Οι στατίνες υπεύθυνες για μυοσκελετικά προβλήματα

statines_mioskeletika_provlimata

Οι στατίνες υπεύθυνες για μυοσκελετικά προβλήματαΤι έδειξε μελέτη που βασίστηκε σε 14.000 στρατιώτες των ΗΠΑ

Λαμβάνονται από μεγάλο αριθμό ασθενών για τη μείωση της χοληστερόλης και την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, ωστόσο, έρευνα συνδέει τη λήψη των στατινών με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο μυοσκελετικών προβλημάτων, καθώς και διαστρεμμάτων και εξαρθρώσεων.

Η μελέτη, βασισμένη σε σχεδόν 14.000 ενεργούς στρατιώτες και βετεράνους των ΗΠΑ επιβεβαίωσε τη σχέση ανάμεσα στη λήψη των συγκεκριμένων φαρμάκων και τους μυοσκελετικούς τραυματισμούς και παθήσεις. Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματά της, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «JAMA Internal Medicine», έδειξαν ότι εκείνοι που έπαιρναν στατίνες είχαν 19% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μυοσκελετικών προβλημάτων σε σχέση με εκείνους που δεν έπαιρναν.

Ωστόσο, όπως ξεκαθαρίζει ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Ishak Mansi, από το VA North Texas Health Care System στο Ντάλας, τα αποτελέσματα αυτά πρέπει να αναπαραχθούν και από άλλους τύπους έρευνας και δεν πρέπει να αποθαρρύνουν τους ανθρώπους που κινδυνεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις από τη λήψη των συγκεκριμένων φαρμάκων. Αντίθετα, τους συμβουλεύει να μην σταματούν τη λήψη τους, καθώς έχουν αποδειχτεί σωτήρια για αρκετούς ασθενείς και τους προτείνει να συζητούν με το γιατρό τους για τα οφέλη και τους κινδύνους τους.

Επίσης, προσθέτει ότι το αν θα πρέπει τα φάρμακα αυτά να χορηγούνται σε ευρεία κλίμακα, δηλαδή σε ανθρώπους χωρίς επιβαρυντικούς παράγοντες για την εκδήλωση καρδιαγγειακών προβλημάτων, αυτό είναι ένα άλλο θέμα. «Οι παρενέργειας από τις στατίνες δεν είναι ακόμα γνωστές. Το να συνηγορούμε υπέρ της ευρείας λήψης τους, ειδικά στην πρωτοβάθμια πρόληψη υγιών ανθρώπων είναι αβάσιμο».

newsbeast.gr
Share

Be the first to comment on "Οι στατίνες υπεύθυνες για μυοσκελετικά προβλήματα"

Leave a comment

error: