Οι στατίνες μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο

statines

statines Οι στατίνες, τα φάρμακα που ρίχνουν τη χοληστερόλη, μπορεί να μειώνουν σημαντικά και τις πιθανότητες θανάτου από καρκίνο, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.

Η μείωση αυτή κυμαίνεται από 20% για όλες τις μορφές καρκίνου μαζί έως και 55% για επιμέρους καρκίνους, όπως αυτός των οστών.

Μεγάλη φαίνεται επίσης πως είναι η προστασία και από συχνούς καρκίνους, όπως του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου.

Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματα αυτά, που προέρχονται από δύο μελέτες σε περισσότερους από 165.000 εθελοντές, υποδηλώνουν ότι οι στατίνες ενδέχεται να αποτελέσουν «σημαντικό όπλο» στη μάχη εναντίον του καρκίνου.

Παρουσιάζοντας, δε, τα ευρήματά τους στο μεγαλύτερο ογκολογικό συνέδριο του κόσμου, το ASCO 2015, δήλωσαν «ενθουσιασμένοι» από αυτά.

Ωστόσο τα νέα ευρήματα αντιτίθενται με εκείνα ορισμένων προγενέστερων μελετών και έτσι τροφοδοτούν τη διχογνωμία των ειδικών για το αν τελικά οι στατίνες δρουν προστατευτικά ή όχι.

Σε κάθε περίπτωση, αυτού του είδους οι μελέτες υποδεικνύουν απλώς συσχετίσεις και όχι σχέσεις αιτίας-αποτελέσματος, επομένως η ερμηνεία των αποτελεσμάτων πρέπει να γίνει με προσοχή και τα ευρήματά τους να μην θεωρούνται ακόμα οριστικά.

Μελέτη στο Στάνφορντ

Η πρώτη από τις νέες μελέτες πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, με επικεφαλής την δρα Μάρσια Στέφανικ, καθηγήτρια Ιατρικής, Μαιευτικής & Γυναικολογίας.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί σχεδόν 15 χρόνια 146.326 γυναίκες, ηλικίας 50 έως 79 ετών, οι οποίες κατά την έναρξη της μελέτης δεν είχαν ιστορικό καρκίνου.

Έως το τέλος της περιόδου παρακολούθησες, οι 23.067 από αυτές είχαν εκδηλώσει τη νόσο, ενώ 3.152 είχαν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της.

Όσες εθελόντριες έπαιρναν καθημερινά στατίνες είχαν κατά 20% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε μορφή καρκίνου, είπαν οι ερευνητές στο ASCO.

Ειδικά όμως οι πιθανότητες θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου ήταν μειωμένες κατά 43%, από καρκίνο του μαστού κατά 40% και από καρκίνο των οστών κατά 55%.

Η ερευνήτρια δρ Άντζ Γουανγκ, μεταδιδακτορική φοιτήτρια στην Ιατρική Σχολή του Στάνφορντ, δήλωσε ότι τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως «οι στατίνες θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό όπλο εναντίον του καρκίνου».

Και πρόσθεσε ότι η ερευνητική ομάδα «ασφαλώς και είναι ενθουσιασμένη με τα αποτελέσματα».

Δεύτερη μελέτη

Στη δεύτερη μελέτη, που διεξήχθη από επιστήμονες του Κέντρου Καρκίνου Rutgers (CCR) του ομώνυμου Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Νιου Τζέρσι, εξέτασε τη θνησιμότητα σε 20.000 άντρες με καρκίνο του προστάτη.

Όπως έδειξε, όσοι έπαιρναν στατίνες είχαν κατά 40% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τη νόσο, ενώ η θνησιμότητα απ’ όλες τις αιτίες ήταν κατά 25% μειωμένη σε αυτή την ομάδα ασθενών.

«Τα ευρήματα αυτά είναι συναρπαστικά», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Γκρέις Λου-Γιάο, καθηγήτρια Ιατρικής Ογκολογίας στο Rutgers.

«Η προστασία που παρέχουν οι στατίνες φαίνεται να είναι εφάμιλλη με εκείνη των αντικαρκινικών θεραπειών και αν αυτό επιβεβαιωθεί θα είναι πολύ χρήσιμες για τους άντρες με καρκίνο του προστάτη».

Σε ξεχωριστές μελέτες με ζώα, εξάλλου, η δρ Λου-Γιάο και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι «οι στατίνες μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές απ’ ό,τι η χημειοθεραπεία στην αποτροπή της εξάπλωσης της νόσου» – ένα εύρημα που χαρακτήρισε «εκπληκτικό».

Σχολιάζοντας τα ευρήματα αυτά, ο δρ Νόελ Κλαρκ, καθηγητής Ουρολογικής Ογκολογίας στον βρετανικό νοσηλευτικό όμιλο «The Christie» δήλωσε ότι τα στοιχεία υπέρ της αντικαρκινικής δράσης των στατινών αυξάνονται και υπερκαλύπτουν εκείνα που τις συσχέτιζαν με αύξηση του κινδύνου.

«Η ισορροπία των στοιχείων κλίνει υπέρ της αντικαρκινικής δράσης των στατινών», είπε. «Επομένως αν κάποιος βρίσκεται σε συνθήκες αυξημένου κινδύνου από καρκίνο, ίσως πρέπει να συζητήσει τα υπέρ και τα κατά των στατινών με τον γιατρό του, για να λάβει ενδεχομένως μία έξτρα ώθηση (από αυτές)».

 

tanea.gr

Share

Be the first to comment on "Οι στατίνες μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο"

Leave a comment

error: