του όταν κατέβασε το Ασφαλιστικό στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο. Ένα ανέκδοτο που είχε μέσα του ένα σαφέστατο μήνυμα…

Η Σάρα βλέπει τον Αβραάμ ανήσυχο και τον ρωτά «Γιατί δεν κοιμάσαι;» και λέει «Ήταν η τελευταία μέρα σήμερα για να δώσω στο Ισαάκ 3.000 ευρώ που του χρωστούσα και δεν τα έχω. Τι θα του πω αύριο;» λέει η Σάρα «Γι’ αυτό δεν κοιμάσαι; Περίμενε». Ανοίγει το μπαλκόνι λέει «Ισαάκ – Ισαάκ» βγαίνει ο Ισαάκ στο μπαλκόνι λέει «Τι είναι Σάρα;» απαντάει η άλλη «Τα 3 χιλιάρικα που σου χρωστάει ο Αβραάμ δεν έχει να στα δώσει» και κλείνει το παντζούρι. Γυρίζει στο σύζυγό της και του λέει: «Τώρα κοιμήσου εσύ, εκείνος δεν θα κοιμάται»!

Ο κ. Λοβέρδος θέλοντας να κάνει ακόμη πιο ξεκάθαρο το μήνυμα που θέλησε να περάσει μέσα από το ανέκδοτο που διηγήθηκε, συμπλήρωσε αμέσως μετά ότι «με την έννοια αυτή εγώ σας περνώ μια πραγματικότητα, δεν σας περνώ μια άποψη». Για να καταλήξει ότι αυτήν την πολιτική «δεν θα μπορεί κανείς να το αλλάξει, γιατί δεν γίνεται η χώρα να το αλλάξει».

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των εταιρειών συμφώνησαν πως είναι πολύ σημαντικό που υπάρχει κλειστός προϋπολογισμός για φέτος, υποστήριξαν ωστόσο ότι ο έλεγχος της συνταγογράφησης θα πρέπει να γίνει με ποιοτικά κριτήρια.

Ακόμη διατύπωσαν την άποψη ότι στο θέμα των γενοσήμων θα πρέπει να υπάρξει μία συνολική πολιτική που θα περιλαμβάνει και τα of patent.

 
Πηγή: eefam.gr

Share

Be the first to comment on "Ο Α. Λοβέρδος έστειλε μήνυμα στους φαρμακοβιομήχανους για την πολιτική φαρμάκου του 2012 με ένα… ανέκδοτο!"

Leave a comment

error: