Οι πυλώνες υψηλής τάσης δεν αυξάνουν τον κίνδυνο λευχαιμίας

pylwnes

pylwnesΔεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν λευχαιμία όσα παιδιά ζουν κοντά σε πυλώνες υψηλής τάσης και έχουν γεννηθεί μετά το 1989, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και δημοσιεύεται στην «Βρετανική Επιθεώρηση Καρκίνου» (BJC).

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε το ιατρικό ιστορικό σχεδόν 16.500 παιδιών, τα οποία διαγνώσθηκαν με λευχαιμία στη Βρετανία την περίοδο 1962-2008 και σχεδόν 20.000 υγιών, συνομηλίκων τους από τις ίδιες περιοχές.

Συγκεκριμένα, όταν τα στοιχεία της περιόδου 1962-2008 αναλύθηκαν συνδυαστικά δεν προέκυψε κάποια συσχέτιση της διαβίωσης κοντά σε πυλώνες υψηλής τάσεως με τη λευχαιμία.

Ωστόσο, όταν η ανάλυση «κατατμήθηκε» σε δεκαετίες, διαπιστώθηκε υπήρχε αύξηση του κινδύνου για τα παιδιά που γεννήθηκαν πριν από το 1989 και ζούσαν σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από πυλώνες υψηλής τάσεως.

«Είναι ενθαρρυντικό το εύρημα ότι τις τελευταίες δεκαετίες δεν φαίνεται να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος λευχαιμίας για τα παιδιά που γεννιούνται κοντά σε πυλώνες υψηλής τάσεως», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κάθριν Μπάουντς.

Αν και τα ευρήματά τους είναι «καθησυχαστικά», οι ερευνητές τονίζουν ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες για να εξακριβωθεί που οφείλεται η ιστορική διακύμανση του κινδύνου.

«Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να δούμε για ποιον ακριβώς λόγο υπήρχε αυξημένος κίνδυνος κατά το παρελθόν. Εάν δεν εξηγήσουμε αυτό το εύρημα, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε πέραν πάσης αμφιβολίας το ενδεχόμενο να υπάρχει κάποιος κίνδυνος υπό ορισμένες συνθήκες», επισημαίνει η δρ Μπάουντς.

 

onmed.gr

Share

Be the first to comment on "Οι πυλώνες υψηλής τάσης δεν αυξάνουν τον κίνδυνο λευχαιμίας"

Leave a comment

error: