Ορθολογική διαχείριση κυτταροστατικών φαρμάκων

ene

eneΜε αφορμή την έντονη συζήτηση που γίνεται εσχάτως για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης που προκαλείται από την κατάχρηση χημειοθεραπευτικών φαρμάκων και κορυφώνεται σήμερα με τη συζήτηση που διενεργείται στο Υπουργείο Υγείας υπό τον Υπουργό κύριο Κουρουμπλή με τη συμμετοχή των διοικητών των Ογκολογικών Νοσοκομείων και Διευθυντών Ιατρών Ογκολογικών Τμημάτων, επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

Η ΕΝΕ από τον Απρίλιο του 2014 έχει διερευνήσει σε βάθος το εν λόγω ζήτημα και κατέθεσε υπόμνημα (αρ. πρωτ. 409/7-4-2014) στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, στο οποίο γίνεται αναλυτική παρουσίαση των γενεσιουργών αιτιών του προβλήματος με τη συνακόλουθη πρόταση λύσης, που δεν είναι άλλη από τη δημιουργία Κεντρικής Μονάδας Διάλυσης κυτταροστατικών σε κάθε Ογκολογικό και σε κάθε Τριτοβάθμιο νοσηλευτικό ίδρυμα συμπεριλαμβανομένων και των πανεπιστημιακών, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος και ορθολογική διαχείριση των πολυδύναμων αυτών σκευασμάτων. Στο αναφερθέν υπόμνημα, γίνεται αναλυτική αναφορά στην αναγκαιότητα τούτη, καθώς επίσης προτείνεται και παρουσιάζεται αναλυτικά ο σχεδιασμός μιας τέτοιας μονάδας με αναφορές στα διεθνώς ισχύοντα και με ταυτόχρονη βιβλιογραφική υποστήριξη.

Η ΕΝΕ χαιρετίζει την πρωτοβουλία του κ Κουρουμπλή και δηλώνει ότι παραμένει στη διάθεση του Υπουργού για κάθε βοήθεια επί του θέματος.

Share

Be the first to comment on "Ορθολογική διαχείριση κυτταροστατικών φαρμάκων"

Leave a comment

error: