Οι «σπάνιες» ειδικότητες στο ΠΕΔΥ

anasfalistoi pedy

anasfalistoi pedy Με ελάχιστους γιατρούς λειτουργούν οι Μονάδες του ΠΕΔΥ ανά την Ελλάδα, με κάποιες ειδικότητες, όμως, να αποτελούν «σπάνιο εύρημα» για τους ασθενείς.

Σε ένα διαφορετικό «κυνήγι» επιδίδονται οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ τους τελευταίους μήνες∙ σε αυτό της αναζήτησης γιατρού στις μονάδες του ΠΕΔΥ.

Ακόμα και στην Αττική, χρειάζεται να διανύσουν αρκετά χιλιόμετρα για να βρουν ραντεβού σε γιατρό της ειδικότητας που χρειάζονται.

Οι πιο σπάνιες ειδικότητες είναι αυτές του Νευρολόγου και του Ψυχίατρου, ενώ ιδιαίτερα στην επαρχεία δυσεύρετοι είναι οι παιδίατροι.

Στην Αθήνα, στη Νομαρχιακή Μονάδα ΠΕΔΥ στην Πλατεία Θεάτρου το ιατρικό προσωπικό έχει μειωθεί κατά 20%. Μάλιστα, από το 1 εκατομμύριο άτομα που εξυπηρετούνταν ετησίως στη μονάδα το 2012, πλέον φθάνουν μόλις 350.000.

Η εν λόγω μονάδα έχει έλλειψη σε παιδιάτρους, ψυχιάτρους, ουρολόγους και ενδοκρινολόγους, ενώ σε αχρηστία έχει πέσει το οφθαλμολογικό του κέντρο στη Λένορμαν, το οποίο έμεινε με ουσιαστικά έναν γιατρό, από τους 14 που υπήρχαν, ενώ όλος ο εξοπλισμός του πήγε σε νοσοκομεία

Στα πολυϊατρεία του Νέου Κόσμου πριν τις αλλαγές υπήρχαν περίπου 100 άτομα προσωπικό, με 52 γιατρούς και σήμερα στη μονάδα υπηρετούν 30 γιατροί, με το συνολικό προσωπικό μην ξεπερνά τα 50 άτομα. Συγκεκριμένα, δεν υπάρχει δερματολόγος, ρευματολόγος και ωτορυνολαρυγγολόγος, ενώ από 4 έχουν μείνει 2 μόνο καρδιολόγοι και από 12 παθολόγους μόνο 2.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο ΠΕΔΥ Περιστερίου, όπου δεν υπάρχει ούτε γυναικολόγος, ούτε ρευματολόγος. Από σύνολο 138 γιατρών έχουν απομείνει μόλις οι 74. Παράλληλα, οι μισοί εξ αυτών εργάζονται 5,5 ώρες την ημέρα αντί για 8, καθώς δεν έχουν τελεσιδικήσει ακόμα οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων.

Στο ΠΕΔΥ Αλεξάνδρας οι γιατροί μειώθηκαν κατά 30%, από τους 120 στους 82, ενώ το μηχάνημα για τις γενικές αίματος έχει χαλάσει πριν την έναρξη του ΠΕΔΥ και οι σχετικές εξετάσεις στέλνονται στον Άγιο Σάββα.

Στην περιφέρεια, στο ΠΕΔΥ Καβάλας από τους 59 γιατρούς έχουν μείνει 14, εκ των οποίων 5 είναι οδοντίατροι. Στην Ξάνθη από 20 που υπηρετούσαν έμειναν 6, ενώ 13 γιατροί από 45 έχουν απομείνει στο Αγρίνιο.

 

Eefam.gr

Share

Be the first to comment on "Οι «σπάνιες» ειδικότητες στο ΠΕΔΥ"

Leave a comment