Ο αρχαιότερος όγκος

neadertal_eixan_ogkous
Ο αρχαιότερος όγκοςΤον είχε ένας Νεάντερταλ που ζούσε πριν από 120 χιλιάδες έτη

Κάνσας

Τον αρχαιότερο όγκο που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα εντόπισαν ερευνητές σε έναν Νεάντερταλ. Ο Νεάντερταλ ζούσε πριν από περίπου εκατό χιλιάδες έτη στη σημερινή βόρεια Κροατία και αμερικανοί ειδικοί εντόπισαν τον όγκο σε ένα οστό των πλευρών του. Τα αρχαιότερα ευρήματα όγκων σε οστά μέχρι σήμερα ήταν σε αιγυπτιακές μούμιες ηλικίας 4 χιλιάδων ετών.

Ο όγκος

Την ανακάλυψη έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κάνσας με τη συνεργασία ειδικών του Μουσείου Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν ακτινογραφίες και αξονικές τομογραφίες στα οστά του Νεάντερταλ τα οποία εντοπίστηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα στο σπήλαιο Κράπινα. Σε ένα από τα οστά εντόπισαν τον όγκο που εκτιμούν  ότι ήταν καλοήθης.

Εικάζουν ότι ο… προϊστορικός ασθενής έπασχε από ινώδη δυσπλασία, ένα συγγενές, μη κληρονομικό, σκελετικό νόσημα άγνωστης αιτιολογίας. Η πάθηση δεν προκαλεί κακοήθεις όγκους αλλά αφορά σε αντικατάσταση του οστικού ιστού από μαλακό ινώδη ιστό, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να αδυνατίζουν τα οστά και να εμφανίζεται πόνος. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS ONE».

 

 

 

tovima.gr

Share

Be the first to comment on "Ο αρχαιότερος όγκος"

Leave a comment

error: