Οι πολυβιταμίνες μπορεί να βοηθούν τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού

polivitamines

polivitaminesΜία πολυβιταμίνη την ημέρα ενδέχεται να αυξάνει τις πιθανότητες των μετεμμηνοπαυσικών γυναικών να νικήσουν τον καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

 

Όπως έδειξε, η θνησιμότητα σε ασθενείς ηλικίας 50-79 ετών που έπαιρναν πολυβιταμίνη ήταν μειωμένη κατά 30%, σε σύγκριση με ομάδα συνομηλίκων τους γυναικών οι οποίες δεν έπαιρναν συμπληρώματα.

 

Την μελέτη εκπόνησε ομάδα επιστημόνων υπό την δρα Σύλβια Βάσερτχαϊλ-Σμόλερ, ομότιμη καθηγήτρια στο Τμήμα Επιδημιολογίας & Πληθυσμιακής Υγείας του Κολεγίου Ιατρικής Albert Einstein, στη Νέα Υόρκη.

 

Η δρ Βάσερτχαϊλ-Σμόλερ εξέφρασε την έκπληξή της για το εύρημα της μελέτης, διότι οι πολυβιταμίνες δεν έχει βρεθεί να προστατεύουν εξ αρχής από την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.

 

Και πρόσθεσε πως «δεν ξέρουμε πως μπορεί να επιδρούν οι πολυβιταμίνες, αλλά ίσως ωφελούν γενικότερα την υγεία των γυναικών με καρκίνο του μαστού, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν καλύτερα τον καρκίνο τους».

 

Μία άλλη θεωρία είναι ότι οι βιταμίνες ωφελούν και σε κυτταρικό επίπεδο, εμποδίζοντας μία διαδικασία που λέγεται οξείδωση και σχετίζεται με την ανάπτυξη του καρκίνου.

 

Η δρ Βάσερτχαϊλ-Σμόλερ και οι συνεργάτες της πραγματοποίησαν τη μελέτη τους σε 161.608 γυναίκες, οι 7.728 εκ των οποίων ανέπτυξαν διηθητικό καρκίνο του μαστού. Το σχεδόν 40% των ασθενών έπαιρναν πολυβιταμίνη και οι υπόλοιπες όχι.

 

Επτά χρόνια μετά τη διάγνωση, τα ποσοστά θνησιμότητας ήταν μειωμένα κατά 30% σε όσες έπαιρναν μία πολυβιταμίνη την ημέρα – διαφορά που παρέμεινε αναλλοίωτη ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν άλλους παράγοντες που αυξάνουν την επιβίωση από τον καρκίνο του μαστού, όπως το υγιές σωματικό βάρος, η συστηματική άσκηση και η αποφυγή του καπνίσματος.

 

Η δρ Βάσερτχαϊλ-Σμόλερ επισήμανε επίσης ότι οι πολυβιταμίνες δεν φαίνεται να επηρεάζουν ευνοϊκά την επιβίωση των νεώτερων γυναικών με καρκίνο του μαστού.

 

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες, διότι είναι αντικρουόμενα τα έως τώρα ευρήματα για την αξία των πολυβιταμινών, των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων στον καρκίνο.

 

Συνιστούν επίσης σε όποια γυναίκα με καρκίνο του μαστού σκέφτεται να πάρει πολυβιταμίνες ή άλλα συμπληρώματα, να συμβουλεύεται τον ογκολόγο της, διότι ορισμένα συμπληρώματα ενδέχεται να επηρεάσουν τις αντικαρκινικές θεραπείες.

 

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στο τρέχον τεύχος της επιθεωρήσεως «Breast Cancer Research and Treatment».

 

Tanea.gr

Share

Be the first to comment on "Οι πολυβιταμίνες μπορεί να βοηθούν τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού"

Leave a comment

error: