Οι τιμές των φαρμάκων

nees_times_farmakwn

Νέες τιμές φαρμάκωνΤο νέο δελτίο τιμών φαρμάκων που θα ισχύσει για τα φαρμακεία από την 1η Νοεμβρίου εξέδωσε το υπουργείο Υγείας. Ο αναπληρωτής υπουργός σε δηλώσεις του τονίζει «Καταφέραμε να μειώσουμε κατά 500 εκατ. ευρώ τη φαρμακευτική δαπάνη. Είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση, γίνεται για πρώτη φορά και φέρνει άμεσα αποτελέσματα», είπε ο Μάριος Σαλμάς.

Πηγές από το υπουργείο υγείας υποστηρίζουν πως στο πρόσφατο παρελθόν ένα μόνο άτομο χειρίζονταν τον τιμοκατάλογο των 12.000 φαρμάκων, μία δαπάνη που αγγίζει τα 4 δισ ευρώ. «Τώρα μία ομάδα από 22 άτομα με έδρα τον ΕΟΦ συγκρίνουν και αντιπαραβάλλουν τις τιμές των φαρμάκων» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Σημειώνεται ότι στις Χονδρικές και Νοσοκομειακές τιμές δεν περιλαμβάνεται Φόρος Προστιθέμενης Αξίας. Στις Λιανικές τιμές έχει συμπεριληφθεί και ο αναλογούν ΦΠΑ 6,5%.

Στις περιοχές που ισχύουν μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ τα φάρμακα θα πωλούνται σε λιανικές τιμές μειωμένες κατά 1,41%.

Για τους παρασκευαστές, συσκευαστές και εισαγωγείς η ισχύς του αρχίζει από Δευτέρα 22-10-2012. Για τις φαρμακαποθήκες η ισχύς του αρχίζει από 24-10-2012. Για τα ιδιωτικά φαρμακεία η ισχύς του αρχίζει από 01-11-2012.

Όπως αναφέρει το euro2day.gr δύο σύνδεσμοι του κλάδου, ΣΦΕΕ και ΣΑΦΕΕ σε επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον αναπληρωτή υπουργό Μάριο Σαλμά, επισημαίνουν ότι τα πολλαπλά λάθη που έχουν καταγραφεί στις τιμές, είναι απαραίτητο να διορθωθούν, γιατί δημιουργούν δομικά προβλήματα, με αποτέλεσμα πολλά φάρμακα να αποσυρθούν.

Ακόμη κι αν αυτό δε γίνει, οι ελλείψεις τους θα είναι ανεξέλεγκτες από τη μαζική επανεξαγωγή τους σε άλλες χώρες. Οι δύο σύνδεσμοι ζητούν την εφαρμογή του νόμου για τη χορήγηση τιμής βάσει του μέσου όρου των τριών φθηνότερων χωρών της Ε.Ε., καθώς και τον σεβασμό της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και πατέντας.

Η λίστα Μέρος Α

Η λίστα Μέρος Β

Επιπλέον στην επιστολή επισημαίνονται τα εξής:

• Για τα ακριβά φάρμακα του ν.3816, χρησιμοποιείται ως χονδρική τιμή η ειδική χονδρική τιμή (νοσοκομειακή τιμή συν 2% χονδρεμπορικό κέρδος), συμπαρασσύροντας έτσι τη νοσοκομειακή και λιανική τιμή.

• Από τον κατάλογο τιμών λείπουν πολλά και σημαντικά προϊόντα

• Πολλά προϊόντα που πήραν άδεια πριν το 2000, έχουν μπει στην κατηγορία των φαρμάκων που πήραν άδεια μετά το 2000, με αποτέλεσμα να μειώνεται η τιμή τους κατά 50%, αντί της οριζόντιας μείωσης

• Φάρμακα χωρίς γενόσημο έχουν μειωθεί κατά 50% ή με την οριζόντια μείωση, χωρίς το μέσο όρο των τριών φθηνότερων

• Οι τιμές της Μ. Βρετανίας δεν έχουν μετατραπεί σε ευρώ και

• Προϊόντα σε από κοινού μάρκετινγκ με δύο εταιρίες, έχουν διαφορετικές τιμές!.

Εν αναμονή των πρόσθετων διορθώσεων, οι σύνδεσμοι προειδοποιούν ότι εάν ισχύσουν οι τιμές που αναρτήθηκαν χθες, από Δευτέρα, οι εταιρίες δεν θα μπορούν να τα τιμολογήσουν, γιατί ανατρέπεται το ευρωπαϊκό σύστημα τιμών, που χρησιμοποιεί την Ελλάδα ως χώρα αναφοράς.

Real.gr

Share

Be the first to comment on "Οι τιμές των φαρμάκων"

Leave a comment